Vuoden 2020 lopusta saakka Bang & Olufsenin parhaat kuulokkeet ovat olleet Beoplay H95. Ne ovat loistavat mutta myös huikeasti kalliimmat kuin edeltäjänsä Beoplay H9.
Uusi Beoplay HX edustaa valmistajan premium-valikoiman yläpäätä eli täyttää ainakin hinnaltaan H9:n jättämän aukon. HX-nimen ”X” tulee lukea roomalaisena numerona 10.
Ulkoisesti Beoplay HX näyttää Beoplay Portal -peli- ja musiikkikuulokkeilta, jotka testasimme äskettäin. Ainoat näkyvät erot ovat kuppien kuvioinnissa sekä kahdessa pitkänmallisessa volyymia ja pelichattia ohjailevassa hipaisukytkimessä, jotka löytyvät vain Beoplay Portalista. Muutoin nämä kaksi kuuloketta näyttävät ja tuntuvat samalta, ja ne myös maksavat saman verran.
Kuulokkeiden yksityiskohdat ovat kuten tämänhintaiselta luksuslaitteelta sopii odottaakin – etenkin, kun kyseessä on Bang & Olufsen. Kuulokekupit on pehmustettu memory foamilla ja päällystetty lampaannahalla, sanka on hengittävällä kankaalla pehmustettua alumiinia.
Myös teknisiltä ominaisuuksiltaan HX on kuin Portal, eikä siinä mitään pahaa olekaan, sillä Portal on loistava. Ominaisuuksiin kuuluvat mukautuva vastamelu ja hifiystävällinen Bluetooth-protokolla aptX Adaptive.
Vastmelun määrää voi säätää portaattomasti sovelluksesta tai kuulokekupista sormea liu’uttamalla. Säätövaraa on täydestä vastamelusta nollan kautta kaikki äänet mikrofonien avulla läpipäästävään toimintoon (Transparency Mode).
Ei puheohjausta
Useimpiin muihin kuulokkeisiin, myös Bang & Olufsenin omiin, verrattuna Beoplay HX:ssä ei ole puheohjausmahdollisuutta. Ehkäpä tarkoituksena on korostaa eroa luksusmalli Beoplay H95:n ja edullisemman HX:n välillä. On kuitenkin hassua, että samanhintainen Beoplay Portal kyllä tottelee sekä Google Assistantia että Amazon Alexa.
Muiden Bang & Olufsenin kuulokkeiden tapaan kuulokkeita ohjataan oikeasta kupista. Hipaisukytkimestä saa aloitettua ja pysäytettyä soiton, vaihdettua kappaletta sekä säädettyä volyymia. Ohjailu tapahtuu erilaisin paineluin ja pyyhkäyksin. Käytössä on opeteltava sekin, ettei metallipintaa saa kosketella silloin, kun haluaa vain kohentaa kuulokkeiden asentoa, tai saattaa tehdä tahattomia valintoja soiton suhteen. Kuulokkeissa on myös kaksi painettavaa nappia, joista kuulokkeet saa päälle ja pois ja aktivoitua vastamelun.
Lue myös: 12 vastamelukuuloketta – Vastamelun valtaistuinpeli
Tuulen kohinaa
Testatessamme Beoplay Portalia moitimme niiden herkkyyttä tuulelle, mikä tekee kuulokkeiden ulkokäytöstä hankalaa. Ikävä kyllä Beoplay HX:llä on sama vaiva. Liikenteen melu vaimenee mukavasti, mutta mikrofonit vahvistavat tuulen kohinaa tehden siitä oikeaa ääntään häiritsevämmän.
Bussissa, junassa tai toimistolla ongelmia ei ole, vaan sisätiloissa Beoplay HX vaimentaa kanssamatkustajien ja kollegoiden äänet erittäin tehokkaasti.
Lue myös: 10 kuuloketta kotitoimistoon
Beoplay HX:n ääni
Beoplay HX:n äänikuva on samankaltainen kuin Beoplay Portalillakin (olisin yllättynyt, jos näissä lähes identtisissä kuulokkeissa ei olisi käytetty myös samoja elementtejä). Ääni on lämmin, miellyttävä ja vailla ikävää terävyyttä. Basso on pyöreä ja täyteläinen eikä hallitse liikaa. Laulu toistuu selkeästi ja melko värittymättömästi. Kuoron laulajien määrää on turha veikkailla Koyaanisqatsia kuunnellessa, mutta laulu on tasapainoinen ja ääni muutenkin niin miellyttävä, että kuulokkeita jaksaa kuunnella tuntikausia väsymättä. Ja se onkin tärkeää kuulokemallissa, jonka on tarkoitus mielenrauhaa koko työpäiväksi hälyssä.
Vaikka äänenlaatu onkin peruskäytössä kohdillaan, muuttaa vastamelu kaiken. On tavallista, että vastamelu vaikuttaa musiikin soittoon jonkin verran, mutta Beoplay HX:llä se runnoo musiikkia rajusti, olipa vastamelu täysillä tai ei. Maksimiasetuksella ylä-äänet ja tilantuntu korostuvat niin, että tuntuu kuin olisi paksuilla matoilla vuoratussa huoneessa. Hillitymmällä vastamelun määrällä osa ilmavuudesta palautuu, mutta keskirekisteri jää melko ontoksi.
Automaattisen vastamelun sivuvaikutuksia ei huomaa, jos istuu hälyisässä bussissa ja kuuntelee railakasta poppia. Vähän hiljaisemmassa ympäristössä ja vaikkapa podcastia tai äänikirjaa kuunnellessa eron huomaa kuitenkin selvästi.
Johtopäätökset
Beoplay HX on uusi vaihtoehto premium-tason vastamelukuulokkeissa. Ne ovat kevyet ja mukavat, ja innokkaille Bang & Olufsenin faneille varmasti mieleen. Tässä hintaluokassa kilpailua kuitenkin piisaa ja äänenlaadun ja ominaisuuksien osalta HX kohtaa tiukan kisan. Herkkyys tuulen kohinalle on ongelma, kun yhtenä suosittuna käyttötarkoituksena olisi varmastikin pitää kuulokkeita työmatkoilla eli myös ulkona. Vastamelu vaikuttaa äänenlaatuun enemmän kuin olisi toivottavaa, ja esimerkiksi Sony WH-1000XM4 ja JBL Club One suoriutuvat tästä paljon paremmin. Puheohjauksen puuttuminenkin tuntuu hiukan erikoiselta.