Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router

Luksusreititin kaikilla herkuilla

Asus ZenWiFi BQ16 tarjoaa enemmän ominaisuuksia kuin voisi toivoakaan. Ja nopeutta, jota harva pystyy hyödyntämään.

/ 30.12.2024 - 08:35
Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kun käytössä on 12 antennia per reititin, saa samanaikaisesti hoidettua todella monen laitteen verkon. Hullun nopea langaton verkko. Todella paljon ominaisuuksia. Tietoturvapaketti kuuluu hintaan.
  • Hinta on kallis eikä korkeimpia nopeuksia pysty hyödyntämään. Epäselvä käyttöönotto.

Kun kodit muuttuvat yhä älykkäämmiksi – mikä tarkoittaa yhä useampia verkkoon yhdistettyjä laitteita – on hyvä verkkoyhteys muuttunut luksuksesta välttämättömyydeksi. Ja sitä varten tarvitaan luotettava ja nopea reititin – mieluummin useampia, jotta kotiin ei jää heikon verkon alueita lainkaan.

Tällä kertaa testaamme Asus ZenWiFi BQ16 -reititintä, joka edustaa luksusluokan mesh-järjestelmää.

Yhdistää monta laitetta samanaikaisesti

Modernit Wi-Fi 7 -reitittimet kattavat yleensä kolme eri taajuuskaistaa: 2,4 GHz, 5 GHz ja 6 GHz. Asus ZenWiFi BQ16 sen sijaan on valmistajan mukaan neljän kaistan reititin. Asus ei toki ole keksinyt uusia taajuuskaistoja, vaan reititin kattaa kaksi samanaikaista 5 GHz:n kaistaa. Näin kaistanleveys on kokonaisuudessaan huimat 25 gigabittiä sekunnissa. Vähintään yhtä kiinnostava ominaisuus on reitittimen sisään kätkettyjen antennien määrä: niitä on peräti 12 eli pari–kolme kertaa enemmän kuin halvemmissa mesh-reitittimissä.

Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että reitittimen yksi antenni kommunikoi aina yhden laitteen kanssa, mutta ZenWiFi BQ16 -reititin huolehtii jopa 16 samanaikaisesta striimistä. Jos siis kotona on kaksi reititintä, ne kommunikoivat yli 30 laitteen kanssa kerrallaan. Aika hyvin! Ja vaikka oman internetliittymän hitaus olisikin järjestelmän pullonkaulana, useamman samanaikaisen yhteyden ansiosta verkon odotusaika lyhenee verrattuna tavanomaisemman antennimäärän tarjoaviin reitittimiin.

 

6 BQ16 photo right 2
Asus ZenWiFi BQ16 on designiltaan yksinkertainen, mutta ei kokonsa vuoksi erityisen huomaamaton. Kuva: Asus

Se on iso

Useimpien kotireitittimien tapaan Asus ZenWiFi BQ16 on valkoinen ja yksinkertaisesti muotoiltu laite. Se on kuitenkin tuplasti isompi kuin vaikkapa Google Nest WiFi Pro, joten ihan huomaamaton se ei ole.

Laitteen takapuolella on peräti viisi Ethernet-porttia. Niistä kaksi on tarkoitettu liittymäntarjoajien käyttöön (huomaa monikkomuoto). Yksi portti tukee 10 gigabitin datanopeuksia, mikä on kymmenen kertaa nopeampi kuin tällä hetkellä kotitalouksille tarjottavat liittymät. Kolme Ethernet-ulostuloa voidaan kytkeä langallisiin laitteisiin tai käyttää niitä backhaul-yhteyksinä mesh-verkon reititinten välillä.

Lisäksi reitittimessä on kaksi USB 3.0 -porttia. Ne sopivat ulkoisille laitteille (kuten printterille) tai kovalevyille, jolloin reititintä voi käyttää levypalvelimena tai verkkokovalevynä.

4 BQ16 photo front
Sileän pinnan alla piilee edistyksellisiä ominaisuuksia. Kuva: Asus

Toimii hyvin yksinkin

Asusin mukaan yksi reititin pystyy kattamaan 370 neliömetrin alueen (alkujaan 4 000 neliöjalkaa, mikä on mukava tasaluku). Se on iso alue – noin kaksi kertaa isompi kuin muiden valmistajien lupaukset. Toki kodin kaukaisimmassa nurkassa nopeus on pienempi kuin heti reitittimen vieressä, mutta testissä Asus ZenWiFi BQ16 onnistui ulottumaan todella hyvin joka nurkkaan.

Koska testipakkaus sisälsi kaksi reititintä, testasin tietysti molempia. 100-neliöisessä asunnossa varmaan yksikin riittäisi.

Epäselvät ohjeet

Yhden Asus ZenWiFi BQ16:n asentaminen sujuu melko yksinkertaisesti ottaen huomioon, miten monipuolinen laite on kyseessä. Kuten yleensäkin, sovellus hoitaa homman suurimmaksi osaksi, kun on ensin skannannut QR-koodin reitittimen kyljestä. Sovellus tosin olettaa – mutta unohtaa mainita siitä – että reititin on kytketty päälle ja yhdistetty internetiin ennen käyttöönoton aloittamista.

Epäselvemmäksi homma menee, kun pitäisi yhdistää useampi reititin mesh-järjestelmäksi. Sovellus eikä käyttöopas (joka on itse etsittävä netin uumenista) eivät auta asiaa. Lopulta kävi ilmi, että ensimmäinen reititin tunnistaa uudet reitittimet automaattisesti ja lisää ne verkkoon. Asian hoksaaminen vei jonkin aikaa eikä sitä kerrottu missään. Kulutin paljon ylimääräistä aikaa ihmetellessäni tilannetta.

Kattavat ominaisuudet

Onneksi järjestelmän ohjaaminen sovelluksella sujuu loogisemmin, kun verkko on konfiguroitu. Ja hyvä niin, sillä toimintoja on paljon! Kontrollifriikeinkin hifistelijä pääsee ilakoimaan kunnolla säätäessään port-forwardingia, kaistanleveyttä jokaiselle laitteelle erikseen sekä verkon optimointia pelaamiselle, suoratoistolle tai kotitoimistolle. Asetusten kanssa ei tarvitse käytännössä tehdä mitään, mutta niitä voi halutessaan hienosäätää.

Jos kotona on lapsia, joita haluaa suojella internetin pimeiltä puolilta, tarjoaa Asusin järjestelmä 64 lapsilukittua profiilia. Riittää isommallekin perheelle.

Erityiskiitosta Asus ansaitsee Trend Micron räätälöimästä tietoturvapaketista. Paketin kutsuminen ilmaiseksi on ehkä vähän liioittelua, kun ottaa huomioon, paljonko reititin maksaa, mutta ainakaan sitä ei tarvitse erikseen tilata. AiProtection Pro -paketti suojelee käyttäjää hakkeroinnilta ja tarjoaa myös VPN-yhteyden.

Nopeus

Paperilla Asus ZenWiFi BQ16 tarjoaa häikäisevän nopean yhteyden: 25 gigabittiä sekunnissa. Lukua ei kannata liikaa ihastella, sillä ensinnäkin 25 Gbit/s tarkoittaa kaikkien neljän taajuuskaistan yhteisnopeutta, ja toisekseen liittymäntarjoaja asettaa rajat sille, kuinka nopeasti lataaminen ja striimaus onnistuvat.

7 BQ16 photo back 2
Asus ZenWiFi BQ16 huolehtii 12 antenninsa ansiosta kaksi kertaa useammasta laitteesta kuin halvemmat mesh-reitittimet. Kuva: Asus

Testissä mitattu enimmäisnopeus on siksi sama kuin muillakin moderneilla reitittimillä: lähes 1 000 Mbit/s. Ja tämä on siis ihannetilanne eli olohuoneessa aivan reitittimen vierestä mitattuna.

Sijoitin mesh-verkon toisen reitittimen keittiöön, joka on erotettu olohuoneesta betoniseinällä. Mittaustulos oli kiinnostava, koska se oli aivan sama kuin olohuoneessakin. Muilla mesh-järjestelmillä keittiön nopeus on ollut aina alhaisempi kuin pääreitittimellä, koska kaistaa on kulunut myös reitittimien väliseen yhteyteen. Asus ZenWiFi BQ16:n kapasiteetti on niin suuri, että kaistaa riitti silti täydellä teholla kakkosreitittimeenkin.

Asus stue1 Asus køkken1 Asus soveværelse1 Asus kontor1
<
>
Olohuoneessa valokuituboksin vieressä nopeus on lähellä liittymän enimmäisnopeutta. Kuvakaappaus: Speedtest

Nopeuteen vaikuttavat etäisyys sekä esteet eli lähinnä seinät. Asunnon kaukaisimmassa nurkassa eli makuuhuoneessa kuuluvuus on aina huonoin. Siellä mittasin latausnopeudeksi noin 90 Mbit/s. Se riittää silti Netflixin katsomiseen 4K-resoluutiolla, mutta on aika kaukana 1 000 Mit/s-nopeudesta – puhumattakaan 25 000 Mbit/s-vauhdista! Jos makuuhuoneeseen haluaisi täyden nopeuden, pitäisi sinne sijoittaa oma reitittimensä.

Oppslag Internett 1
Kuva: Asus / Montaasi: Christian Ranke

Yhteenveto

Asus ZenWiFi BQ16 kykenee tarjoamaan langattoman verkon uskomattomilla nopeuksilla. Useimmille se tosin tarkoittaisi vastaavaa liioittelua kuin se, että ostaisi Ferrarin päästäkseen naapurikorttelin Alepaan.

Harvalla nimittäin on mahdollisuus liittymänopeuksiin, jotka olisivat yli 1 000 Mbit/s, joten reitittimen 25 000 Mbit/s menee vähän hukkaan. Siinä mielessä Asus on linjassa muiden Wi-Fi 7 -reitittimien kanssa, mutta mitä kalliimpi ja nopeampi, sitä tarpeettomampaa liioittelua.

Kattavat tietoturva- ja älykotiominaisuudet ovat laitteen käytännöllisempiä puolia. Tällä saralla Asus on aivan eri luokassa kuin tavanomaiset mesh-paketit. Samoin kuin mahdollisuudessa käsitellä useampia samanaikaisia striimejä. Sen huomaa kyllä hinnassakin, joka on myös aivan omassa luokassaan.

 

Karakter
Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router
Premium
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huippuluokan OLED-pelinäyttö

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Ääni & Kuva
Scroll to Top