Bang & Olufsen tekee usein markkinoiden kauneimmat tuotteet, etenkin mitä tulee kuulokkeisiin. Tyylistä esimerkkinä käy vaikkapa Beoplay HX, jonka memory foam -pehmusteet on päällystetty lampaannahalla. Ja huippumalli H95, joka tihkuu luksusta alumiinisine kuppeineen ja koteloineen.
Pikkuruisista nappikuulokkeista on vaikea saada yhtä näyttäviä, mutta B&O on onnistunut hyvin Beoplay E8– ja Beoplay EQ -malleillaan.
Beoplay EX edustaa uutta suuntaa, sillä se on Bang & Olufsenin ensimmäinen tikkumainen in-ear-kuulokemalli, jossa mikrofonit törröttävät kuten Applen AirPods Pro -kuulokkeissa. Tikkumainen muotoilu on toki ulkonäköseikka, mutta myös funktionaalinen tuodessaan mikrofonit lähemmäksi suuta, minkä pitäisi parantaa puheluiden äänenlaatu.
Tyylikäs design
Omiin silmiini Beoplay EX näyttää todella kauniilta. Design on hillittyä ja eleganttia pehmeine yksityiskohtineen. Mikrofonivarret ovat kulmikkaat, mutta reunat on kuitenkin pyöristetty, niin ettei mikään ole terävää. Testiparini oli mattamustaa antrasiitin sävyä, johon logon taustalle laitettu jäänsininen tuo hienon säväyksen. Tarjolla on myös Gold Tone -niminen sävyvaihtoehto eli beigeä kullanvärisin yksityiskohdin, tai kokomusta versio sävyssä Black Anthracite.
Latauskotelo on samanvärinen kuin kuulokkeetkin, eli omassa tapauksessa tummanharmaa tai melkein musta. Gold Tonen mukana tulee kullanvärinen kotelo, josta pidin myös, kun sen hieman ennen lanseerausta näin.
Hipaisukytkimet
Useimpien kuulokkeiden tapaan Beoplay EX -kuulokkeita voi ohjata kosketuksella. Musiikki laitetaan päälle tai pois napauttamalla oikeaa kuulokenappia. Tuplanapautuksella vasempaan nappiin saa kelattua edelliseen kappaleeseen ja oikeaan kelattua eteenpäin soittolistalla. Painamalla pitkään oikeaa nappia volyymi nousee ja sama koreografia vasemmalla puolella laskee sitä. Yksi napautus vasempaan vaihtaa vastamelun tai ympäristöäänten välillä tai laittaa molemmat pois päältä. Puheavustaja herää, kun painaa oikeaa kuulokenappia kolmesti.
Tämän kaiken opettelu ottaa aikansa, ja itse käytän aina vain kännykkää kaiken ohjaamiseen. Mutta kunhan painallusyhdistelmät on kerran opetellut, on joskus mukava jättää kännykkä taskuun.
Mahtavan mukavat
B&O osuu napakymppiin istuvuudellaan. Sujautan napit korviin ja siellä pysyvät, tiukasti mutta todella mukavasti. Nämä ovat parhaimpia kokeilemiani nappikuulokkeita, joiden ohi mukavuudessa menevät vain omiin korviini muotoillut silikoninapit.
Multipoint
Beoplay EX on varustettu Bluetoothin uusimmalla 5.2-versiolla, joten se tukee multipointia eli kahden laitteen samanaikaista yhdistämistä. Kuulokkeet voivat siis olla yhteydessä sekä kannettavaan että puhelimeen. Musiikin soidessa kännykästä osaavat kuulokkeet automaattisesti vaihtaa tietokoneeseen, kun Zoom- tai Teams-puhelu alkaa soimaan.
Keskinkertainen kantama
Bluetooth 5.2 tarjoaa teoriassa myös vakaamman langattoman yhteyden kuin vanhemmat versiot (kuten 4.2). Olen huomannut, että nykypäivän kuulokkeissa on erittäin vakaa yhteys ja monissa kantama ylittää taatun 10 metriä helposti. Olen päässyt ulkona 40 ja 50 metrinkin päähän puhelimesta kuulokkeet päässä, ja toimistolla pitää usein kävellä aivan 25-metrisen huoneen toiseen päähän ennen ääni alkaa pätkiä.
Tämä ei päde Beoplay EX:ään. Tavallisessa käytössä ne toimivat ihan vakaasti, mutta kun menen yli 10 metrin päähän, signaali katkeaa ja musiikki pätkii ihan mahdottomasti. Se on aikamoinen pettymys, kun vertaa muihin premium-nappeihin, kuten Bowers & Wilkins PI7:ään, Devialet Geminiin, Sony WF-1000XM4:ään ja Sennheiser Momentum True Wireless 3:een, joilla kaikilla on reilusti pidempi kantama kuin Beoplay EX.
Lue myös: Bowers & Wilkins PI7 – Parhaat täysin langattomat kuulokkeet
Hyvä puheluiden äänenlaatu
Beoplay EX tekee sen sijaan vaikutuksen puheluiden laadullaan. Käyttäjän ääni kuuluu selkeästi vastapuolelle ja taustahäly suodattuu tehokkaasti pois. Puhe on vähän terävämpää ja vähemmän luonnollista kuin parhailla sankakuulokkeilla, etenkin mikrofonivarrella varustettuihin verrattuna. Ollaan kyllä kaukana monen nappikuulokkeen etäisestä ja humisevasta äänestä. Kaiken kaikkiaan B&O onnistunut tässä erittäin hyvin.
Vastamelu: hyvää, vaan ei parasta
Vastamelu toimii hyvin, mutta päästää läpi hieman enemmän bassotaajuuksia kuin Sennheiser Momentum ja Sony WF-1000XM4. Beoplay EX hoitaa hommansa paremmin kuin hyvin, jopa bussimatkalla. En kokeillut vielä lentokonetta, mutta eiköhän vastamelu sielläkin toimi. Ympäristöäänet toimivat päinvastoin eli päästävät ulkopuolen äänet sisälle silloin, kun sellaista kaipaa.
Vaisut tehdasasetukset
Entäs sitten tärkein, eli äänenlaatu? Kannattaako kuulokkeista maksaa näin paljon? Vastaus on sekä kyllä että ei. Neutraalilla ääniasetuksella, jota B&O kutsuu nimellä Optimal, on vastaus ei. Ääni on lattea, eloton ja diskantti vähän terävä. Ei siis järin hyvät lähtökohdat suosikkimusiikista nauttimiseen.
Soittimilla ei ole mustaa taustaa, jota vasten ne erottuisivat. Tähtitaivas-vertausta käyttääkseni sanoisin, että ääni on kuin harmaan yötaivas, josta vain kirkkaimmat tähdet erottuvat.
Onneksi ääntä voi säätää sovelluksesta. Valmisasetuksista Sport kuulostaa parhaalta. Siinä on bassoa ehkä hiukan liikaakin ja diskantissa yhä terävyyttä.
Äänen hienosäätöä
Äänen säätäminen onnistuu sovelluksessa liikuttamalla pistettä pyöreällä taustalla. Pyörylän yläosa edustaa kevyttä ääntä (vähemmän bassoa), alaosa lämmintä (enemmän bassoa), vasen on ”rento”(vähemmän diskanttia) ja oikea reuna energinen (enemmän diskanttia).
Päädyin itse lämpimän puolella, sillä halusin bassosta täyteläisemmän. Silloin diskanttiin nähden syntyy hyvää kontrastia eikä se vaikuta enää yhtä terävältä. Jos haluaa vielä pyöristetymmän diskantin, voi pistettä viedä vähän vasemmalle. Sport-asetuksella ääni on melkein kohdillaan, mutta vain vähän liian alhaalla (liikaa bassoa) ja liikaa oikealla. Haluan sen keskelle tai vähän vasemmalle.
Lue myös: Sennheiser Momentum True Wireless 3 – Huippuvivahteikkaat täyslangattomat
Kuulokkeista on siis mahdollista saada hyvää ääntä, ja vaikka basso olisikin kovasti energinen, ei se peitä keskirekisterin sointia. Sen sijaan basso soi täyteläisesti ja miellyttävästi samalla, kun laulu ja soittimet säilyttävät sointinsa.
Pöljä ominaisuus on tosin se, että aina, kun tallentaa asetuksen, jokin aiemmista katoaa. Tallennettua asetusta ei voi enää muuttaa, vaan muutokset on tehtävä uudella nimellä. Lopulta on vain omia kustomoituja asetuksia ja kaikki valmisasetukset ovat kadonneet. Voisi esimerkiksi olla kiva säästää Podcast-niminen asetus, joka korostaa puhetta ja sopii siten äänikirjojen ja podcastien kuunteluun.
Uskottavaa poppia
Omilla asetuksillani, joissa bassoa on lisätty, soivat Jack Harlow’n First Classin rytmit uskottavasti pilaamatta keskirekisterin laulua. Hi-hat on naseva ja kuulas. Father John Mistyn countrykitara soi miellyttävästi samalla, kun bassokitara toistuu täyteläisesti ja mehukkaasti. Hänen hieman nasaali lauluäänensä korostuu hieman näillä kuulokkeilla, ja jos sitä yrittää häivyttää sovelluksen taajuuskorjaimella, katoavat kallisarvoiset ylä-äänet samalla. Toisin sanoen diskantti ei yllä millään säädöllä ihan niin silkkiseksi kuin haluaisin.
Samalla kuitenkin kokonaisuus toimii. Esimerkiksi Imelda Mayn matala ja tumma ääni mollivoittoisessa 11 Past the Hour -balladissa kuulostaa hyvältä ja sopisi yhtä hyvin David Lynchin kuin Quentin Tarantinon elokuvaan. Laulu toistuu isona jousien muodostaman taustan edessä, perkussioiden ja basson luodessa vankan perustan kaikelle. Ääni on paljon parempi kuin Optimal-asetuksella, joka kuulostaa elottomalta ja vaisulta.
Dynaaminen kontrasti voisi olla parempikin, mutta oikeilla asetuksilla ei monikaan täyslangaton voita Beoplay EX:ää äänenlaadussa.
Kilpailijat
Kilpailijoita tässä hintaluokassa kuitenkin riittää. Sennheiser Momentum True Wireless 3 lienee paras noin 300 euron hintainen nappikuulokemalli, ja se on huomattavasti halvempi kuin Beoplay EX. Momentum-napeissa on parempi ja selkeämpi keskirekisteri sekä neutraalimpi ja rehellisempi sointi. Nekin kuitenkin hyötyvät pienestä hienosäädöstä, ja B&O:n kuulokkeet saa soimaan vähintään yhtä hyvän kuuloisesti. Sennheiser ei ole omiin korviini istuvuudeltaan yhtä hyvä, eikä bassoa voi säätää häiritsemättä keskirekisteriä.
Lue myös: Devialet Gemini – Luksusta korvaan
Jos haluaa parasta mahdollista vastamelua, kannattaa tutustua Sony WF-1000XM4:ään. Nekin kuulostavat todella hyvältä, etenkin Android-puhelimen ja LDAC-koodekin kanssa. Niiden keskirekisteri ei kuitenkaan ole yhtä läpinäkyvä kuin Beoplay EX:llä.
Devialet Gemini on myös varteenotettava vaihtoehto. Se säätää ääntä automaattisesti käyttäjän korvakäytävän mukaan ja soi puhtaasti. Beoplay EX tarjoaa kovempaa volyymia, kun taas Devialetin maksimitaso tulee aika nopeasti vastaan.
Henkilökohtainen suosikkini on Bowers & Wilkins PI7, joka soi lämpimästi, miellyttävästi ja musikaalisesti. Ne maksavat yhtä paljon kuin Beoplay EX, jonka yläpää soi reippaammin, joskin myös terävämmin. PI7 ei tarjoa taajuuskorjainta, mikä on ehdottomasti puute tämän hintaluokan kuulokkeissa. Omiin korviini PI7 ei myöskään istu yhtä mukavasti kuin Beoplay EX. B&O tarjoaa myös paremmat puhelut.
Yhteenveto
Bang & Olufsen Beoplay EX on hintava täyslangaton, jonka todella tyylikäs design kruunaa asun kuin asun. Ne istuivat ainakin testaajan korviin kuin unelma – paremmin kuin oikeastaan mikään muu nappikuuloke. Puheluiden laatu on loistava, vastamelu riittävän hyvä ja ääni, joka kuulostaa pienen säädön jälkeen hyvältä. Bassoa voi lisätä sovelluksen taajuuskorjaimesta ja samalla häivyttää hivenen terävää diskanttia. Kun nämä säädöt tekee, saa nauttia todella hyvästä äänestä! Myös valmis Sport-asetus on toimiva, jos ei halua itse näpelöidä säätöjä.
Beoplay EX on ehdottomasti Bang & Olufsenin onnistunein täyslangaton kuulokemalli. Lyhyt kantama vain vähän ihmetyttää.