Taiwanilainen Asus halua kovasti olla mobiilivalmistaja. Ja yrityksen sinnikkyyttä on kyllä ihailtava. Asus ei toistaiseksi ole saavuttanut kaupallista menestystä puhelimillaan, mutta on kuitenkin julkaissut jo kymmenen sukupolvea ja lukuisia variaatioita Zenfone-puhelimistaan vuodesta 2014 lähtien. Moni Zenfone-malli on ollut loistospeksein varustettu ja kekseliäs puhelin, ja niissä on nähty kaikenlaista pyörivistä kamerasilloista sisäänrakennettuihin gimbaaleihin.
Zenfone 11 Ultra on, nimensä mukaisesti, perheen 11. sukupolvea. Nimi vihjaa myös jonkinlaisesta erikoisvarustellusta mallista – mutta se ei pidä paikkaansa.
Missä perusmalli?
Suurin osa valmistajista – Samsung ja Apple etunenässä – on päätynyt jo useiden puhelinsukupolvien ajan tekemään malleistaan erilaisia versioita. Yleensä tarjolla on perusversio, josta on tehty myös riisutumpi ja pienempi budjettimalli sekä kalliimpi Ultra-, Pro- tai Max-versio, jossa on parempi nopeus, muisti ja kamera.
Zenfone 11 Ultra on pitkälti juuri sellainen, mutta perusversiota on turha etsiä – saatavilla on pelkkä Ultra-malli.
Lue myös: Asus ROG Phone 8 Pro – Markkinoiden nopein
Hiljattain järjestetyssä Asusin lehdistötilaisuudessa kuultiin kysymyksiä siitä, tuleeko Ultran lisäksi muitakin malleja. Etenkin kysyttiin kompaktimman version perään, sillä sellainen on ollut jo vuosikausia Asusin tavaramerkki.
Vastaus oli vähintäänkin epämääräinen: ”Tällä hetkellä muita versioita ei ole. Mutta Zenfone 10 on yhä myynnissä!”
Isompi ja tuplasti kirkkaampi
Zenfone-puhelimet ovat olleet ulkonäöltään vaihtelevia niin muotoilun kuin koonkin suhteen. Joskus jopa saman sukupolven mallit ovat poikenneet niin paljon toisistaan, että voisi kuvitella kyseessä olevan jonkinlainen sekaannus.
Viimeisen kahden Zenfone-sukupolven lippulaivamallit ovat olleet kompakteja ja mahtuneet taskuun. Zenfone 11 Ultra on toista maata: siinä on 6,78-tuumainen 2 400 x 1 080 pikselin resoluution AMOLED-näyttö. Resoluution ja virkistystaajuus (144 Hz) ovat samat kuin Zenfone 10 -mallissa, mutta näyttö on pystysuunnassa melkein tuuman verran pidempi ja kirkkaus on tuplaantunut häikäisevään 1 600 nitiin.
Siinä missä edelliset sukupolvet tyytyivät kahteen takakameraan, on 11 Ultrassa lisäksi 3x teleobjektiivi.
Kaikki kolme kameraa on sijoitettu matta-alumiinisen kehyksen sisään. Testimallimme oli sinimusta, mutta tarjolla on kaikkiaan neljä värivaihtoehtoa.
Onko se Zenfone vai ROG Phone?
Zenfone 11 Ultra ei muistuta aiempia Zenfone-malleja, vaan tuo mieleen enemmän aiemmin tänä vuonna testaamamme ROG Phone 8 Pro -mallin. Eikä siinä ole mitään outoa, sillä puhelimet ovat lähes identtiset!
Asian vahvistaa myös Asus:
”Komponenteiltaan ne ovat samankaltaiset, mutta Asus katsoo näitä tuotteita ja tuotelinjoja loppukäyttäjän näkökulmasta, ja ROG 8:n ja ZF11 Ultran käyttäjät ovat melko erilaisia. ROG 8 vetoaa designillaan pelaajiksi identifioituviin kuluttajiin – ja Zenfone niihin, jotka eivät koe olevansa pelaajia.”
Ottaisitko mieluummin ralliauton vai luksusfarkun?
On aivan normaalia, että puhelinvalmistaja tekee samasta puhelimesta useita versiota, mutta aiemmin ei olekaan nähty tällaista, että versiot kuuluvat aivan eri mallisarjoihin.
Kaupallisesta näkökulmasta on ymmärrettävää, että Asus, joka on varsin pieni puhelinvalmistaja, ei kuluta resurssejaan siihen, että kehittäisi jokaisen mallinsa alusta alkaen uudelleen. On järkevämpää optimoida samaa mallia eri käyttötarkoituksiin.
Lue myös: Asus Zenfone 10 – Taskukokoinen lippulaivapuhelin
ROG Phone 8 on pelaajille suunnattu ”ralliauto”, jossa on näin ollen keskitytty nopeuteen ja jäähdytykseen. Näytön virkistystaajuus on 165 Hz, ja Air Triggers -jäähdytys tuo puhelimeen konsolipelaamisen tuntua. Zenfone 11 Ultra puolestaan on kuin perhefarkkuauto, jossa korostuvat mukavuus, hiljaisuus ja akunkesto. Virkistystaajuus on matalampi 144 Hz, eikä ulkoista jäähdytystä ole.
Uutuutena 3x-teleobjektiivi
Aiemmissa Zenfone-malleissa (samoin kuin ROG-puhelimissa) on ollut erinomaiset normaalikamerat ja laajakuvalinssit, mutta telefotoa ei ole ollut tarjolla. 32 Mp:n objektiivin ja sen 3-kertaisen optisen zoomin – ja pixel binning -pikselienyhdistämistekniikan – ansiosta kuvia voi ottaa nyt myös hieman etäämpää. Tarjolla on myös 30-kertainen digitaalinen zoom. Digizoomin kuvista tulee itse asiassa käyttökelpoisia, mutta valoherkkyys vähenee zoomauksen kasvaessa.
Useimmat kuvatarpeet kattavassa pääkamerassa on 50 Mp:n laajakuvalinssi 120 asteen kuvakulmalla. Kamerassa on Asusin nerokas integroitu gimbaali, jonka 6-akselisella kuvanvakaimella saa kuvattua videota, vaikka käsi tärisisikin.
Lisäksi tarjolla on 13 Mp:n ultralaajakuva, joka sopii maisemakuvaukseen ja muihin tilanteisiin, joissa kuvaan on mahdutettava laajalti kohdetta.
32 megapikselin etukameralla voi valita kahden suurennoksen välillä: 0,7x ja 1x.
Langaton lataus ja iso akku
Puhelimessa on kunnollinen 5 500 mAh:n akku, mikä on merkittävä parannus Zenfone 10:n 4 300 mAh:iin verrattuna. Akku ladataan 65 W:n kaapelilla, mutta puhelin tukee myös langatonta 15 watin Qi-latausta. Oli tosin tavallista hankalampaa löytää juuri oikeaa kohtaa, jossa puhelin ja latausalusta tunnistivat toisensa. Jos Qi-alustassa on korkeat reunat, voi olla lähes mahdotonta saa puhelinta lataamaan sillä.
Aiemmin Asus on aina toimittanut laturin puhelintensa mukana. Laturi tulee esimerkiksi Zenfone 11 Ultran sisarmallin ROG Phone 8 Pron kanssa. Nyt Asus on kuitenkin valitettavasti seurannut kilpailijoidensa esimerkkiä ja tarjoaa laturin vain erikseen ostettavana lisävarusteena.
Benchmarkit
Koska Zenfone 11 Ultra on kuorensa alla identtinen ROG Phone 8:n kanssa, on nopeusmittauksen tekeminen sille kuin déjà vu ROG-testistä.
Geekbench 6 -prosessoritestissä Zenfone 11 Ultra saa 2 286 pistettä singlecorella ja 7 065 pistettä multicorella. Eroa on prosentin verran ROG Phone 8:aan verrattuna. Tätä nopeampi on vain iPhone 15 Pro Max, eikä eroa siihenkään ole paljon.
Asus loistaa AnTuTu 10 -3D-grafiikkatestissä, jossa Zenfone 11 Ultra, aivan ROG Phone 8:n tapaan, saa tulokseksi 2,1 miljoonaa. Mikään muu puhelinvalmistaja ei pääse lähellekään: lähin kilpailija on Samsung Galaxy S24 Ultra 1,6 miljoonalla.
AI-laskennassa Asus on myös erinomainen: 1,4 miljoonaa AItuTu 3 -testistä. Se on hieman enemmän, joskaan ei dramaattisesti parempi, kuin Samsungin huippumallilla. Silti, Asus on tällä hetkellä siis tekoälylaskennan maailmanmestari.
Asus kertoo, että Zenfone 11 Ultrassa on pyritty pitkään akunkestoon äärimmäisen suorituskyvyn sijaan. Akkutestin mukaan näin varmasti onkin. Zenfone jaksoi melkein kolmanneksen pidempään kuin ROG Phone 8. PCMark-akkutestissä Asus kesti 11,5 tuntia, mikä on paljon pidempään kuin kilpailijoiden lippulaivamalleilla.
Yhteenveto: Asus Zenfone 11 Ultra
Asus Zenfone 11 Ultra on monin tavoin poikkeuksellinen Asus-älypuhelin. Se on kuin esikuvansa, mutta esikuva ei olekaan Zenfone 10, vaan ROG Phone 8 Pro.
Molemmissa on sama prosessori, Snapdragon 8 Gen 3, jonka ansiosta Zenfone 11 Ultra on markkinoiden tämän hetken nopeimpia puhelimia. Siksi puhelin on myös kallis, mutta hinta on silti onnistuttu pitämään alle 1 200 eurossa – mikä tekee siitä tämän hetken halvimman Snapdragon 8 Gen 3 -puhelimen.
Puhelimessa on kolme takakameraa, joista yhdessä on Asusin nerokas gimbaali. Jos hakusessa on highend-Android, on Zenfone 11 Ultra näin ollen ehdottomasti harkinnan arvoinen. Mutta kuluttajat tuppaavat olemaan lojaaleja valitsemalleen merkille, olipa se sitten Apple, Samsung tai OnePlus. Joten Zenfone 11 Ultra jäänee jälleen pienen porukan herkuksi.