Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus Zenbook A14 (UX3407RA)

Zen ja tien päällä työskentelyn taito

Asus Zenbook A14 on useimpia ultrabookeja hieman kevyempi ja kannettavampi – mutta vain hieman.

/ 26.03.2025 - 07:19
Asus Zenbook A14 (UX3407RA)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Superkevyt ja tyylikäs ultrabook, joka on suunniteltu kulkemaan mukana missä vain. Nopea prosessori. Hyvät AI-tehot. Kirkas ja värikäs OLED-näyttö.
  • Ei mitenkään halpa. Ei kosketusnäyttöä ja resoluutiokin on matalampi kuin muilla Asusin ultrabookeilla. Prosessori on viime vuoden versio, ja silti moni ohjelmisto ei vieläkään toimi sillä.

Tämä ei ole virallista tietoa, mutta Zenbook-kannettavan nimen A-kirjain tarkoittaa varmasti Airia.

Asus Zenbook A14 on nimittäin taiwanilaisen PC-valmistajan ultrakevyt ja litteä kannettava paljon matkustavalle nettisamuraille. Aivan kuten Applen MacBook Air.

Kun tavoitteet ovat näin korkealla, on Asus Zenbook A14:n oltava ekstrakompakti. Ja sitä se onkin. Mutta koska tilaa pitää kuitenkin olla 14-tuumaiselle näytölle, ei kannettava ole erityisen paljon pienempi kuin muut 14-tuumaiset ultrabookit.

Toisaalta kone on kevyempi kuin mikään Asusilta näkemämme: 980 grammaa. Useimmat ultrakevyet kannettavat painavat valmistajasta riippumatta 1,2 kiloa tai enemmänkin.

Design on ylvästä ja tyylikästä, joskaan ei mitenkään omaperäistä (mikä sopii täydellisesti työvälineelle). Yksityiskohtiin on panostettu tavallista enemmän. Kuori on Asusin omaa keramiikan ja alumiinin seosta eli (ceraluminium), joka ei rasvaisista sormenjäljistä ja pikku naarmuista säikähdä. Väriltään kone on harmaa, joka ei ole ihan harmaa, tai sitten beige, joka ei ole ihan  beige – mutta molemmilla sävyillä on tavaramerkkisuojatut nimet. Nurkkia on pyöristetty enemmän kuin Asusin kannettavilla yleensä.

ASUS Zenbook A14 UX3407 Scenario photo 08 1
Asusin kevyin kannettava Zenbook A14 tuo vahvasti mieleen MacBook Airin. Kuva: Asus

Toisin sanoen tätä konetta on mukava kantaa mukana minne tahansa. Hillittyä eleganssia korostaa koneen mukana tuleva vaaleanharmaa tekonahkakuori.

Yllättävä näyttö

Zenbook A14:n näyttö on kirkas ja värikäs OLED-paneeli. Jota pidämme nyt itsestään selvänä, sillä Asus on viime vuosina varustanut kannettaviaan tyylikkäillä OLED-näytöillä.

<
>

Testikoneen näyttö poikkeaa nykynormista siinä, että sen resoluutio on ”vain” 1 900 x 1 200 pikseliä ja virkistystaajuus 60 Hz. Paljon vähemmän verrattuna vaikkapa Asus Zenbook S14 -mallin 2,9K-resoluutioon ja 120 Hz:n virkistystaajuuteen. Eikä tässä ole edes kosketusnäyttöä.

Yksi perustelu ratkaisulle on tavoiteltu keveys. Kosketusnäytöt vaativat paksumman lasipaneelin, joka taas kasvattaa kannen vahvuutta. Ja se taas tarkoittaa enemmän grammoja kokonaisuuteen.

Valikoimissa on kuulemma myös 3,9K-näytöllä varustettu (ja sekä kalliimpi että painavampi) versio, mutta Asus kertoo, ettei se tule myyntiin Pohjoismaissa.

Kun on kerran tottunut korkearesoluutioiseen näyttöön, tuntuu 1900 x 1200 pikselin resoluutio aikamatkalta menneeseen. Ikoneille ja ikkunoille saa kuitenkin enemmän tilaa, kun skaalaa Windowsin 125-prosenttiseksi tehtaalla valmiiksi asetetun ja suositellun 150-prosenttisen sijaan.

Hyvät näppäimet

Näppäimistö on litteiden kannettavien väistämätön kompromissi. Vaikka A14-malli on litteämpi kuin useimmat koneet, on Asus onnistunut tekemään pelkkää ihan kivaa näppäimistöä paremman version, jolla on suorastaan miellyttävää kirjoittaa. Näppäimet tuntuvat jämäköiltä ja niiden iskupituus on lyhyt, mutta ne eivät horju ja heilu niin kuin ultrabookeissa yleensä, kaikkein kalleimpia lukuun ottamatta.

<
>

Minun on – jälleen kerran – kehuttava Asusia sen tajuamisesta, että porttien minimimäärä ei ole mikään ylpeyden aihe, kuten pari vuotta sitten trendinä oli. Asusin verkkosivuilla painotetaan, että Zenbook A14:ssä on ”kaikki tarvitsemasi portit”. Ja se on totta: kaksi USB-C, yksi USB-A- ja yksi HDMI-portti. Asus Zenbook A14:ä voi siis käyttää useimpiin tavanomaisiin tehtäviin ilman adapteria.

Äänentoisto tukee Dolby Atmosta, ja näyttökin on Dolby Vision -sertifioitu. Toki pienistä kaiuttimista lähtevä ääni on silti melko ohutta. Äänenlaatu on kuitenkin riittävän hyvää lounastauolla tai töiden jälkeen katsottavan elokuvan parissa viihtymiseen.

Snapdragon – taas

Prosessori ei ole Intelin peruskauraa, vaan Qualcommin Snapdragon X Elite. Valinta on itsestään selvä, sillä onhan kannettava tehty tekoälyä ja pitkää akunkestoa ajatellen. Qualcomm nousi yllättäen menestykseen vuonna 2024, kun merkin prosessorit olivat ensimmäiset, joiden kapasiteetti riitti Microsoft Copilot+ -tekoälyavustajan pyörittämiseen. Toisin kuin Intelin ensimmäiset Core Ultra -prosessorit.

ASUS Zenbook A14 UX3407 Scenario photo 03 2
Kuva: Asus

On silti vähän yllättävää törmätä Snapdragon X Eliteen Asus Zenbook A14 -kannettavassa. Prosessori esiteltiin kesän 2024 alussa, joten sen yksivuotispäivä lähestyy kovaa vauhtia. Aivan sama CPU oli käytössä jo viime elokuussa testaamassamme Asus Vivobook S 15 -kannettavassa. Prosessori vain sattuu edelleen olemaan Qualcommin tehokkain.

Testiin saamassani Asus Zenbook A14 -versiossa on 32 GB RAM-muistia ja 1 TB tallennustilaa. Numerot ovat tämän hetken paremmissa kannettavissa aika lailla perusvarustelua.

Zenbook A14:stä on olemassa myös halvempi versio, jossa on 16 GB muistia ja vähemmän tehokas Snapdragon X -prosessori. Eli ilman Elite-lisänimeä.

Benchmarkit

Koska prosessori on jo tuttu ja konfiguraatio useimmilla osa-alueilla sama kuin Vivobook S 15 -mallissa, eivät nopeusmittausten tulokset oikein yllätä. Lukemat ovat käytännössä identtiset, tai ainakin virhemarginaalin sisällä.

Eikä se ole lainkaan huono tulos. Snapdragon X Elite on moni tavoin samalla tasolla kuin Intel Core Ultra 7, jollainen muutoin samantyyppisistä kannettavista usein löytyy. Puhtaassa laskentatehossa Zenbook A14 on hiukan nopeampi. Geekbench-pisteet 13 761 ovat todella hyvät.

Grafiikkapuolella Intel Arc -näytönohjain vie voiton Snapdragon X:n sisäänrakennetusta Adrenosta. Moni 3DMark-testeistä ei toimi prosessorilla lainkaan, sillä näytönohjain ei tue alkeellisintakaan säteenseurantaa. Muista grafiikkatesteistä pisteitä tulee 20–30 prosenttia vähemmän kuin Intel Core Ultra 7 -koneilla.

Käytännössä tästä tuskin seuraa mitään ongelmia, sillä 3D-peligrafiikat ovat harvoin ultrabookin ostajan suurin huolenaihe.

Zenbook A14 UX3407 Product photo Zabriskie Beige 10 2400 X 2400 1
Näppäimistö on todella hyvä. Kannettavan nurkat on pyöristetty miellyttävästi. Kuva: Asus

AI-laskenta

Ultrabookin ostajaa kiinnostanee pelaamista enemmän tekoäly. Tässä suhteessa Zenbook A14 häviää perinteisemmälle serkulleen, Zenbook S 14:lle (jossa on Intel Core Ultra 7).  Single precision -testissä ero näkyy selkeimmin: Zenbook A14 saa 1 739 pistettä – yli kolmanneksen vähemmän kuin Zenbook S 14.

Onko erolla sitten käytännön merkitystä? Se selvinnee sinä päivänä, kun julkaistaan jokin ohjelmisto, joka hyödyntää AI-tehoa kunnolla johonkin järkevään.

Akkutestissä Asus Zenbook A14 suoriutuu kunnialla ultrakevyeksi kannettavaksi. Viisi ja puoli tuntia on parempi tulos kuin useimmilla isommallakin akulla varustetuilla ultrabookeilla. Tulos tosin jää varsin kauaksi luvatusta 32 tunnista, joka onkin laskettu vähemmän vaativilla tehtävillä. Käytännössä laturin voi kuitenkin jättää kotiin, kun lähtee töihin tai luennoille.

Asus Vivobook S 15 (S5507QA-MA049W)

ASUS Zenbook A14 UX3407 Scenario photo 02 1
Asus Zenbook A14 kulkee kätevästi mukana kaikkialle. Se sopii hyvin käteen – ja laukkuun. Kuva: Asus

Yhteenveto

Asus Zenbook A14 on ekstrakompakti ja kevyesti mukana kulkeva ultrabook. Se on tyylikäs ja mukava työväline. Näyttö ja näppäimistö asettavat rajat sille, kuinka pieneksi 14-tuumaisen kannettavan voi kutistaa. Kone onkin vain millin tai pari pienempi joka suunnassa muihin 14-tuumaisiin ultrabookeihin verrattuna.

Asus on onnistunut keventämään koneensa maagisen kilogramman rajan alle. Jos korkearesoluutioinen kosketusnäyttö olisi tuonut koneelle parisataa grammaa enemmän painoa, olisin mieluusti ottanut vaihdossa paremman näytön.

Tästä huolimatta kannettava on silti ensiluokkainen ja supertyylikäs työkone, jolla tosin on hintaakin. Jos suorituskyky on ykköskriteeri, tarjoaa hiukan halvempi Asus Vivobook S 14 saman prosessorin – ja 2,9K-näytön.

Karakter
Asus Zenbook A14 (UX3407RA)
Premium
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Onko Chrombook Plus -malleista tavallisten kannettavien haastajiksi?

Kuka katsoo televisiota työajalla? En minä ainakaan!

Mesh-verkko edistykselliseen älykotiin

Huippuluokan OLED-pelinäyttö

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Ääni & Kuva