Vuosi sitten testasimme Asus ROG Flow X13, joka tarjosi siihen mennessä ylivoimaista tehoa superkompaktista 13-tuumaisesta kannettavasta. Malli on yhä myynnissä ja sisältää tämän päivän halutuinta rautaa. Mutta Asus itse on valmis lyömään oman ennätyksensä.
Asus Rog Flow Z13 ei ole perinteinen kannettava, vaan tabletti. Formaatti on tuttu esimerkiksi Microsoft Surface Pro -mallista, jonka tukijalusta ja magneettisesti kiinnitettävä näppäimistö – joka toimii myös näytön suojuksena – tarjoavat tavallisesta kannettavasta muistuttavan käyttökokemuksen.
Vähän kuin Surface
Itse asiassa Flow Z13 näyttää Microsoftin Surface Pron mustakuoriselta kaksoselta, ainakin jos unohtaa takapuolen ikkunan, joka paljastaa sisällä piilevän elektroniikan.
Suurin osa tablettikannettavista – esimerkiksi Apple iPad Pro ja Microsoft Surface Pro X – pyörii mobiiliprosessorin varassa. Sen vuoksi niissä on voinut käyttää vain ohjelmien mobiilille kustomoituja versioita.
Hirmuprosessori
Asus ROG Flow Z13 poikkeaa siis useimmista tablettimalleista siinä, että se on varustettu aivan uudella 12. sukupolven Intel Core i9 -prosessorilla. Ja se on hirmuinen! 14 ydintä ja 20 säiettä 2,5 GHz:n työskentelynopeudella (turbolla 5 GHz) tarkoittaa sellaista tehomäärää, että heikompaa hirvittää. Ainakaan me emme ole testanneet ennen mitään tällaista!
Koska Flow Z13 on ainakin paperilla pelikone, tarvitaan tietysti myös tehokas näytönohjain. Koneesta on saatavana eri versioita, mutta testikonfiguraatiossa, joka on versioista tehokkain, on Nvidia GeForce RTX 3050 Ti. Se ei tuo peleihin mitään supertehoja, mutta ehdottomasti vahvin näytönohjain, jollainen 12 milliä paksuun tablettiin voidaan laittaa ilman pelkoa koko laitteen sulamisesta muovi- ja metallimöykyksi.
Kuten Asus ROG Flow X13:n kohdalla, voi tässäkin lisätä grafiikkatehoja XG Mobile -laajennuksen muodossa. Se käsittää Nvidia GeForce RTX 3080 -kortin, joka liitetään ”napanuoralla” tablettiin. Grafiikkalaajennus painaa vain kilon mutta tuo koneeseen raskaan sarjan suoritustehot. Se tosin myös maksaa yhtä paljon kuin koko kone.
Lue myös: Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T) – Yllättävän yty
Näyttö on kuvasuhteeltaan käyttökelpoinen 16:10, joten työskentelytilaa on pystysuunnassa hieman enemmän kuin laajakuvanäytöillä. Toimistotyöläisille tämä on etenkin tärkeä seikka, sillä näytölle mahtuu enemmän taulukon rivejä, joita ei tarvitse skrollailla. Tabletti sopiikin excel-ammattilaisille vähintään yhtä hyvin kuin pelaajille.
Testikoneen näyttö oli 120 Hz:n Full HD (1920 x 1080 pikseliä), mutta saatavilla on myös 60 Hz:n 4K-versio. Koska tablettikonetta voi käyttää myös ilman näppäimistöä, on siinä luonnollisesti kosketusnäyttö. Graafikot arvostanevat näytön Pantone-sertifiointia ja hyväksynevät 100-prosenttisen sRGB-väritilan hyvänä kompromissina.
Heikoin lenkki: näppäimistö
Tablettikannettavan heikoin lenkki on sen näppäimistö, joka suojaa näyttöä koneen ollessa sammutettuna. Näppäimistö ei ole sen huonompi kuin muissakaan tableteissa, mutta ohut ja joustava irtonäppäimistö on vain paljon kehnompi käytössä kuin oikeiden kannettavien versiot. Ja se kertoo paljon! Jos kirjoittaminen ei ole koneen pääkäyttötarkoitus, näppäimistö toimii riittävän hyvin arjessa. Ja pelaamiseen – joskin tosipelaaja tarvitsee kunnollisen mekaanisen näppäimistön.
Porttien määrässä ei ole tuhlailtu: koneessa on yksi USB 2.0 ja yksi USB-C-portti, jota käytetään myös lataamiseen. HDMI-liitäntää ei löydy eikä edes adapteria. DisplayPort sen sijaan on integroitu USB-C-porttiin.
Suorituskyky
Asus Rog Flow Z13 on varustettu 12. sukupolven Intel Core i9-12900H -prosessorilla. Se on 14 ytimellään ja 20 säikeellään todellinen tehopakkaus, minkä myös benchmark-testimme todistavat.
GeekBench 5 -testistä pisteitä ropisee 13 733 (multicore) ja 1 817 (singlecore). Prosessorin ja näytönohjaimen yhteistehosta kertova Compute-testi antaa ilmiömäiset 48 913 pistettä. Tulos on huomattavasti parempi kuin aiemmin nopeimman kannettavan titteliä testeissämme kantaneella Apple MacBook Pro 14 M1 -koneella.
Sama ylivoimaisuus käy ilmi myös CineBench R23 -testissä, jossa Flow Z13:n multicore-pisteitä, 14 352, on puolet enemmän kuin MacBookilla. Toimisto-ohjelmatesti PC Mark 10 päättyy hienosti 7 095 pisteeseen.
3D-grafiikoiden osalta tulos ei ole yhtä vaikuttava. GeForce RTX 3050 Ti on erinomainen näytönohjain, mutta ei toki samalla tasolla kuin esimerkiksi GeForce RTX 3080. Kokoonsa nähden Asus ROG Flow Z13 on peligrafiikoiltaan nopea, mutta jos haluaa pelata Elden Ringiä maksimigrafiikoilla, tulee XG Mobile -grafiikkalaajennukselle käyttöä.
Yleensä erityisen kannettavaksi tehdyillä koneilla on todella hyvä akunkesto. Tämä ei kuitenkaan ole tavallinen tablettikone! Akkutestissämme virtaa riitti tunniksi ja kolmeksi vartiksi. Testi toki on paljon kuluttavampi kuin tavallinen toimistokäyttö, mutta tulos on silti pitkään aikaa huonoin näkemämme. Onneksi Asuksen laturi on hyvin näppäränkokoinen, joten se kulkee helposti mukana. Ja koska lataus sujuu USB-C:n kautta, voi hätätilanteessa lainata vaikka kaverin kännykkälaturia.
Kilpailijat
Asus ROG Flow Z13:n hintaluokassa on paljon valinnanvaraa. Z13 ei häikäise ulkonäöllään, vaan kaikilla valmistajilla, mukaan lukien Asus itse, on tarjota tyylikkäämpiäkin vaihtoehtoja. Kirjoitushetkellä kukaan ei kuitenkaan tarjoa näin raakaa suorituskykyä, ja vielä tähän hintaan.
Yhteenveto: Asus ROG Flow Z13
Asus ROG Flow Z13 ei ole halpa kannettava ja sen irrotettava näppäimistö on samanlainen kompromissiratkaisu kuin tällaiset pehmeät irtonäppäimistöt yleensäkin ovat. Akunkestossa ei todellakaan ole kehumista. Nämä miinuspuolet kuitenkin kalpenevat plussien rinnalla: salamannopea prosessori ja kevyemmän sarjan näytönohjain tarjoavat sellaista suorituskykyä, ettei moista ole ennen nähty näin kompaktista laitteesta! Tehojensa ansiosta Flow Z13 on kiinnostava vaihtoehto pelaajille, mutta myös graafisille suunnittelijoille, 3D-suunnittelijoille ja taulukkolaskijoille. Jos haluaa vielä enemmän graafista suorituskykyä, voi hankkia erillisen GeForce RTX 3080 -kortin ja näytön 4K-resoluutiolla. Silloin tosin hintakin tuplaantuu.