Harvoin tietokoneiden rakennetta kyseenalaistetaan millään lailla. Mutta nyt niin on tehty! Mobiiliprosessoreistaan tunnettu Qualcomm ei vain haasta Intelin vuosikymmeniä kestänyttä johtajuutta PC-prosessoripuolella, vaan myös voittaa Intelin tämän kotikentällä. Snapdragon X Elite on nimittäin varustettu tekoälytehostetulla suoritusteholla, jollaista ei yksikään Intelin prosessoreista pysty lyömään.
Asus Vivobook S 15 on ensimmäinen testiin saamamme Snapdragon-pohjainen tietokone, joten tällä testillä on ainakin kova uutisarvo.
Ensisilmäyksellä vain kuoren kultateksti ”Snapdragon X Elite” paljastaa eron Vivobook S 15:n ja satojen muiden tänä vuonna julkaistujen kannettavien välillä. Muuten kone näyttää tavalliselta businesskannettavalta: hopeanvärinen 1,6 cm paksu metallikuori ja painoa 1,4 kg. Kone ei ole ennätyslitteä tai ennätyskevyt, mutta mahtuu kuitenkin vallan hyvin laukkuun.
Tyylikäs 16:9 OLED-näyttö
Koneessa on iso ja tyylikäs 15,6-tuumainen näyttö, jonka resoluutiota jotkut kutsuvat 2,8K:ksi ja jotkut 3K:ksi. Joka tapauksessa resoluutio on 2 800 x 1 600 pikseliä, mikä on erinomaista. OLED-paneelin ansiosta värit ovat kirkkaat ja kylläiset ja musta todella sysimustaa. Viime vuosina OLED-näytöstä on tullut luksusominaisuuden sijaan perusvarustelua jopa keskihintaisissa kannettavissa. Näytön virkistystaajuus 120 Hz, ja hieman yllättäen kuvasuhde on 16:9 viime vuosina kovasti muodikkaan korkeamman 16:10-formaatin sijaan.
Näppäimistö on parempi kuin keskihintaisissa kannettavissa keskimäärin. Näppäimet liikkuvat pehmeästi ja tarkasti. Melko leveän 15-tuumaisen koon ansiosta myös reunimmaisilla näppäimillä on tilaa olla täysikokoisia – ja kapea numeronäppäimistökin mahtuu mukaan.
Portit on sijoitettu aika kätevästi niin, että oikealla on kaksi USB-A-porttia ja kaksi USB-C-porttia, ja vasemmalta sivulta löytyvät HDMI ja kortinlukija. Kone ladataan jommastakummasta USB-C-portista.
Uusi prosessori
Snapdragon X Elite on aivan uusi prosessori, joka muiden Qualcommin prosessoreiden tapaan perustuu ARM-arkkitehtuuriin, joka eroaa Intelin ja AMD:n ratkaisuista. Windows-ohjelmia se pyörittää silti melko vaivatta, sillä ohjelmat pyörivät niin kutsutussa yhteensopivuustilassa, jossa Snapdragonin prosessori emuloi Intel x86-pohjaista prosessoria.
Erilaisesta arkkitehtuurista huolimatta Snapdragon X Elite vaikuttaisi toimivan Windowsilla samaan tapaan kuin muutkin 12-ytimiset prosessorit 3,4 GHz:llä.
45 TOPS
Qualcommin prosessorin erikoisuus on sisäänrakennettu NPU (Neural Processing Unit), joka on suunniteltu tekoälyn pyörittämiseen. Prosessorin teho on 45 TOPSia (Trillion Operations Per Second) eli se jaksaa suorittaa 45 biljoonaa tekoälytapahtumaa sekunnissa. Nopeus täyttää Microsoft Copilot+:n vaatimukset, kun taas Intelin tämänhetkiset AI-optimoidut Ultra-prosessorit pääsevät vain kolmasosatehoon tästä. Uusi sukupolvi on toki pian tulossa Ultrastakin.
Asus Vivobook S 15 on saatavilla monen kokoisena muisti- ja tallennustilaversiona. Testiversiossa oli 32 GB muistia ja 1 TB SSD-tilaa.
Benchmarkit
Oli jännittävää saada testipenkkiin aivan uudenlaista prosessoriarkkitehtuuria. Snapdragon X Eliten suorituskyky oli mittauksissa kuitenkin melkeinpä ikävän tavanomaista.
Aloitin Geekbench 6 -prosessoritestillä, joka ei kuitenkaan suostunut toimimaan. Ohjelma hävisi Windowsista joka kerran, kun asensin sen! Päivitetty versio korjasi vihdoin ongelman ja testin lopputulos tarjosi varsin yllätyksettömät pisteet: 13 171 multicorella ja 2 464 singlecorella. Samaa luokkaa kuin Intelin ja AMD:n vastaavilla prosessoreilla, siis.
Osa ohjelmista ei edelleenkään suostunut käynnistymään tai ne kaatuivat. Mutta ei tosin voi syyttää Qualcommia siitä, etteivät uusimmat 3DMark-grafiikkatestit toimineet. Adreno-näytönohjaimeen kun ei ole tehty minkäänlaisia säteenseurantaominaisuuksia. Mikä on aivan hyväksyttävää toimistokäyttöön suunnitellulla koneella.
3D-grafiikkatestit ilman säteenseurantaa todistivat Asusin graafisen suorituskyvyn olevan samaa luokkaa kuin AMD Radeon -koneilla, kuten Acer Swift Go 14:llä, mutta ei yhtä nopeaa kuin Intel Ultra -prosessoreiden Arc-näytönohjaimilla.
Akunkesto puolestaan on keskivertoa parempaa: 6,5 tuntia on oikein hyvä, etenkin 15,6-tuumaiselle koneelle. Kannettavan voi huoletta heittää laukkuun ilman laturiakin.
Ei vielä kauhean fiksu
Asus Vivobook S 15 ei ole vain ensimmäinen testaamamme Snapdragon X Elite -tietokone, vaan myös ensimmäinen testaamamme Microsoft Copilot+ -tekoälyavustajalla varustettu kone. Sen käyttöönotto vaati tosin hieman suostuttelua. Kun kannettava saapui, käynnisti Copilot-napin klikkaaminen vain tavallisen Windows-valikon. Ensin olikin ladattava Copilot-sovellus Microsoftin sovelluskaupasta.
Kun sain Copilotin asennettua, se vastaili mielellään kysymyksiin ja kuvienkin luominen onnistui minuutissa. Mitään vau-efektiä tästä ei kuitenkaan oikein saanut irti.
Tiedonhaku toimii hyvin ja tekoälyn vastauksissa on mukana linkkejä yleisesti ottaen hyödyllisille sivustoille.
Vapaasti generoitu teksti ei ole huonompaa tai parempaa kuin ChatGPT:n tuottamaakaan, mikä ei ole ihme, sillä Copilot käyttää ChatGPT:tä moottorinaan.
Kuvat Copilot luo DALL-E 3:n avulla, joten tarjolla ei mitään uutta. Midjourneylla saa parempia kuvia, mutta se tosin onkin melko kallis maksullinen palvelu.
Yhteenveto
Asus Vivobook S 15 on ensimmäinen testaamamme Snapdragon X Elite -pohjainen tietokone. Qualcomm on onnistunut hajottamaan Intelin ja AMD:n monopoliaseman PC-prosessoripuolella. Suorituskyky on kuitenkin sellainen kuin tämänhintaiselta koneelta odottaisikin, joten mitään mullistavaa uutuus ei tuonut tullessaan.
Kone on kevyt ja tehokas, ja 15,6-tuumainen OLED-näyttö on iso, korkearesoluutioinen ja upea. Hintaa on kuitenkin enemmän kuin mitä useimmat ovat valmiita kannettavasta maksamaan. AI-prosessori ja Copilot+ ovat varmaankin tulevaisuutta, mutta toistaiseksi ne tuntuvat vain koristeilta. Mutta sillä ei sinänsä ole väliä, koska Asus tarjoaa monta muuta hyvää syytä ostaa Vivobook S 15 työ- tai opiskelukannettavaksi.