Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus ROG Ally

Käsikonsolien uusi taso

Käsikonsolit ottavat jättiloikan uuden Asus ROG Allyn muodossa – se murskaa kaikki kilpailijansa ja tekee mobiilipelaamisesta vakavasti otettavaa touhua.

/ 08.08.2023 - 12:30
Asus ROG Ally

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Hinta, rauta ja ohjelmisto yhdistyvät mahtavaksi kokonaisuudeksi. Windows-käyttöjärjestelmän ansiosta toimii myös tavallisena tietokoneena. Tehokas ja hiljainen jäähdytys. Pyörittää helposti vaativia AAA-pelejä. Mitä muuta tähän hintaan voisi toivoa?
  • Suurin heikkous on akunkesto, joka karkottanee osan ostajista. Takapuolen napit eivät ole näppärimmästä päästä.

Jos etsii kädessä pidettävää pelikonetta, jonka suorituskyky on kohdillaan ja hintalappu kohtuullinen, ei Steam Deck ole enää itsestäänselvin vaihtoehto. Se tuntuu toki yhä uudelta, ja puolitoista miljoonaa myytyä kappaletta puhuvat puolestaan: kannettaville pelikoneille riittää kysyntää. Mutta nyt sille on vihdoin haastajakin, Asus ROG Ally.

Asus haluaa siis palan kakusta, mutta todennäköisesti haukkaa paljon enemmänkin.

Jos vilkaisee käytetyn tavaran myyntisivustoja, voi bongata lukuisia Steam Deckejä, joiden omistajat odottavat pääsevänsä käsiksi uuteen Asus ROG Allyyn.

Steam Deck haluaa olla riippumaton Windowsista. Päätös on johtanut kaatuiluun ja lastentauteihin. Aidosti yhteensopivat pelit (joita on edelleen vähän) toimivat loistavasti, mutta laite tuntuu keskeneräiseltä.

Asus ROG Ally sen sijaan ei ole kesken. Se ei yritä keksiä pyörää uudelleen, joten lopputulos on käyttäjäystävällinen ja virheetön peli-PC, joka lyö Steam Deckin mennen tullen.

Itse asisassa ROG Ally on niin hyvä, että se hakkaa suorituskyvyllään useimmat edulliset pelikannettavatkin!

Vanhentunut Steam Deck

ROG Allysta on saatavilla kaksi versiota, joista testasimme kalliimpaa huippumallia tehokkaammalla prosessorilla. 800 eurolla saa 7-tuumaisen kosketusnäytön 120 Hz:n virkistystaajuudella ja 1 080p-resoluutiolla. Vasteaika on 7 ms ja kirkkaus enimmillään 500 nitiä. Napit on sijoiteltu etupuolelle epäsymmetrisesti Xboxin tapaan, ja takaa löytyy vielä kaksi ohjelmoitavaa nappia. Älykäs jäähdytys pitää laitteen viileänä ja hiljaisena pitkänkin pelisession aikana.

ROG Ally painaa vain 608 grammaa ja siinä on kustomoitu AMD Ryzen Z1 Extreme -prosessori 8 ytimellä, 16 säikeellä ja RDNA 3 -näytönohjaimella. Muistia on 16 GB ja SSD-tallennustilaa 512 GB.

Lyhyesti ilmaistuna Asus tarjoaa parempaa resoluutiota, parempaa suorituskykyä, nopeamman näytön, kevyemmän koneen, kirkkaamman näytön ja tehokkaamman jäähdytyksen kuin kallein Steam Deck -malli, mutta hintaa on silti vain reilun satasen enemmän. Paperilla vaikuttaisi siis siltä, että Steam Deck on jo vanhentunut. Emmekä ole edes huomioineet Steam Deckiä vaivaavia ohjelmisto-ongelmia.

ROG Allyn rakenne tuntuu peruslaadukkaalta. Napit ovat jämäkät ja niiden klikkailu tuntuu miellyttävältä. Ei tarvitse pelätä, että kovamuovi hajoaisi kesken pelin! Steam Deck on ergonomialtaan ja napeiltaan hieman parempi, mutta ero ei ole suuri. Ja jos tykkää näpertää RGB-valojen kanssa, niin ROG Ally tarjoaa sitäkin.

Jos hinta tuntuu liian kalliilta, on Asus ROG Allyn edullisempi, 6-ytimisellä ja 12-säikeisellä prosessorilla varustettu malli tulossa myyntiin elokuun aikana oletettavasti noin 700 euron hintaan.

Skærm Asus Rog Ally
Pienellä näytöllä 1080p-resoluutio näyttää mahtavalta! Kuva: Lasse Torp Hansen

Tuttu ja joustava käyttöjärjestelmä

Asus ROG Ally pyörii Windows 11 -käyttöjärjestelmällä, mikä on merkittävä etu. Tuttu Windows ei ole täydellinen, mutta helppo käyttää. En kokenut mitään ongelmia käsikonsolin käyttöjärjestelmäversion kanssa, mutta voi olla hankalaa navigoida Windowsissa kosketusnäytön ja joystickin avulla. Onneksi siitä ei tarvitse välittää, jos aikoo vain pelata.

Asus on varustanut koneen Armoury Cratella, joten tärkeimmät pelikirjastot, kuten Steam ja Origin, löytyvät yhden klikkauksen päästä. Steam-sovellus toimii Big Picture Modessa, joka on suunniteltu käsikonsolille ja joka näyttää mahtavalta koko ruudun kokoisena.

Tarkoitus ei ole ilkeillä, mutta jopa Steam toimii ROG Allylla paremmin kuin Steam Deckillä. Ja sitä paitsi Windows 11 tukee kaikkia pelejä, toisin kuin Steam Deck.

Sekä Steam että Windows ovat kehittyneet hyviksi käsikonsolin käytön integraatiossa, joten Asus ROG Ally toimii saumattomasti.

Jos sen sijaan käyttää hiirtä ja näppäimistöä, voi unohtaa Armory Craten ja käyttää vain tavallista työpöytänäkymää. Siinä saa molempien maailmojen parhaat puolet, ja se on ihastuttavan helppo ratkaisu.

Gaming Asus Håndholdt
Vaikka kosketusnäytön ja hiiren välillä vaihtaminen voi tuntua oudolta, Windows pyörii pikkukoneella jouhevasti. Kuva: Lasse Torp Hansen

Suorituskyky omaa luokkaansa

Asus ROG Ally on suorituskyvyltään huikea. Paitsi että se on paljon parempi kuin Steam Deck, se on jopa niin hyvä, että tätä käsikonsolia voi harkita tavallisen pelikannettavan sijaan!

ROG Ally tarjoaa useita käyttöasetuksia, kuten Silent, Performance ja Turbo. Jos lyö laitteen pistorasiaan kiinni, saa Turbo-asetuksella lisätehoja. Kokeilimme sitä Far Cry 6- ja Borderlands 2 -peleillä.

Ilman lisävirtaa pyöri Far Cry 6 Turbo-asetuksella 36–42 FPS:n nopeudella mediumasetuksilla ja täydellä 1080p-resoluutiolla. Grafiikat loistivat pikkunäytöllä, ja noin 40:n FPS:n nopeus on riittävä sulavaan pelikokemukseen.

Vanhempi ja graafisesti vähemmän haastava Borderlands 2 pyöri yli 60 FPS:n vauhtia grafiikka-asetusten ollessa täysillä. Silti laite toimi lähes äänettömästi, eikä se oikeastaan kuumenekaan. Jäähdytys toimii siis hyvin – mikä aliarvostettu ylellisyys hyvä jäähdytys onkaan!

Jos kuvanopeus on tärkeintä, on ROG Allylla kaksi vaihtoehtoa FPS-luvun kasvattamiseen. Ensinnäkin näytön resoluutioksi voi valita 720p. Tällä tavalla sain muutoin samoilla asetuksilla Far Cry 6:n pyörimään 70–80 FPS:n nopeudella ja Borderlands 2 kiihtyi 120 FPS:ään, joka on näytön maksimi.

Silloin on toki tyydyttävä matalampaan resoluutioon, mutta 720p on toki Steam Deckin ja Nintendo Switch OLEDin normiresoluutio. Jos konsolin kytkee pistorasiaan, ei ole syytää tinkiä koko ruudun kuvasta, ellei halua pelata erittäin raskaita ainakin 60 FPS:n nopeudella.

Toinen vaihtoehto on vähän kalliimpi, mutta ehkäpä ihan hyvä pidempiaikainen sijoitus. ROG Allyyn voi nimittäin liittää ulkoisen ROG XG Mobile -näytönohjaimen, joka lisää suoritustehoa ja tarjoaa lisää ulostuloja. Halpaa lystiä se ei ole, mutta ehkäpä pidentää laitteen käyttöikää.

Gaming Håndholdt mobil gaming
Jopa modernit AAA-pelit toimivat virheettömästi eikä grafiikka-asetuksia tarvitse heikentää järkevän frameraten saamiseksi. Kuva: Lasse Torp Hansen

Ainoa heikkous: akku

Käsikonsolin tai pelikannettavan hyviä puolia on tietysti mahdolllisuus ottaa laite mukaan minne vain. Se on monelle itse asiassa tärkein syy hankkia käsikonsoli.

Suorituskyvyn kääntöpuolena on aina akunkesto, ja niin on myös Asus ROG Allyn laita. Performance-asetuksella ja 1 080p-resoluutiolla akku jaksoi intensiivistä pelaamista noin 1 tunnin ja 30 minuuttia, mikä on aika vähän. Aika on liian lyhyt, jotta siinä ehtisi oikeasti rentoutua – kun on koko ajan pelättävä akun loppumista.

Aika on samaa luokkaa pelikannettavien kanssa. Steam Deck ja Nintendo Switch kestävät paljon pidempään, osin matalamman suorituskykynsä vuoksi. Jos on hankkimassa käsikonsolia vain pitkien auto- tai lentomatkojen huviksi, ei Asus ROG Ally oikein ole akunkestonsa vuoksi paras valinta.

Vaikka akunkesto karkottaa varmasti joitakin käyttäjiä, on syytä muistuttaa käsikonsolien muistakin puolista. Kun näyttö on aivan edessä, on pelikokemus immersiivisempi, ja tv vapautuu silloin muiden perheenjäsenien käyttöön. Käsikonsoli tuo pelit mukavasti vaikkapa sänkyyn tai takapenkille.

Toivoisin, että ROG Allyyn saisi lisäakun, jonka voisi kiinnittää takapuolelle. Silloin laite olisi oikeasti joustava vaihtoehto kaikkiin tilanteisiin. Sitä odotellessa on vain kysyttävä itseltään, vastaako ROG Ally juuri omiin tarpeisiin. Jos pitää käsikonsolin pelituntumasta, voi jo se riittää valitsemaan pienen pelikoneen aidon pelikannettavan sijaan.

 

Batteri Asus ROG Ally
Asus ROG Ally on täydellinen esimerkiksi parvekepelailuun, kunhan pistorasia ei ole liian kaukana. Kuva: Lasse Torp Hansen

Yhteenveto: Asus ROG Ally

Asus ROG Ally vie koko käsikonsolien genren jättiharppauksen eteenpäin. Se tarjoaa loistavaa vastinetta rahoille sekä muihin käsikonsoleihin että perinteisempiin kannettaviin pelitietokoneisiin verrattuna. Hinta on kohdillaan, suorituskyky mahtava ja käyttöjärjestelmä toimii mainiosti. Toivottavasti tämä on vasta ensimmäinen askel käsitietokoneiden pitkässä hinta- ja teknisessä kehityksessä.

Karakter
Asus ROG Ally
Premium
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse er udgivet i bl.a. Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste sig desværre at være en ret tarvelig akademiker, men til gengæld vældig god til at videreformulere de universelle sandheder, som holder ham vågen om natten: Såsom det faktum, at elbiler tit deler designfilosofi med gamerudstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besættelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huippuluokan OLED-pelinäyttö

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Ääni & Kuva
Scroll to Top