Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)

Zenbook paremmalla Intelin prosessorilla

Core Ultra -prosessoreiden yleistyminen lähti hitaasti käyntiin, mutta nyt Intel tuo Core Ultrasta uuden sukupolven versiot, joissa on paremmat tekoälyominaisuudet. Testasimme ensimmäistä sellaisella varustettua kannettavaa – onko se todella parempi?

/ 21.10.2024 - 11:00
Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Korkearesoluutioinen OLED-kosketusnäyttö. Intelin uusissa Ultra-prosessoreiden AI-teho on nyt tasolle, jolla sen olisi pitänyt olla alusta alkane. Kevyt, nopea ja tyylikäs kannettava täysin kohtuulliseen hintaan.
  • Vaikka NPU:n tekoälysuoritusteho on kolminkertaistunut, lyö näytönohjain sen edelleen laudalta.

2024 oli paitsi vuosi, jolloin AI-ominaisuuksista tuli iso myyntivaltti, myös vuosi, jona lanseerattiin peräti kolme uutta prosessorisukupolvea tekoälykannettavien yleistymistä vauhdittamaan.

Työkseni tietokoneita testaavana olen nähnyt lukuisten prosessorisukupolvien tulevan ja menevän. Jokaisen sukupolven myötä saan testattavakseni liudan uusia koneita. Mutta 2024 on ollut erilainen. Alkuvuodesta testasimme uudella Intel Core Ultra -prosessoreilla varustettuja tietokoneita, jotka erosivat edellisistä siinä, että niissä oli NPU:t eli neuroverkkoprosessorit, joita joskus myös tekoälykiihdyttimiksi kutsutaan.

Helmikuussa testaamassani Asus Zenbook 14 OLED esimerkiksi oli aivan erinomainen kannettava, mutta sen AI-suoritusteho ei ollut kummoinen. Itse asiassa oli aikamoinen pettymys, että Intelin prosessoreissa oli vain kolmasosa Microsoft Copilot+:n edellyttämästä AI-laskentatehosta (40 TOPS, Trillions of Instructions Per Second).

Zenbook S 14 UX5406SA Scenario photo 04
Zenbook S 14 UX5406. Kuva: Asus

Tilanne avasi markkinaraon Qualcommin Snapdragon X Elitelle, jossa taas tekoälyteho oli kohdillaan. Ja kesällä päästiinkin testaamaan uuden sukupolven AI-kannettavia, kuten Asus Vivobook S 15.

Nyt, syksyn lehtien putoillessa, tekee tuloaan jo tämän vuoden kolmas PC-sukupolvi. Intel on kiirehtinyt saadakseen Core Ultrasta uuden ja paremman version.

Jää nähtäväksi, riittäkö tämä pelastamaan Intelin, joka on menettänyt 60 % arvostaan vuodenvaihteeseen nähden ja on huhujen mukaan myynnissä. Nyt on kuitenkin aika tutustua ensimmäiseen uuden sukupolven Intel Core Ultra -prosessorilla varustettuun tietokoneeseen, Asus Zenbook S 14 UX5406:een.

Asus valmistaa lukuisia Zenbook-malleja, mutta S-mallit ovat malliston litteimpiä ja tyylikkäimpiä. Zenbook S 14 on vain 13 mm paksu ja painaa 1,2 kiloa. Kansi on keraamista alumiinikomposiittia, jonka pitäisi kestää käyttöä naarmuuntumatta. Kannettava on saatavilla valkoisena ja harmaana (Scandinavian White ja Zumaia Grey). Testiyksilö oli ruskeanharmaa Zumaia-versio.

Zenbook S 14_UX5406SA_Product photo_3I_Zumaia Gray_08 Zenbook S 14_UX5406SA_Product photo_3W_Scandinavian White _08
<
>
Zenbook S14 on saatavilla valkoisena ja ruskeanharmaana. Kuva: Asus

Näyttö on muiden tämän vuoden mallien tapaan värikäs ja kirkas 2,8K-resoluution OLED-kosketusnäyttö 120 Hz:n virkistystaajuudella. Eli erittäin hyvä!

Näppäimistö on yllättävän hyvä. Näppäinten iskunpituus on toki lyhyt, mutta vastusta on juuri sopivasti, eivätkä näppäimet heilu. Näinhän näppäimistön pitäisi tietysti aina toimia, mutta valitettavasti tilanne ei aina ole näin hyvä. Kosketuslevy on iso ja reagoi aika mukavasti heti käskyihin.

Liitäntöjen määrä on hyvä sekin: kaksi USB-C:tä, yksi USB-A ja yksi HDMI. Niiden ansiosta Zenbook 14 toimii hyvin useimmissa tavallisissa toimissa ilman tarvetta adapterille.

Zenbook S 14 UX5406SA Product photo 3W Scandinavian White 07
Näppäimistö on yllättävän hyvä ja kosketuslevy suuri. Kuva: Asus

Hiukan fiksumpi Ultra

Prosessori on 1,8 GHz:n Intel Core Ultra 7-258V. Ehkä hieman yllättäen Intel on säilyttänyt prosessorinimen samana ja vain lisännyt perään ”Series 2”. Prosessorin arkkitehtuuri on nimittäin aivan uutta. Series 2 -prosessoreiden koodinimi on Lunar Lake, kun taas Series 1 oli nimeltään Meteor Lake.

Uudessa prosessorissa on vain kahdeksan ydintä ja kahdeksan säiettä (aiemmin testatuissa kannettavissa olleessa Core Ultra 7-155H -versioissa oli 16 ydintä ja 22 säiettä). Toisaalta NPU on parantunut. Intel kertoo verkkosivuillaan, että uusi prosessori suoriutuu 47 TOPS:sta eli 47 biljoonasta komennosta sekunnissa. Luku on melkein kolme kertaa suurempi kuin Series 1:llä.

Lue myös: Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16) – Edullinen Ultra-ultrabook useimpiin tarpeisiin

Ultra-prosessoreiden ensimmäisestä sukupolvesta tuttu Intel Arc -näytönohjain on edelleen sama.

Asus Zenbook S 14 on varustettu 32 GB:n DDR5 RAM:lla ja 1 TB:n SSD-tallennustilalla. Lukemat ovat juuri sellaiset kuin tämänhintaiselta ultrabookilta odottaisikin.

Benchmarkit

Vaikka käytössä onkin aivan uusi prosessoriarkkitehtuuri, ei se näy nopeudessa. Useimmissa mittauksissa tulokset ovat samalla tasolla kuin viime vuoden saman luokan malleissakin.

Geekbench 6 -prosessoritestistä pisteitä tuli 11 048 multicorella ja 2 728 singlecorella. Tulos on 10–20 prosenttia parempi kuin aiemmin tänä vuonna testaamallani Asus Zenbook 14:llä. Luvut eivät ole kuitenkaan täysin vertailukelpoiset, sillä ensimmäisen mallin prosessorilla oli alhaisempi työnopeus. 6 587 pistettä on linjassa saman hintaluokan muiden kannettavien kanssa.

Zenbook S 14 UX5406SA Product photo 3W Scandinavian White 06
Asus Zenbook S 14 on litteä ja tyylikäs ultrabook työhön ja opiskeluun. Kuva: Asus

Grafiikkatesteissä tilanne on sama. Integroitu Arc-näytönohjain on todella hyvä, mutta ei gaming-tasoa. Ilmeisesti tähän ei ole tehty mitään muutoksia Series 2 -versioon.

Tekoälytehot – ei ihan helppo laskea

Mistä päästäänkin jännittävimpään osuuteen eli tekoälytehoon. Rimaa on onnistuttu nyt nostamaan. Tarkemmin sanottuna Intel on saanut riman korkeudelle, jossa Qualcomm on jo hetken oleillut. Geekbench AI -testissä Asus Zenbook 14 S saa 25 622 pistettä. Testi on melko tuore, joten vertailukohtia ei juuri ole, mutta esimerkiksi Snapdragonin prosessorilla varustettu Lenovo Yoga Slim 7x on saanut samasta testistä 22 029 pistettä.

Tekoälylaskennan tehoja ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista mitata. AI-laskentaan on monenlaisia protokollia, eivätkä kaikki tietokoneet tue niitä kaikkia. Asus käyttää OpenVivoa, kun taas Lenovo tukee QNN:ää. Pintapuolisesti lukuja voi vertailla, mutta tietyntyyppinen prosessori voi olla parempi tietyntyyppisille laskentatavoille, kun taas toinen voi olla parempi joillakin toisilla tavoilla. Ja soppaa sekoittaa sekin, että Asusin näytönohjaimella on itse asiassa enemmän tekoälytehoa kuin NPU:lla. OpenVivolla mitattuna Geekbench 6:sta tulee pisteitä 28 412.

Zenbook S 14 UX5406SA Scenario photo 05
Zenbook S 14:n akunkesto on pitkä, joten se on helppo ottaa mukaan minne vain. Kannattaa kuitenkin säästää selkäänsä ja välttää kuvassa esitettyä istuma-asentoa! Kuva: Asus

Vaikka suoritusteho ei olekaan merkittävästi kasvanut edelliseen sukupolveen verrattuna, vaikuttaa siltä, että virrankulutusta on onnistuttu vähentämään. Akkutesti pyörii lähes kahdeksan tuntia, mikä on melkein tuplasti parempi kuin aiemmin tänä vuonna testatuilla Intel Core Ultra -kannettavilla!

Yhteenveto

Asus Zenbook S 14 UX5406SA on laadukas ja tyylikäs ultrabook työhön ja opiskeluun. Se on kevyt ja kulkee laukussa uskollisena kumppanina vuosien ajan. Upea 2,8K OLED -kosketusnäyttö sekä käytännöllinen graafinen suorituskyky oikeuttavat budjettikoneita kalliimman hinnan.

Intel Core Ultran uusi sarja näyttää tarjoavan, mitä lupaakin – eli riittävästi suoritustehoa Copilot+:aa varten. Mahtaa tosin tammikuussa Intel-kannettavan ostaneita harmittaa koneidensa supernopea vanhentuminen. Mutta sitä ei kannata suuremmin murehtia, sillä suoritusteho ja graafinen suorituskyky ovat NPU-laskentatehoa lukuun ottamatta samaa luokkaa. Jos siis ei tarvitse suorittaa AI-laskentaa ilman nettiyhteyttä, on sekä ilmaisia että maksullisia palveluja runsain mitoin tarjolla.

Zenbook S 14 UX5406SA Scenario photo 06
Kuva: Asus

Karakter
Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)
Premium
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Pistimme näppimme peliin: suuri pelinäppäimistövertailu!

Saisiko olla ekstranäyttö?

Ääni & Kuva
Scroll to Top