Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Asus UX430UQ-Pure4

Huippukannettava reissutyöläiselle

Erinomainen kannettava kohtuulliseen hintaan – aikamoinen diili!.

/ 22.06.2017 - 14:39
Asus UX430UQ-Pure4

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Design on hiottu huippuunsa. Näyttö on hyvä, suorituskyky loistava ja akku kestää pitkään.
  • Tavallisen kokoinen HDMI-ulostulo puuttuu. USB-portit voisivat olla nopeammat. Tuuletinääni äityy kovaksi, kun kone joutuu toimimaan isoilla tehoilla.

Jos olet etsimässä kevyttä ja kaunista kannettavaa, jossa on hyvä näyttö, näppäimistö, suorituskyky ja akunkesto, olet ehkä jo tutustunut Asuksen Zenbook-sarjaan, josta löytyy läppäreitä moneen tarpeeseen ja hintaan. Me testasimme paremman luokan uusinta mallia, joka osoittautui todella mieluisaksi. Kannettava on ohut ja kevyt, näyttö on yllättävän suuri ja kone suoriutuu tavallisesta käytöstä mallikkaasti. Kaikki kohdillaan, siis!

ASUS UX430 PURE Transparent 3 16568
UX430 on litteä ja kevyt. Kuva: Asus

 

Hyvännäköinen kannettava

UX430UQ on niin sanottu ultrakannettava, mikä vihjaa koneen muotoilun ja materiaalien olevan kevyestä ja kestävästä päästä. Asus on kutistanut konetta niin, että kansi on lähes pelkkään 13 tuuman näyttöä – Dell teki saman XPS 13 –koneelleen jo 2015. Mitä pienemmät ulkomitat, sitä helpommin kone kulkee mukana, joten uudistus on varsin tervetullut.

Ulkokuori on alumiinia, mikä näyttää olevan vakiomateriaali tämän päivän paremmissa kannettavissa. Se antaa koneelle ylellisen ilmeen lisäksi vakaan ja kevyen rakenteen. MacBook Pron tapaan näyttö kääntyy suuren keskisaranan avulla, mikä antaa lisätukea rakenteelle ja tilaa ilmanvaihdolle. Sijoittelunsa ansiosta tuuletin ei mene tukkoon vaikka kannettavaa käyttäisikin sohvalla. Näyttö kääntyy jopa 145 astetta, joten sopiva työskentelyasento on helppo löytää.

Näyttö, ääni ja näppäimistö

Näytön resoluutio on 1920×1080 pikseliä. Se ei ehkä kuulosta paljolta, mutta on itse asiassa aivan riittävästi. Mattapintainen näyttö toimii hyvin kirkkaassa päivänvalossakin. Mattanäyttö voi jakaa mielipiteitä, mutta meidän mielestämme se on pelkkä plussa, kun ajattelee, että kannettavaa on tarkoitus kuljettaa mukana ja käyttää vaihtuvissa paikoissa.

Sisäänrakennetut kaiuttimet sijaitsevat laitteen pohjassa. Äänentoisto on tehty yhteistyössä Harman/Kardonin kanssa, ja täytyy sanoa, että se on hyvin onnistunut. Volyymia riittää, ja koneen mitat huomioiden soundi on yllättävän hyvä.

Näppäimistö on tietysti taustavalaistu. Kun sellaiseen kerran tottuu, on tavallista näppäimistö enää vaikea käyttää. Näppäimet eivät ole kovin koholla, mikä tarkoittaa, että niiden painaminen ei kestä yhtä pitkään kuin perinteisten. Tässäkin on makuasia, että suosiiko pidempää painallusta, mutta nopeaan näppäimistöön tottuu nopeasti. Lasinen kosketuslevy on melko suuri, ja näppäimistä poiketen siitä lähtee kuuluva ääni, kun sitä klikkaa. Koneessa on myös kalliimmista businesskannettavista tuttu sormenjälkitunnistin.

ASUS UX430 PURE Transparent 1 14105 16570
Näyttö kääntyy pitkälle takakenoon. Kuva: Asus

 

Sisään- ja ulostulot

Litteän muotoilunsa vuoksi Asus on joutunut miettimään tarkkaan, mitä liitäntöjä koneeseen mahtuu. Näin ainakin päättelisimme, sillä monia tavallisia liitäntöjä ei löydy lainkaan. Tavallisen kokoinen HDMI esimerkiksi. USB-porteissakin olisi parantamisen varaa: vaihtoehtoja ovat yksi USB 2.0, yksi USB 3.0 ja yksi USB 3.1 (C) Gen 1, mutta nopeampi Thunderbolt 3 puuttuu – vähän tylsää kannettavassa, joka muuten on niin edistyksellinen. Sen sijaan SD-kortinlukija löytyy – toisin kuin vaikkapa uudesta MacBook Prosta – joten kuvat siirtyvät kameran muistikortilta kätevästi. Tästä kiitos.

Suorituskyky

Kuten mainittua, testikoneemme edustaa malliston huipputasoa, joten suorituskyky on sen mukainen. Prosessori on Core i7 Kaby Lake, RAM-muistia löytyy 16 GB, SSD-kovalevyllä on tilaa 512 GB ja näytönohjain tulee Nvidialta. Jälkimmäisestä ei silti kannatta liikoja innostua, sillä se edustaa vanhempaa mallia. 3DMark-testimme paljasti, ettei tällä koneella kannata yrittää pelata uusimpia pelejä, ellei tyydy alentamaan niiden resoluutiota. Silloin akku joutuu tosin lujille ja kuluu nopeasti. UX430-kannettavaan kannattaakin asennoitua työkoneena, joka suoriutuu erinomaisesti toimistokäytöstä ja muusta tavallisesta käytöstä.

Prosessori sopii hyvin sekä kuvien että videon käsittelyyn, tekstinkäsittelyyn ja nettisurffailuun. Silloin akkukin kestää hyvin. Asus ilmoittaa, että 50 watin akulla saa 9 tunnin käyttöajan, mikä näytti testissämme pitävän hyvin paikkansa ja on erittäin hyvä suoritus tämän kokoluokan kannettavalta. Jos näytön kirkkautta himmentää, voi päästä 10 tuntiin.

Vaativammissa tehtävissä koneen tuuletin pitää melua, ja välillä se piti hieman häiritsevää meteliä muutenkin.

Johtopäätökset

Asus on tehnyt todella hyvää työtä UX430-kannettavallaan. Se sopii erityisen hyvin paljon liikkuville tai matkustaville työläisille, sillä se on erittäin kevyt ja näppärän kokoinen. Koneen muotoilu on kaunista ja tarkoituksenmukaista, ja valitsipa sarjan laitteista minkä vaihtoehdon tahansa, saa varmasti rahoilleen vastinetta. Joitakin häiritseviä pikkuasioitakin toki löytyy, mutta hyvät puolet hakkaavat huonot mennen tullen, ja muihin markkinoilla oleviin laitteisiin verrattuna emme epäröi suositella Asus UX430.

Jos tavallinen HDMI-sisääntulo on välttämättömyys ja kaipaisit korkearesoluutioisempaa kosketusnäyttöä, vaihtoehto voisi olla Asus Zenbook Flip, joka on muutoin ominaisuuksiltaan samantapainen ja myös samaa hintaluokkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huippuluokan OLED-pelinäyttö

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Ääni & Kuva
Scroll to Top