Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus ROG Ally X

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Akunkestonsa tuplannut Asus ROG Ally X on markkinoiden paras käsikonsoli. Parhaudella on myös hintansa.

/ 02.10.2024 - 09:40
Asus ROG Ally X

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kaksi kertaa isompi akku kuin ROG Ally -mallissa. Parempi suorituskyky samankokoisessa kuoressa. Voi käyttää ulkoisen, kolmannen osapuolen näytönohjaimen kanssa.
  • ROG Ally X on kalliimpi kuin kilpailijat ja tavallinen ROG Ally.

Kannettavien pelilaitteiden markkina on kuumentunut nopeasti. Steam Deck, Asus ROG Ally ja Lenovo Legion Go suoriutuvat uusimmista, raskaista peleistä vaivatta. Voi mennä hetki, ennen kuin näemme näytönohjaimissa tai prosessoreissa jonkin uuden mullistuksen, mutta sillä välin uusi Windows-pohjainen Asus ROG Ally X on keksinyt uuden tavan erottua joukosta: akunkesto.

Akunkesto on nimittäin ollut kannettavien pelilaitteiden suurin kompastuskivi. Ja se on tietysti aika iso kompastuskivi, kun kyseessä on kädessä pidettävä ja siten täysin akun varassa käytettävä tietokone.

ROG Ally X:n akku on peräti 80 wattituntia. Se on tuplasti enemmän kuin ensimmäisessä ROG Allyssa ja enemmän kuin Steam Deckillä ja Lenovo Legion Golla.

Päivitys on varsin vaikuttava, koska isompi akku ei ole heikentänyt laitteen ergonomiaa tai jäähdytystä tai tehnyt siitä liian painavaa. Jos käsikonsoliin olisi jotenkin yksinkertaista lätkäistä jättiakku, kaikki olisivat tehneet sen jo aikoja sitten! Hatunnoston arvoinen suoritus.

Muutoin Ally X on monin tavoin samanlainen kuin edeltäjänsäkin. Kosketusnäyttö on edelleen 120 Hz:n Full HD, ja prosessorikin sama AMD Ryzen Z1 Extreme 8 ytimellä, 16 säikeellä ja RDNA 3 -näytönohjaimella. Käyttöjärjestelmäkin on tuttu Windows 11.

Lue myös: Asus ROG Ally – Käsikonsolien uusi taso

Sisäistä muistia Ally X:ssä on 1 TB ja RAM:ia 24 GB. Se on selvä parannus edellisiin lukuihin 512 GB ja 16 GB. Painokin on noussut 608 grammasta 678 grammaan, mikä on uuden akun huomioiden hyvin maltillista. Paino on noussut toki reippaasti, mutta Asus on edelleen kevyt verrattuna 854 grammaa painavaan Lenovo Legion Gohon.

Kaiken kaikkiaan Ally X tuntuu kädessä yhtä mukavalta kuin alkuperäinenkin. 100 watin lataus onnistuu, mutta pakkauksessa tulee vain 65W-laturi. Aiempi XG Mobile Interface -portti on vaihdettu USB-C-portiksi, minkä ansiosta koneeseen voi liittää minkä tahansa ulkoisen näytönohjaimen – ei siis vain Asusin järjettömän kalliita malleja. USB-C tekee koneesta myös tulevaisuusvarmemman, kun laitetta voi realistisemmin käyttää kodin ainoana pelikoneena. Asus on kuulemma myös hoitanut SD-korttipaikan kuntoon, sillä ROG Ally -mallissa sen huhuttiin käräyttävän muistikortit ennen aikojaan.

ROG Ally X anmeldelse
Jalustana toimivat pahvijalat. Ei ehkä mikään maailman ylellisin ratkaisu. Kuva: Lasse Torp Hansen

Suorituskyky

Vaikka Ally X on varustettu samalla prosessorilla ja näytönohjaimella kuin edeltäjänsäkin, on raudasta saatu nyt tiristettyä vähän enemmän irti. Vertasin laitteita samalla pelillä ja samoilla asetuksilla, ja tulos oli selvä. Ally X on suorituskykyisempi kuin Ally.

Graafisesti vaativassa Far Cry 6 -pelissä pääsi Ally X 45–55 FPS:ään graafisten asetusten ollessa keskitasoa ja resoluution täydet 1080p. Ally ylsi “vain” 36–42 ruutuun sekunnissa.

Nopeatempoisessa Borderlands 2 -pelissä Ally X pysyi maksimiasetuksilla ja 1080p-resoluutiolla 65–90 FPS:n vauhdissa. Mukava parannus Allyn 60–75 FPS:ään.

Jo Ally oli erittäin kova pelikone, eikä ylimääräisillä ruuduilla per sekunti ole käytännön tasolla hirveää merkitystä pelatessa, mutta suorituskyvyn parannus tarkoittaa kuitenkin sitä, ettei resoluutiota tarvitse pudottaa 720p:hen, jotta raskaatkin pelit pyörisivät miellyttävästi.

Nyt pääsee yhä useammin nauttimaan täydestä 1080p-resoluutiosta pelkäämättä, että ruutunopeus tippuu alle 35 FPS:ään, jolloin peli alkaa näyttää huonolta.

Ally X on varustettu erinomaisella jäähdytyksellä, joka on paitsi toimiva, myös hiljainen. Se jos mikä on luksusta!

 

Ally X
Kuva: Lasse Torp Hansen

Akkutesti

Kuten todettua, on uusi akku Ally X:n suurin houkute, sillä peliaikaa saa nyt yhdellä latauksella 50 % enemmän. Enimmäiskuormituksella akku kestää noin kaksi tuntia, kun päällä on täyden ruudin Turbo-asetus. Turbo-asetuksella teho tippuu 30 watista 25 wattiin, kun laturin irrottaa. Ei siis ole merkittävää hyötyä pelata pistorasian vieressä.

Ally X
Kuva: Lasse Torp Hansen

Yksi syy jättää Ally X kauppaan

Isomman akun ja paremman suorituskyvyn ansiosta Ally X erottuu joukosta, ja on vaikea keksiä haastajaa Asusin uudelle kannettavalle pelilaitteelle. Tuore Acer Nitro Blaze 7 voi muodostua varteenotettavaksi kilpailijaksi, mutta tämänhetkistä valikoimaa katsoessa on vain yksi syy jättää Ally X kauppaan: hinta.

Kilpailun kovetessa Steamin, Lenovon ja Asusin välillä ovat hinnatkin tippuneet, ja vanhan Allyn saa noin 700 eurolla. Se on kohtuullinen hinta, joka saa samalla Ally X:n näyttämään todella kalliilta.

Asus ROG Ally X test
Väriä lukuun ottamatta Ally X näyttää aivan samalta kuin edeltäjänsä. Kuva: Lasse Torp Hansen

Yhteenveto

Asus ROG Ally X ei ole vain loistava parannus mahtavasta Ally-mallista, vaan markkinoiden paras kannettava pelilaite. Isompi akku tekee siitä oivallisen reissukonsolin, ja paremman suorituskyvyn ansiosta voi nauttia 1 080p-resoluutiosta ruutunopeuden hidastumatta.

Jäähdytys toimii todella hyvin ja lähes äänettömästi, ja käsikonsolia on mukava pitää kädessä pitkänkin aikaa. Ainoa miinus on laitteen hinta, joka on paljon kilpailijoiden nykyhintoja kalliimpi. Jos raha ei ole este, on Ally X ainoa oikea valinta.

Muuten on vain toivottava, että kilpailijatkin lisäävät laitteisiinsa isommat akut ja hintakilpailu pääsee taas kunnolla käyntiin.

Karakter
Asus ROG Ally X
Premium
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse er udgivet i bl.a. Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste sig desværre at være en ret tarvelig akademiker, men til gengæld vældig god til at videreformulere de universelle sandheder, som holder ham vågen om natten: Såsom det faktum, at elbiler tit deler designfilosofi med gamerudstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besættelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huippuluokan OLED-pelinäyttö

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Ääni & Kuva
Scroll to Top