Audio-Technica ATH-WP900 on harvinaisen hieno kuulokemalli. Kaikista näkemistäni suljetuista kuulokemalleista tämä on varmasti kauneimpia, aidosta vaahterapuusta valmistettu. Vaahtera on jäykkää ja tiivistä puuta, jota käytetään ominaisuuksiensa puolesta usein kielisoittimien, kuten kitaroiden ja viulujen materiaalina.
Soitinperinteitä kunnioittaakseen Audio-Technica on vieläpä antanut kuulokekupeille sunburst-viimeistelyn, joka tuo mieleen Gibsonin Les Paul -sähkökitarat. Muotoilu onkin japanilaisen kitaravalmistaja FGN:n käsialaa, ja kaikki ATH-WP900-kuulokkeet valmistetaan käsityönä Tokiossa.
Puuvalinta ei siis ole vain esteettinen. Aivan kuten kaiutinkaappien materiaali ja muotoilu vaikuttaa kaiuttimien sointiin, myös kuulokkeissa kuppien materiaalilla on roolinsa akustisen profiilin luomisessa.
Lue myös: Audio-Technica Kokutan – Musiikin hehkua
Kompaktia muotoilua
Over-ear-malliksi Audio-Technica ATH-WP900 on erittäin kompakti. Etenkin, kun ottaa huomioon, että sisäpuolelta löytyy 53-milliset elementit tavallisten 44-millisten sijaan. Kupeista on saatu mahdollisimmat pienet käyttämällä ympärysmitaltaan kapeita pehmusteita, jotka ovat kuitenkin korkeussuunnassa paksut. Näin koko korva mahtuu kupin sisään eivätkä kuulokkeet silti ole jättimäiset.
Kevyetkin ne ovat, vain 243 grammaa, mikä on noin 30 grammaa vähemmän kuin mielestäni höyhenenkevyt Audio Technican ATH-ADX5000-malli – joka on ehkä suosikkini avoimista dynaamisista kuulokemalleista.
Kevyt operoida
WP900:n kuorma on maltilliset 38 ohmia, joka yhdistettynä melko anteliaaseen 100 dB:n herkkyyteen tekee kuulokemallista riittävän kevyttehoisen puhelimen tai tavallisen kannettavan soittimen kanssa käytettäväksi.
WP900:n kaapelit ovat vaihdettavia Audio-Technican omien A2DC-liittimien ansiosta. Pakkauksessa tulee kaksi 1,2-metristä kaapelia: balansoimaton 3,5-millisellä liittimellä ja balansoitu 4,4-millisellä Pentaconnilla. Jälkimmäinen sopii vastaavalla ulostulolla varustettujen soitinten kanssa, jolloin oikean ja vasemman kuulokekupin ei tarvitse jakaa maata, vaan kummallekin on omansa. Muuten osa musiikkisignaalista jakautuu maadoituskaapelin kautta, eli balansoimatonta kaapelia käyttäen kanavaerottelu ei ole aivan täydellistä. Ero ei ole suuren suuri, mutta kuultavissa.
Audio-Technica ATH-WP900:n äänenlaatu
Odotin täyteläistä ääntä ja lämmintä sointia – sellaista vintagekitaran kaunista hehkua, kun pyyhkäisee kädellä sen kieliä. Hassua, miten kuulokkeiden väri voi vaikuttaa näin paljon odotuksiin äänenlaadusta! Olen tosin kuullut kyseisen japanilaisvalmistajan useita muita kuulokemalleja, joista monet kuulostavat juuri sellaiselta.
Mutta WP900 ei kuulostakaan yhtään samalta. Harvoin olen kuullut tällaista suljetuista kuulokkeista! Sointi korostaa yllättävän paljon keskirekisteriä: kitaran kielet soivat erottuvat ja kovaa, mutta ei aivan brutaalisti kuitenkaan. WP900 erottelee ylä-äänet niin hyvin, että basso kuuluu selkeästi sen läpi. Samalla myös bassorekisteri on hyvin erotteleva ja tarkka. Jokainen rytmi loppuu yhtä nopeasti kuin se alkaakin, mikä saa jalan naputtamaan lattiaa välittömästi.
Tanskalaisen Fredrik Lundinin karskihko saksofoni Desperate Times, Desperate Measures -kappaleella tulee esiin koko komeudessaan erittäin fokusoidun ja hyvin sijoitellun äänimaiseman keskeltä. Musiikki kokonaisuudessaan toistuu erittäin peittelemättömällä tavalla.
Sibilantit korostuvat
Laulu erottuu selvästi ja kirkkaasti esimerkiksi Lola Marshin ihanalla Chasing Storms -kappaleella. Todella koukuttavaa.
Jos jotain pitäisi moittia, niin WP900 korostaa hieman liikaan sibilantteja. S-äänne toistuu melko kovana, samoin symbaalit ja hi-hatit. Trumpetti voi olla aika brutaali. Onneksi kuulokkeissa ei juuri ole säröä, joten jos kuulokevahvistimen basso on täyteläinen ja keskirekisteri hiukan pehmeämpi, vastaavat kuulokkeet energisellä ja vaivattomalla soinnilla. Ne tottelevat hyvin myös taajuuskorjainta, joten ylempää keskirekisteriä saa kesytettyä silläkin.
Osa ehkä kaipaa isompaa ja laveampaa äänikuvaa, sillä WP900 voi näyttäytyä hieman tiukkana. Balansoitu kaapeli auttaa tässä, mutta tarjolla on kuulokkeita, joiden tuntuvat vähemmän monitorimaisilta. Toiset ehkä haluaisivat muhkeampaa bassoa, mutta itse jäin koukkuun bassorekisterin puhtauteen.
Kilpailijat
WP900 on ensimmäinen tällä viimeistelyllä testaamani kuulokemalli, eikä tässä hintaluokassa ole juurikaan suljettuja kuulokkeita – yleensä suljetut ovat kalliimpia tai halvempia, kuten noin 3 000 euron hintaiset Beyerdynamic DT 700 Pro X tai Meze 99 Classics. Kummassakin on puolensa: Beyerdynamicilla samettinen mutta neutraali sointi ja Mezellä lämmin, raskas basso. Kummallakaan ei kuitenkaan ole WP900:n dynaamista painetta – ja ne ovat sitä paitsi painavampia.
Ainoa mieleen tuleva saman hintaluokan kilpailija on Denon AH-D5200. Sillä on monia samoja hyviä puolia kuin WP900:lla. Myös Denon käyttää puisia kuppeja, jotka näyttävät upealta. Niidenkin sointi keskittyy eteen, mutta diskantti ei ehkä ole yhtä hienojakoinen. En osaisi päättää, kumman näistä ostaisin, sillä sointi on molemmissa hyvin samankaltainen.
Yhteenveto: Audio-Technica ATH-WP900
Nyt on harvinaisen hienot kuulokkeet! Käsin tehdyt Audio-Technica ATH-WP900 -kuulokkeet on valmistettu vaahterasta ja sunburst-viimeistely antaa niille todella kauniin ilmeen. Suurista elementeistä huolimatta kuulokkeet ovat melko kevyttehoiset ja myös kevyet pitää päässä. Ne pärjäävät helposti puhelimen kanssa, mutta rakastavat hyvää vahvistinta.
Ääni on upean kirkas ja neutraali, ja soittimet asettuvat kauniisti äänimaisemaan. Basso on kova mutta ei liioiteltu, ja dynamiikat ovat loistavat etenkin keskirekisterissä. Näistä kuulokkeista ei vain voi saada tarpeekseen!