Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)

Edullinen Ultra-ultrabook useimpiin tarpeisiin

Asus Zenbook 14 on ensimmäinen testaamamme PC, joka on varustettu Intelin uudella Core Ultra -prosessorilla.

/ 16.02.2024 - 10:44
Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Uusin prosessorisukupolvi näkyy supritustehossa. Näyttö on upea ja korkearesoluutioinen. Kevyt ja litteä, kulkee minne vain. Yllättävän edullinen.
  • Kone on mainio toimistokannettava, mutta prosessorin Ultra-nimeä ei pidä ottaa liian tosissaan.

Olemme testanneet monia Asusin kannettavia. Hinnat vaihtelevat, mutta useimmiten kyseessä on litteä ja kevyt ultrabook, joka kulkee vaivattomasti mukana koko päivän.

Samasta teemasta on nähty nyt niin monta sukupolvea, että on vaikea edes kuvitella jotain erityistä muutosta tai yllätystä tähän ikijatkumoon.

Asus Zenbook 14 UX3450MA onnistuu kuitenkin olemaan muutamassa tärkeässä seikassa hieman poikkeuksellinen.

 

Zenbook 14 OLED UX3405MA Product photo 3B Ponder Blue 04
Resepti on muuten tuttu, mutta Zenbook 14 OLED eroaa aiemmista muutamalla tärkeällä osa-alueella. Kuva: Asus

Ulkopuolelta kone näyttää samanlaiselta kuin saman sarjan edeltäjätkin: litteä, viistereunainen kannettava laivastonsinisessä asussa. 14-tuumaisella näytöllä varustettu kannettava on hieman suurempi kuin A4-paperiarkki. 1,3 kilon paino on useamman sata grammaa painavampi kuin ennätyskevyet, alle kilon painoiset koneet, mutta kone on silti niin kevyt, että täytyy kurkata laukkuun ja varmistaa, että on todella muistanut pakata koneen mukaan.

Asus Zenbook 14 UX3405MA eroaa kuitenkin näkyvästi edeltäjistään näyttönsä osalta. Asus on nimittäin tuonut OLED-näytön nyt kaikkien hintaluokan koneisiinsa. Eikä kyseessä ole vain OLED-näyttö, joka tarjoaa eläväiset värit ja syvää mustaa, vaan 2,8K-resoluution ja 120 Hz:n virkistystaajuuden näyttö. Huolimatta siitä, että tämä kannettava maksaa saman verran kuin parhaat puhelimet!

Zenbook 14 OLED UX3405MA Product photo 3B Ponder Blue 03
OLED-näytössä on 2,8K-resoluutio ja 120 Hz. Kuva: Asus

Testatessani hieman kalliimpaa Zenbook S13 -mallia viime vuonna, oli ainoa näytöstä keksimäni moite se, ettei kyseessä ollut kosketusnäyttö. Nyt puute on korjattu – ja näyttö on lisäksi suurempi ja nopeampi.

Aiempien Zenbook-mallien tapaan näytön sarana on koneen pohjassa. Niinpä PC:n takareuna nousee pöydältä hiukan, kun kannen avaa. Se on fiksu ratkaisu, sillä se parantaa ergonomiaa ja samanaikaisesti viilentää konetta tehokkaammin.

Hyvät näppäimet

Toinen Zenbook S13 -koneesta tuttu ominaisuus on näppäimistö, joka on kannettavien näppäimistöjen paremmasta päästä. Näppäimet ovat sopivan kokoisia ja tuntuvat luontevilta. Iskunpituus on toki kompromissi, kun koko kone on kannen ollessa suljettuna alle puolitoista senttimetriä paksu.

Kiitän Asusta jälleen kerran sen asian tajuamisesta, että ihmiset eivät ilahdu porttien puuttumisesta, kuten parin vuoden takainen villitys osoitti. Asus kertoo nettisivuillaan Zenbook 14:ta tarjoavan ”kaikki portit, joita tarvitsee”. Ja se pitää paikkansa: koneessa on kaksi USB-C-porttia, yksi USB-A ja yksi HDMI. Zenbook 14 sopii siis tavallisiin arjen askareisiin ilman huolta adapterin hankkimisesta.

Zenbook 14 OLED UX3405MA Product photo 3B Ponder Blue 07
Näppäimistö on erinomainen ja koneessa on – vihdoin – riittävästi portteja. Kuva: Asus

Kansi ei juuri lähmäänny sormenjäljistä, mikä on ollut aikamoinen vaiva aiempien sukupolvien Zenbookeilla.

Äänestä vastaa Harman/Kardon, ja Dolby Atmos -tukikin löytyy. Näyttökin on Dolby Vision -sertifioitu. Pienten kaiutinten ääni on silti melko ohutta, mutta ainakin riittävän puhdasta pieniä leffahetkiä ajatellen.

Tarkoittaako ”Ultra” ultravahvaa?

Intelin Evo-alusta on ollut jo vuosikausia standardi ultrabookeissa. Evon ansiosta kannettavat käynnistyvät silmänräpäyksessä ja akunkesto on pitkä. Samalla se tosin on tehnyt kannettavien testaamisesta ennustettavaa, sillä vaihtelua tuovat lähinnä versionumeroiden vaihtelut sukupolvien välillä ja ytimien alati lisääntyvä määrä.

Lue myös: Asus Zenbook S13 – Asuksen kannettavin kannettava

Tänä vuonna Intel on keksinyt jotakin uutta. Tämän vuoden prosessoria ei nimitetä 14. sukupolven prosessoriksi, vaan Core i5:n, i7:n ja i9:n parhaissa versiossa on käytössä Ultra-niminen prosessori. Se kuulostaa kivalta (mitähän Intel ensi vuodelle keksii?), mutta on siinä oikeita muutoksiakin entiseen nähden.

Zenbook 14 OLED UX3405MA KV Ponder Blue
Koneessa on totuttua enemmän graafista suorituskykyä. Kuva: Asus

Ultra-prosessorit on optimoitu tekoälylle. Todennäköisesti pian tarvitaan siis ohjelmistoista uudet sukupolvet, jotka pystyvät hyödyntämään uuden AI-optimoidun prosessorin ominaisuuksia. Näkyvin muutos on Intel Arc -niminen uusi näytönohjain, joka korvaa vanhan Iris Xen. Oli jo aikakin!

Testaamassamme Asus Zenbook 14 UX340ME -mallissa on Intel Core i7 Ultra 7-155H 16 ytimellä ja 22 säikeellä. Työskentelytaajuus on 1,4 GH, mutta turboajolla on mahdollista päästä 4,8 GHz:iin. Paperilla speksit muistuttavat aiemmin mainittua Zenbook S13 -mallia. Samoin kuin RAM:in (16 GB) ja SSD:n (1 TB) määrä.

ASUS Zenbook 14 OLED UX3405 Scenario photo 05
1,3 kilon paino on useamman sata grammaa painavampi kuin ennätyskevyet, alle kilon painoiset koneet, mutta kone on silti niin kevyt, että täytyy kurkata laukkuun ja varmistaa, että on todella muistanut pakata koneen mukaan. Kuva: Asus

Benchmarkit

Päivittäiset toimisto- ja opiskelutyöt sujuvat Zenbook 14:llä odotetusti. GeekBench 6 -prosessoritestistä pisteitä tulee 10 041 (multicore) ja 2 161 (singlecore). Multicorella parannusta on kolmanneksen enemmän viime vuoden malliin verrattuna.

PCMark 10 -toimisto-ohjelmatestillä päästään 6 052 pisteeseen. Nopeus ei ole merkittävästi kasvanut sitten viime näkemän. Mutta kysymys kuuluukin: kuinka nopeaa tekstinkäsittelyä oikeastaan edes tarvitaan?

Intel Arc on voittaja

Graafista suorituskykyä mittaavissa testeissä tulee enemmän yllätyksiä. Zenbook 14 ei suoriudu kunnon pelaamisesta, mutta vautsi vau! Intel Arc GPU on todella paljon parempi kuin Iris Xe!

Viime vuonna nostin hattua Zenbook S13:lle, joka sai 3DMark Time Spy -testistä 1 564 pistettä. Zenbook 14 pärjää tuplasti paremmin 2 994 pisteellään! Se tekee Zenbook 14:sta todella kilpailukykyisen – ja kone on sitä paitsi edullisempi kuin S13.

Akkutesti on taattua ultrabook-laatua. Asus Zenbook 14 jaksoi pyörittää simulaatiota neljä tuntia ja vartin päälle. Kunnon suoritus, ja riittää hyvin koko päivän tavanomaiseen käyttöön.

Yhteenveto: Asus Zenbook 14 UX3405MA

Asus Zenbook 14 UX3405MA on ultrabook, joka ei ensivilkaisulla eroa juurikaan aiemmista Zenbookeista. Tai muista saman hintaluokan ultrabookeista.

Tekoälyominaisuuksien suhteen vain aika ja tulevat ohjelmistot näyttävät, millaista merkitystä optimoinnilla on. Toistaiseksi voi vain todeta, että lamppua on hierottu, mutta henkeä ei vielä näy.

Zenbook 14 OLED UX3405MA Product photo 3B Ponder Blue 08
Kansi näyttää siistiltä ja tyylikkäältä käytönkin jälkeen, sillä sormenjäljet eivät näy siinä. Kuva: Asus

Se ei tarkoita, että Zenbook 14 olisi pettymys. Päinvastoin! Ensinnäkin koneen suoritusteho on kasvanut huomattavasti, mutta hinta halventunut sitten viime vuoden. OLED-kosketusnäyttö on upea. Tuntuu tosin vähän tuhlaukselta, että työkoneen virkistystaajuus on 120 Hz.

Suurin parannus on Intel Arc -näytönohjain. Monessa tilanteessa se on tuplasti nopeampi kuin Iris Xe vastaavassa 13. sukupolven prosessorissa. Arcissa on jopa jossain määrin säteenseurannan kiihdytystä. Se ei tee Zenbook 14:stä gaming-kannettavaa (kunnon pelaamiseen sopiva näytönohjain maksaa yhtä paljon kuin koko Zenbook 14!), mutta kivojen taukopelien valikoimaa se kasvattaa.

Karakter
Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)
Premium
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Pistimme näppimme peliin: suuri pelinäppäimistövertailu!

Ääni & Kuva
Scroll to Top