Pelaaminen ei ole vain teinien hommaa. Kaikenikäiset pelaavat niin konsoleilla, kännyköillä kuin tietokoneillakin, ja isoimmat pelinimekkeet ovat jo kauan aikaa sitten lyöneet Hollywood-elokuvat tavoittavuudessa.
Ei siis ole lainkaan outoa, että Bang & Olufsen haluaa oman osansa kakusta. Syyskuussa 2020 luksusaudiostaan tunnettu brändi solmi sponsorointisopimuksen Astralis-eurheilujoukkueen kanssa.
Beoplay Portal on ensimmäinen Bang & Olufsen -tuote, joka on tarkoitettu pelaamiseen. Valmistaja ei nimitä tuotetta headsetiksi, vaan langattomiksi pelikuulokkeiksi, mitä ne ovatkin.
Lue myös: 12 pelikuuloketta – Pukinkontin parhaat pelikuulokkeet
Luksusluokan pelikuulokkeet
Beoplay Portal on tuttua B&O-tyyliä eli ylellisyyttä tihkuva kuulokemalli. Lampaannahalla päällystetyt tyynyt, alumiininen sanka ja hengittävä bambukangas ovat materiaaleja, joita ei yleensä yhdistetä pelaamiseen. Portal näyttääkin premium-kuulokkeilta. Myös ominaisuudet ovat ylellisiä: säätyvä vastamelu, hifiystävällinen Blutetooth-protokolla aptX Adaptive sekä Dolby Atmos for Headphones -3D-ääni.
Beoplay Portal näyttää ylelliseltä ja onkin sitä. Luksuskuulokkeissa nyt vain sattuu olemaan myös peliominaisuudet. Kuva: Bang & OlufsenKuulokkeita ohjataan hipaisemalla. Osa säätimistä on kuppien metallipuolella ja osa kupipen takana nauhoissa, joista löytyvät volyyminsäätö ja vastamelun säätö. Hipaisukytkimet kyllä toimivat, mutta sormen liu’uttaminen tasaisella pinnalla tarkasti on hankalampaa kuin perinteisten fyysisten nappien ja säätimien käyttö. Vahinkosäätöjä tapahtuu paljon! Ainoat toiminnot, joille on fyysiset napit, ovat Bluetoothin päälle/poiskytkentä oikeassa kupissa ja Xbox-yhteys vasemmassa.
”Virtuaalinen mikrofonivarsi”
Tavallisesta poiketen Beoplay Portalissa ei ole mikrofonivartta, joka ilmeisesti häiritsisi linjakasta muotoilua. Sen sijaan käytössä ”virtual boom arm” eli suunnatut mikrofonit yrittävät napata puheen suun edestä. Ratkaisu ei ole ihan helpoimmasta päästä – irrotettava mikki olisi yksinkertaisempi vaihtoehto, ja sellainen useimmista pelikuulokkeista löytyykin. Tärkeintä tietysti on, että ratkaisu toimii. Puhe erottuu yhtä selkeänä kuin mikrofonivarrellisilla kuulokkeillakin, ja paljon selvemmin kuin tavallisten langattomien kuulokkeiden sisäänrakennetuilla mikrofoneilla.
Aktiivinen vastamelu
Vastamelu ei pelikuulokkeissa ole valtavirtaa, mutta Beoplay Portal sopii pelaamisen lisäksi toki muuhunkin käyttöön. Vastamelun määrää voi säätää portaattomasti täydestä melunvaimennuksesta nollapisteen kautta täyteen äänten läpipääsyyn mikrofonien kautta (Transparency Mode).
Liikenne vaimenee mutta tuuli ei
Bang & Olufsenilla on monen vuoden kokemus vastamelusta ja se toimiikin erinomaisesti Beoplay Portalissa. Usein vastamelulle on käyttöä liikennevälineissä, jolloin lentokoneen matkustamon tai nykypäivänä ehkä ennemminkin bussin hälyn saa vaimennettu. Luonnollisestikaan emme päässeet kokeilemaan kuulokkeita lentokoneessa, mutta muissa liikennevälineissä ja toimistolla melu vaimenee mukavasti. Joskaan vastamelu ei Portalissa ole yhtä hyvä kuin Sony WH-1000XM4 -kuulokkeissa tai edes Bang & Olufsenin omassa Beoplay H95 -mallissa.
Mutta eipä Portalia ole ulkokäyttöön tehtykään! Pienikin tuulenvire häiritsee mikrofoneja niin, että tuulen humina pikemminkin voimistuu kuin vaimenee. Turvallisuussyistä voi olla typerää juosta tai pyöräillä vastamelukuulokkeet päässä, mutta kannattaa huomioida, että Beoplay Portalin kanssa se ei edes ole vaihtoehto.
Pelikuulokkeet Xboxille
Useimmat testaamamme pelikuulokkeet toimivat monella alustalla, ja osa on tehty PC:lle. Bang & Olufsen on vähän erilainen ja päättänyt keskittyä vain Xboxin käyttäjiin. Beoplay Portalissa on langaton 2,4 GHz:n liitäntä Xbox Wireless -yhteyttä varten. Jos haluaa käyttää kuulokkeita tietokoneen kanssa, pitää joko ottaa USB-C-johto tai erityinen adapteri käyttöön. Maailmassa, jossa puolet pelaajista pelailee PC:llä, on jännittävä valinta lukita Xbox default-koneeksi ja jättää adapteri pakkauksesta pois.
Beoplay Portalin äänenlaatu
Bang & Olufsenin kuulokkeet asettavat tiettyjä odotuksia äänenlaadusta – ja tässä ne täyttyvät täydellisesti. B&O:lla on käytössään sekä insinööritaitoa että DSP-tehoja luodakseen juuri halutunlaisen äänen.
Musiikin kuuntelussa äänikuva on lämmin ja miellyttävä. Basso on pyöreä ja sitä riittää, mutta ei kuitenkaan liioitellusti. Keski- ja ylärekisterit ovat moitteettomat. Laulu toistuu selkeästi ja ylä-äänet levittyvät kauniisti, vaikka levytyksen pienimpiä yksityiskohtia ei tuodakaan voimalla esiin. Näiden kuulokkeiden kanssa on tarkoitus viihtyä.
Sama juttu pelatessa. Jotkut pelikuulokkeet tarjoavat fyysisemmän kokemuksen räjähdysten jylistessä, ja niiden ovelat algoritmit osaavat poimia pienimmätkin äännähdykset, kuten vihollisen hiiviskelyn nurmikolla, esiin. Beoplay Portal ei toimi näin. Sovelluksesta voi säätää ääntä haluamakseen, ja myös valmis Gaming-asetus löytyy. Kuulokkeiden painotus on kuitenkin rennossa pelailussa eikä kilpailussa. Onkin aika ymmärrettävää, että B&O:n tapainen valmistaja kohdistaa tuotteensa ”casual gamers” -ryhmään.
Vastamelu vie hieman kärkeä musiikilta, kun ympäristön äänet poistetaan. Beoplay Portalin tapauksessa äänestä katoaa ilmavuutta ja avoimuutta. Mitä enemmän vastamelua, sitä enemmän tulee myös olo, että olisi suljettuna vaatekaappiin.
Vähän liikaa sitä sun tätä
Bang & Olufsenin filosofian mukaisesti Beoplay Portal on tarkoitettu pikemminkin nautiskelijoille kuin hififanaatikoille. Portal onkin yhdistelmä, joka sopii niin pelaamiseen kuin musiikin kuunteluun. Idea on hyvä, mutta lopputulos on ihan ok molemmilla saroilla eikä erinomainen oikein kummassakaan.
Ensinnäkin Bang & Olufsen menettää ison osan kohderyhmästään keskittymällä pelkästään Xboxiin. PC:n, PlayStationin, Nintendo Switchin ja Macin käyttäjät voivat toki pelata johdon kanssa, mutta ei sitä varten kannata ostaa kalliita langattomia kuulokkeita!
Toiseksi Beoplay Portal ei vakuuta kuulokkeina. Ääni on erinomainen mutta ei niin huikea, että kallis hinta olisi perusteltu – kuulokkeet maksavat lähes kaksi kertaa enemmän kuin useimmat premium-luokan vastamelukuulokkeet. Tuuliherkälle vastamelulle voimme odottaa korjausta tulevaisuudessa, joko laiteohjelmistopäivityksen tai raudan vaihdoksen muodossa.
Johtopäätökset
Beoplay Portal on Bang & Olufsenin jännittävä debyytti pelipuolella – on aina kiinnostavaa nähdä vakiintuneen valmistajan uusi aluevaltaus. Ensiyritys ei kuitenkaan tee suurta vaikutusta.
Xboxin pelaajille kuulokkeet ovat oiva vaihtoehto, mutta PC-pelaajien enemmistö joutuu hankkimaan erikseen myytävän adapterin, jotta kuulokkeita voi käyttää tietokoneen kanssa. Vastamelukuulokkeina Portal on hyvä, joskin ulkokäytössä heikompi tuuliherkkyyden vuoksi. Jos ei vaadi yhdeltä laitteelta kaikkea, saa samaan hintaan esimerkiksi Logitech G733 -pelikuulokkeet ja Beoplay H9– tai Sony WH-1000XM3-kuulokkeet, jotka suoriutuvat omista erityistehtävistään paremmin kuin yhdistelmämalli.