Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus ROG Zephyrus G16 GU605

Tehopakkaus viihtymiseen

ROG Zephyrus G16 tarjoaa luksusluokan gaming-tunnelmaa – mutta se sopii myös vaativaan graafiseen työskentelyyn.

/ 09.08.2024 - 10:00
Asus ROG Zephyrus G16 GU605

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Todella tyylikäs ja hillitty pelikannettava, joka toimii yhtä hyvin myös graafiseen työhön.
  • Testiversion näytönohjain on moneen toimintaan aivan riittävä, mutta ei yllä samalle tasolle koneen muun huippuluokan raudan kanssa.

Asus ROG Zephyrus on Asusin luksuspelisarja, jonka tuotteille yhteistä on hillitty ja erittäin tyylikäs muotoilu, joka vetoaa pelaajien lisäksi myös luovien alojen ammattilaisiin.

Asus ROG Zephyrus G16 GU605 on sarjan uusin tulokas ja noudattaa tyylillisesti samaa kaavaa: 1,6 cm paksu tietokone painaa alle kaksi kiloa, mikä on 16-tuumaiselle kannettavalle aika vaikuttava suoritus. Kuori on tehty yhdestä alumiinikappaleesta – tällaista itsekantavaa rakennetta kutsutaan nimellä unibody tai monokokki. Kannettava on saatavana tummanharmaana tai valkoisena.

2024 ROG Zephyrus G16 GU605 Senario Photo 12
Zephyrus G16 on niin tyylikäs, että se sopii yhtä hyvin toimistoon kuin pelihuoneeseenkin. Kuva: Asus

Aiemmin sarjan koneissa oli AniMe Matrix -niminen ratkaisu, jossa kuoressa oli lednäytöillä varustettuja laseroituja reikiä, joihin sai omia animaatioita. Nyt tilalla on kannen poikki kulkeva Slash Lighting -lednauha. Edelleen näyttävä ja viihdyttävä ominaisuus, mutta vain hieman hillitymmin kuin ennen. Ja valot saa myös kokonaan sammutettua, jos niitä ei työkäytössä kaipaa.

Hyvin tilaa

Näin litteässä kannettavassa on väkisinkin kalvonäppäimistö. Se on kuitenkin laadukas ja reagoi nopeasti ja tiukalla tuntumalla. Hintaan nähden laadukasta näppäimistöä sopii toki vaatiakin.

Zephyrus G16 grey 10 KB w
Hillittyä designia: Slash Lightning on kannen poikki kulkeva lednauha. Kuva: Asus

Jos kotioloissa haluaa ottaa kunnon pelisession, on erillinen mekaaninen näppäimistö edelleen paikallaan. Tästä testistä löytyy varmasti sopiva.

Vaikka tilaa piisaa, on Asus päättänyt jättää numeronäppäimistön pois. Sen sijaan näppäimistön molemmin puolin on kaiuttimet.

Kosketuslevy on iso. Ja kaikki on mukavasti oikeilla paikoillaan, toisin kuin Zephyrus-koneiden ensimmäisissä sukupolvissa, joissa näppäimistö ja kosketuslevy oli siirretty aivan reunaan jäähdytyksen tieltä. Onneksi sellainen sekoilu on sittemmin lopetettu. Näytönohjaimen jäähdytys tosin on varmastikin vaatinut kaikenmoista velhoilua. ROG Zephyrus G16 on saatavana jopa GeForce RTX 4090 -näytönohjaimella. Testiversiossa oli kuitenkin maltillisempi GeForce RTX 4070.

Upea näyttö

Näyttö on kova: WQXGA-resoluution eli 2,5K-resoluution (2560 x 1600 pikseliä) OLED. 2,5K-näyttöjä on nähty tässä hintaluokassa ennenkin, mutta ensimmäistä kertaa näen sellaisen OLED-paneelissa, ja tämäpä vasta on jotain! Asus on jokin aika sitten päätynyt tekemään OLED-näytöistä standardin toimistokannettavissaan, mutta pelikoneissa nopeus on tähän mennessä vienyt voiton terävyydeltä. Mutta nyt voi saada molemmat.

Zephyrus G16 grey 04 L w
Salamannopea OLED-näyttö on Zephyrus G16 kruununjalokivi. Kuva: Asus

OLED-näytön virkistystaajuus on 240 Hz, eli ei maailmanennätys (ennätysnopeus tällä hetkellä on 360 ​​Hz), mutta käytännössä näyttö on erittäin nopea. OLED-näyttö reagoi nopeammin kuin vastaava LCD: reaktionopeus on 0,3 millisekuntia. Saman resoluution LCD-näytöissä reaktionopeus on yleensä kolme kertaa enemmän.

Näytöllä on kaikki mahdolliset sertifikaatit: siitä löytyvät Pantone-hyväksyntä, G-Sync, Dolby Vision ja VESA DisplayHDR True Black 500. Tätä konetta kelpaa siis käyttää vaativissakin graafisissa töissä ja työpäivän päätteeksi ottaa kannettavan kainaloon ja viedä kotiin peli-iltaan varten.

Ylellisesti varusteltu

Asus ROG Zephyrus G16 on luksuskone, jonka raudassa ei ole pihistelty. Sisällä piilee 2,5 GHz:n Intel Core Ultra 9 185H 16 ytimellä ja 22 säikeellä. RAM:ia on 32 GB, kuten tämän kaliiberin koneelta sopii odottakin. Testiversiossa oli 1 TB SSD-tallennustilaa.

Näytönohjain on Nvidia GeForce RTX 4070 8 GB:n RAM:lla. RTX 4070 on perin järkevä ja moneen sopiva valinta. 3D-suorituskyky on silti erinomaista, kuten benchmark-testeistä ilmenee. Zephyrus G16 on saatavilla myös RTX 4080- ja RTX 4090 -näytönohjaimilla, mutta silloin hintakin näyttää ihan toisenlaiselta.

2024 ROG Zephyrus G16 GU605 Senario Photo 13
Kuva: Asus

Benchmarkit

Prosessori on tosiaan varsin tehokas: 16-ytiminen ja 22-säikeinen Intel Core Ultra 9. Se näkyy Geekbench-prosessoritestissä, josta pisteitä ropisee 13 867 (multicore) ja 2 440 (singlecore). Hurjat tehot!

Tavallisessa toimistokäytössä (johon nämä tehot ovat ihan liikaakin) on suorituskyky tavanomaisempaa. PCMark 10 -toimisto-ohjelmasimulaatiosta pisteitä tulee 7 472, mikä ei ole sen parempi kuin monella halvemmallakaan koneella.

3DMark Time Spy -grafiikkatestistä tulee 11 930 pistettä ja 3DMark Fire Strike 26 399 pistettä. Oikein hyvä, mutta ei mikään ennätys. Esimerkiksi Razer Blade 16 suoriutuu 3D-grafiikkatesteistä noin puolitoista kertaa nopeammin kuin Zephyrus G16. Mutta toki se maksaakin kaksi kertaa enemmän.

Suorituskyvyn ja hinnan ero piilee näytönohjaimessa. Zephyrus G16:n voi ostaa samalla GeForce RTX 4090 -näytönohjaimella, jollainen Razeristakin löytyy. Se nostaa hinnankin puolitoistakertaiseksi.

Akunkesto yllättää iloisesti. Vaikka prosessori on nopea ja näyttö kirkas ja nopea, jaksoi  Zephyrus G16 pyöriä yli viisi tuntia ennen akun loppumista. Johtunee siitä, ettei OLED-näyttö tarvitse erillistä taustavalaistusta.

2024 ROG Zephyrus G16 GU605 Senario Photo 09
Nopea näyttö ja ROG-nimi viittaavat pelaamiseen, mutta tehokas kone on täydellinen myös 3D-sisältöjen luomiseen ja tekoälylaskentaan. Kuva: Asus

Yhteenveto

Asus ROG Zephyrus G16 GU605 on nopea – ja halvin tapa saada tällaista pelisuorituskykyä. Näin tyylikäs ja litteä pakkaus tosin maksaa silti, ja korkearesoluutioinen ja salamannopea OLED-näyttö vasta maksaakin. Zephyrus G16 on suunnattu pelaajien lisäksi graafisen alan työntekijöille, jotka kaipaavat graafista suorituskykyä esimerkiksi 3D-suunnitteluun tai AI-työhön. Sitä ajatellen hinta on perusteltu.

Karakter
Asus ROG Zephyrus G16 GU605
High End
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huippuluokan OLED-pelinäyttö

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Ääni & Kuva
Scroll to Top