Vaikka Asus on iso elektroniikkavalmistaja, on merkki puhelinmarkkinoilla pieni tekijä. Onko osuvaa, että myös brändin puhelimet ovat pieniä – mutta elektroniikka isoa.
Asus Zenfone 10 on melko kompakti puhelin 5,9” näytöllään. Se on 0,5–1 tuumaa pienempi kuin kilpailijoiden lippulaivamallit, mikä tekee siitä helpommin taskuun mahtuvan. Aivan kuten edeltäjänsä.
Lue myös: Zenfone 9 – Asuksen minilippulaiva
Mahtuu isoveljen vaatteisiin
Itse asiassa ulkoisesti Zenfone 9 ja Zenfone 10 ovat niin samanlaiset, että uuteen voi käyttää vanhan kuorta!
Näyttö on jälleen FHD+-resoluution (2 400 x 1080 pikseliä) AMOLED. Virkistystaajuus on hieman parantunut, sillä se vaihteleva virkistystaajuus tukee nyt jopa 144 Hz:iä, kun Zenfone 9 luku jäi 120 Hz:iin.
Sisäänrakennettu gimbaali
Zenfone 10:n vaikuttavin asia on takapuolen kameraosio, joka on melkein kaikin tavoin samanlainen kuin edeltäjässä. Kaksi isoa (halkaisijaltaan 21 mm) ”laivanikkunaa” huolehtivat 50 Mp:n laajakuvasta ja 13 Mp:n ultralaajakuvasta. Kameran suuret aukot johtuvat siitä, että pääkamera on itse asiassa ripustettu gimbaalin varaan!
Vaikka vakaimen liikkeet mitataan millimetreissä, tarjoaa se peräti kolmen asteen vakauksen videokuvaukseen. Yhdistettynä ohjelmistopohjaiseen kuvanvakaukseen, jossa osa kuva-alasta leikkaantuu pois keskittämisen vuoksi, pystyy Zenfone 10 korjaamaan jopa 11 asteen vinoumat.
Vakaana kovassakin aallokossa
Zenfone 9:ssä oli sama ominaisuus, ja allekirjoittanut voi todistaa sen toimivan. Jopa sadan kilometrin tuntivauhtia kiitävällä RIB-veneellä sai otettua vakaita kuvia!
Kuvanvakausta on vielä parannettu Zenfone 10 -mallissa, sillä automaattitarkennus auttaa vakauttamaan kuvaa myös syvyyssuunnassa.
Selfiekameran resoluutio on parantunut huimasti 12 Mp:stä 32 Mp:iin.
Ei teleobjektiivia – mutta parempi tele
Asus Zenfone 10:n varustukseen kuuluu edelleen vain kaksi takakameraa, joten on pärjättävä ilman aitoa teleobjektiivia. Hintansa huomioiden (ja telelinssin vaatiman tilan Google Pixel 7 Pron tyyliin) ratkaisu vaikuttaa järkevältä. Huippumallilta se on silti vähän pihistelyä.
Lohdutukseksi pääkameran zoomin toimintaa on parannettu. Asus on tekoälyä käyttäen onnistunut saamaan kamerasta enemmän informaatiota keskimittaisilla zoomausetäisyyksillä. Sen ansiosta 4- tai 5-kertaiset digitaalisesti zoomatut kuvat ovat parempia kuin tavallisilla kaksoiskamerapuhelimilla.
Tämän hetken paras mobiiliprosessori
Siinä missä näyttö- ja kameraosasto ovat pysyneet pääosin samoina, edustaa mobiiliprosessori Qualcommin uusinta sukupolvea: Snapdragon 8 Gen 2 on markkinoiden tämän hetken paras mobiiliprosessori. Sama löytyy esimerkiksi Samsung Galaxy S23 Ultrasta, joka saa puhelimen toimimaan kollegani Peter Gotschalkin sanoin ”kuin ydinvoimala”.
Vihdoinkin langaton lataus
Ydinvoimalan sijaan Zenfone 10 sisältä löytyy oikeasti 4 300 mAh:n akku, eli samanlainen kuin viime vuodenkin mallissa. Uutta Asuksella on sen sijaan se, että vihdoin puhelimen lataus onnistuu myös langattomasti. Tätä on odotettu! Langaton lataus toimii erinomaisesti 15 watilla, kun taas langallisesti lataus on hitaampaa 30-wattista – tosin silti nopeampaa kuin Googlella. Hidas tai ei, Asus ansaitsee pisteitä siitä, että laturi toimitetaan puhelimen mukana.
Benchmarkit
Benchmark-testit osoittavat, että “kompakti” ei ole sama asia kuin ”riisuttu”. Asus Zenfone 10 on yhtä nopea kuin isommat kilpailijansa. Ja vähän nopeampikin. Monella osa-alueella Zenfone 10 on nopein testaamamme puhelin!
Geekbench 6 -prosessoritestistä pisteitä tulee 2 050 singlecorella ja 5541 multicorella. Tulos on parempi kuin millään Android-puhelimella koskaan, mutta kaksi kertaa kalliimpi iPhone 14 Pro Max ylittää senkin.
Zenfone 10 on – hiuksenhienosti – kaikkia muita puhelimia parempi AnTuTu 10 -grafiikkatestissä 1,57 miljoonalla pisteellä. Edeltäjänsä tapaan Zenfone 10 loistaa GFX Bench T-Rex-testissä 6 686 ruudullaan, mikä on paljon parempi tulos kuin useimmilla puhelimilla, mutta jää vähän jälkeen Google Pixel 7 Prosta.
Akkutestin tulos on 8 tuntia ja 42 minuuttia. Käytännössä se tarkoittaa päivän parin käyttöä ja on linjassa muiden lippulaivamallien kanssa. Keskihintaiset puhelimet ovat tosin usein huippumalleja hitaampia, mutta akunkestoltaan parempia.
Yhteenveto: Asus Zenfone 10
Asus Zenfone 10 ei ole vain markkinoiden tämän hetken tehokkain pieni puhelin, vaan tehokkain Android-puhelin ylipäätään. Nopeuden suhteen se on linjassa Samsungin, Xiaomin ja OnePlussan parhaiden puhelinten kanssa.
Zenfone 10 tarjoaa parasta kuvanvakausta kaikkiin muihin verrattuna ja muutenkin kamerat ovat erinomaiset.
Loisto-ominaisuuksistaan huolimatta Zenfone 10 tuskin muuttaa Asuksen asemaa puhelinmarkkinoilla, sillä merkkiuskollisuus on puhelimissa vahvaa. Jos kuitenkin kaipaa taskuun mahtuvaa puhelinta, jolla saa kuvia myös haastavissa olosuhteissa, ei kannata ohittaa Zenfone 10:ä.
Jos omistaa Zenfone 9:n, ei ole syytä vielä vaihtaa 10-malliin. Pieniä parannuksia on tehty ja nopeus 15–20 % kovempi, mutta mitään mullistavaa uutuus ei tarjoa. Kannattaa odotella rauhassa ensi vuoteen ja katsoa, tulisiko seuraavaan sukupolveen toivomamme teleobjektiivi.