Asus ROG Flow X13 on lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaistuna ainutlaatuinen. Se on pienempi ja kevyempi kuin useimmat tavalliset ultrabookit, mutta tarvittaessa sen saa pyörittämään uusimpia pelejä tai raskaita graafisia ohjelmia vaivatta. Ilmaistahan tämä lysti ei ole, mutta hinta ei myöskään ole kohtuuton.
Kannettava nopeilla grafiikoilla on paradoksi. Tehokkaat näytönohjaimet vievät paljon virtaa, mikä sopii huonosti yhteen akunkeston kanssa. Raskailla tehoilla kone myös kuumenee reippaasti, jolloin vaaditaan tilaa ja energiaa vieviä jäähdytysratkaisuja. Olemmekin nähneet pelaamiseen tarkoitettuja ”kannettavia”, jotka painavat jopa kahdeksan kiloa!
Turbografiikkaa ulkoisesti
Ratkaisuna pulmaan voi toimia ulkoinen näytönohjain, joka hoitelee raskaimmat työt. Thunderboltin ja PCIe:n ansiosta on entistä helpompaa liittää kaksi laitetta yhteen. En ole kuitenkaan ennen nähnyt keneltäkään näin kompaktia ja tyylikästä ratkaisua kuin Asuksen yhdistelmä; ROG Flow X13 -kannettava ja XG Mobile -näytönohjainboksi.
Näytönohjain – testikappaleemme oli Nvidia GeForce RTX3080 16 GB:n RAM-muistilla – on kapeassa, vain kilon painoisessa metallikotelossa. Se on hämmästyttävän kevyt varsinkin, kun huomioi, että siinä on sisäänrakennettuna 280 watin virtalähde. Olen itse asiassa törmännyt useimpaankaan pelikannettavan laturiin, joka painaa enemmän kuin XG Mobile. Villeimmässä versiossa oli jopa kaksi jättilaturia.
Näytönohjainlaatikko ja kannettava kytketään toisiinsa paksulla johdolla ja erityistä liukuvalla läpällä varustettua liitäntää käyttäen. Näytönohjain aktivoidaan valikosta. XG Mobilen takapuolella on DisplayPort- ja HDMI-ulostulot sekä verkkoliitäntä.
Kannettavuudeltaan huippu kannettava
Itse läppäri on mattamusta 13-tuumainen ultrabook, joka painaa vaivaiset 1,3 kg. Se on siis taatusti riittävän kevyt ja pieni, jotta se sujahtaa laukkuun ja kulkee siellä mukavan huomaamattomasti.
Kannettavan hieman uritettu kuori muistuttaa hiilikuitua, mutta on tehty magnesiumseoksesta. Kone ei ole yhtä linjakas kuin Razer Book 13, eikä kansi kestä sen tapaan kovakouraista vääntämistä. Melkein yhtä vanttera se kuitenkin on. Razeriin verrattuna Asus on 100 grammaa kevyempi.
Vaikka ROG onkin lyhenne sanoista Republic Of Gamers, sopii hillityn näköinen Flow X13 työkäyttöönkin eikä vain pelaamiseen. Jos raskas kuvankäsittely tai videoiden editointi kuuluu arkeesi, voi Flow X13 olla hyvä vaihtoehto.
4K-kosketusnäyttö
Kuten monissa viime aikoina näkemissämme kalliissa kannettavissa, on Asuskin hyljännyt laajakuvanäytön ja vaihtanut sen 16:10-kuvasuhteeseen, joka tuo lisää korkeutta kuvaan. Näyttö on kuitenkin aika poikkeuksellinen. Ensinnäkin, se on 4K-resoluution näyttö, vieläpä vähän parempikin: resoluutio on 3840 x 2400 pikseliä. Lisäksi se on kosketusnäyttö, ja kaiken huipuksi siinä on vielä 360 astetta kääntyvät saranatkin, eli kannettava kääntyy myös tabletiksi.
Pantone-sertifiointi ja 116-prosenttinen väritila merkitsevät, että käsissämme on ammattikäyttöönkin sopiva näyttö. Miinuksena on näytön virkistystaajuus, joka on melko kehno 60 Hz. Etenkin 3D-räiskintäpeleissä moinen ei oikein tahdo riittää. Mutta onpa näytön kokokin vain 13 tuumaa – useimmat varmaan pelaavat mieluummin hieman nopeammalla ja suuremmalla näytöllä.
Siistiin sisätyöhön…
Poikkeuksellinen yksityiskohta pelaajille suunnatussa kannettavassa on näppäimistön taustavalaistus, joka on valkoinen. Koska ledit kuluttavat yhtä paljon energiaa väristä riippumatta, on Asus varmaankin jättänyt RGB-valot pois tukeakseen Flow X13:n roolia ammattilaiskäytössä. Näppäimet toimivat miellyttävän pehmeästi ja tarkasti, ja kytkeytymisen huomaa selvästi, mikä johtaa vähäisempiin kirjoitusvirheisiin. Kosketuslevyn selkeä klikkaus tekee sen käytöstä helppoa ja mukavaa.
… Ja viihtymiseen!
Mutta se töistä – Asus ROG Flow X13 on tehty viihtymiseen, ja hauska se onkin. Kun laittaa XG Mobile -näytönohjainboksin virrat päälle, pyörivät kaikki ohjelmat nopeasti ja raskaimmatkin pelit lennähtelevät kepeästi ruudulla, vaikka graafiset asetukset olisivat täysillä. Ja tämä on erityisen vaikuttavaa, koska nyt ei puhuta Full HD -laadusta kuten muilla pelikoneilla, vaan aidosta 4K-kuvanlaadusta.
Virkistystaajuus ei ihan riitä 3D-räiskintään, kuten DOOM Eternaliin (etenkin, kun RTX3080-näytönohjain joutuu koville), mutta ongelman voi kiertää liittämällä kannettavaan ulkoisen pelinäytön.
Lue myös: Asus ZenBook Pro Duo – Tuplaherkut
Benchmarkit
Asus on valinnut hallitsevan Intelin sijaan AMD:n valmistaman Ryzen 9 -prosessorin. Se onkin loistovalinta, sillä sen suorituskyky ylittää kalliimman Intel Core i9 -prosessorin tehot.
GeekBench 5 -prosessoritestissä ROG Flow X13 ansaitsee 7 568 pistettä (multicore) ja 1 259 pistettä (singlecore). Melkein yhtä paljon kuin MacBook Pro 13 M1 -kannettavalla, siis. Yhdessä XG Mobilen kanssa pisteet nousevat 8 167 (multicore) ja 1 495 (singlecore) pisteeseen jättäen kaikki muut, mukaan lukien MacBookit, kauas taakse.
Toimisto-ohjelmistotesti PC Mark 10 sujuu hienosti, mutta ei sen paremmin kuin muillakaan saman luokan koneilla: 5 746 pistettä pelkän kannettavan osalta ja 6 744 yhdessä XG Mobilen kanssa.
Grafiikkaturbomoottorin edut näkyvät tietysti 3D-grafiikoiden kohdalla. Ilman XG Mobilea 3DMark TimeSpy -testissä pisteitä ropisee 2 893, mutta kun koneeseen kytkee GeForce RTX3080 -näytönohjaimen, sinkoaa tulos 9 857 pisteeseen. Loistava tulos, jonka on toistaiseksi ylittänyt vain joku aika sitten testaamamme MSi GE76 Raider.
Akkutesti tehtiin ilman XG Mobilea, sillä näytönohjain ei toimi akulla. Kannettava yksinään antoi tulokseksi hieman yllättävän 3 tuntia 44 minuuttia, mikä on hyvä tulos kevyelle kannettavalle ja todella erinomainen 4K-näytölle.
PC-markkinoilla kilpailua riittää. Samalla rahalla löytää helposti useita kannettavia, joiden graafinen suorituskyky on tasoltaan samantapainen, esimerkiksi MSi GE76 Raider. Hintaluokassa on tarjontaa myös 4K-näytöllä varustetuista kevyistä ultrabookeista. Mutta ei kaikkea tätä samassa paketissa.
Asus ROG Flow X13: Johtopäätökset
Asus ROG Flow X13 vetoaa niin pelaajiin kuin graafista työtä tekeviin. Jos sattuu edustamaan kumpaakin ryhmää, niin mikäs sen parempaa! Hinta on melkoinen, mutta verrattuna saman suorituskyvyn omaaviin muihin kannettaviin, melkein edullinen – 4K-kosketusnäyttö tulee kuin kaupan päälle. 32 GB RAM-muistia ja 1 TB SSD-tallennustilaa ovat niin ikään paremmasta päästä tässä hintaluokassa. Ja kuinka nerokasta onkaan, että turbografiikat voi jättää kotiin ja lähteä reissuun vain 1,3-kiloisen kannettavan kanssa. 3D-räiskintäpelien harrastajille 60 Hz:n virkistystaajuus on liian vähän – mutta heitä varten tarjolla on versio, jossa on 120 Hz:n Full HD -näyttö. Tai vaihtoehto c eli ulkoinen näyttö, jopa useampia. Näyttöjen liittäminen onnistuu niin grafiikkakiihdyttimeen kuin kannettavaan itseensäkin.