Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Asus ProArt Studiobook 16 OLED (H5600QR-L2106X)

Hyvätuloisille luoville tekijöille

ProArt StudioBook 16 on litteä ja kevyt tehopakkaus graafikoille ja videontekijöille. Tällainen kombo on kuitenkin kallista lystiä!

/ 29.09.2021 - 10:32
Asus ProArt Studiobook 16 OLED (H5600QR-L2106X)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Salamannopea prosessori, loistava näytönohjain ja näyttö, joka saa Applea käyttävät kollegat kateellisiksi.
  • Tämän luokan suorituskyky maksaa, mutta hinta ei ole kohtuuton tehoihin nähden.

Viime vuosina Asus on monen muun tapaan hoksannut digitekijöiden arvon kohderyhmänä: graafiset suunnittelijat, videontekijät ja 3D-animaattorit vaativat nopeita koneita ja raskaan sarjan graafista suorituskykyä. Eivätkä he halua enää tyytyä pelikannettaviin.

Asus ProArt StudioBook 16 on Asuksen luoville tekijöille suunnatun malliston uusin tulokas. Kannettava on tarpeeksi keveä ja litteä kulkeakseen mukana laukussa, kun menee toimistolle tai asiakastapaamisiin, ja silti tarpeeksi tehokas jaksaakseen pyörittää vaativia ohjelmia.

Kuori on valettu mustasta anodisoidusta alumiiniseoksesta. Kone on melko suuri mutta painaa kohtuulliset 2,4 kiloa. Se on Asukselta ihan hyvä suoritus, kun ottaa huomioon, millaista jäähdytystä prosessori ja näytönohjain vaativat tämän tason tehtävissä.

Näyttö on harvinaisempaa formaattia, mutta toimii. 16-tuumainen 16:10-kuvasuhteen näyttö tarjoaa hyvin työskentelytilaa ja kannettava vie silti vähemmän tilaa kuin 17-tuumainen PC. Hieman korkeamman näytön vuoksi kansi on toki hiukan tavallista korkeampi, mikä tekee samalla näppäimistön alle tilaa isolle kosketuslevylle ja Asus Dial -ohjaimelle. Se toimii rattina, jolla voi säätää monia eri toimintoja ohjelmien sisällä.

Asus ProArt StudioBook 16 dial
Asus Dial on pyöreä ohjain, jolla voi navigoida valikoita ja käyttää toimintoja uudella tavalla. Kuva: Asus

Myös kosketuslevy on saanut uusia toimintoja. Tavallisen sormella hipsuttelun lisäksi se tottelee stylus-kynää, joten levyä voi käyttää myös 1 024 herkkyyspisteen piirtolevynä.

Näppäimistö on suuri ja näppäimet kunnollisen kokoiset. Numeronäppäimistökin on hyvän kokoinen ja toimiva.

Erottuva näyttö

Entäs sitten näyttö! Se on parhaita kannettavassa näkemiäni näyttöjä, jonka värit ovat eläväisen syviä sävyjä. Muut kannettavat näyttävät tämän rinnalla harmailta ja mattaisilta.

Kyseessä onkin 4K-resoluution – tai oikeammin WQUXGA-resoluution – OLED-näyttö. Harva ehkä oppii muistamaan moista lyhennettä muutamaa sekuntia pidemmäksi aikaa, mutta käytännössä sillä tarkoitetaan siis 3840 x 2400 pikselin resoluutiota. Näytössä on elokuvateollisuudessa käytetty 100-prosenttinen DCI-P3-väriavaruus, se on Pantone-hyväksytty ja mustakin on pimeämpää kuin kuun toinen puoli.

2021 08 30 Studiobook16OLED Screen
Värikäs ja korkearesoluutioinen 4K OLED -näyttö on parhaita kannettavassa näkemiämme näyttöjä. Kuva: Asus

Ainoa näyttö, jota viitsin edes verrata tähän, on toinen saman valmistaja 4K OLED, eli Asus ZenBook Pro Duo.

Ammattimainen graafinen työ edellyttää tarkkuutta – johon tämä näyttö yltää helposti – sekä nopeutta. 8-ytimisen AMD Ryzen 9 -prosessorin, muikean 32 GB:n RAM-muistin ja Nvidia RTX 3070 -näytönohjaimen voimin StudioBook 16 menee tehoiltaan monen pöytäkoneen ohi.

… näyttö on niin värikäs, että tekee mieli lipaista Facebookin ruokakuvia.

Benchmarkit

Viime aikoina olemme saaneet usein vaikuttua AMD:n Ryzen-prosessoreiden erinomaisesta hinta-tehosuhteesta. Sama pätee StudioBookissa käytettyyn Ryzen 9 5900HX:ään.

Geekbench 5 -tulokset (9 010 pistettä/multicore ja 1 482 pistettä/singlecore) ovat parhaimpia näkemiämme, ja toimisto-ohjelmatesti PCMark 10 antaa tulokseksi erittäin mukavan 6 805 pistettä.

 

ProArt Studiobook 16 Pro 16 OLED H5600 W5600 4
Kannettavan kuori on alumiinia. Näin suureksi koneeksi 2,4 kg:n paino on varsin maltillinen. Kuva: Asus

StudioBook 16 -kannettavaa ei ole suunniteltu pelaamiseen, mutta 3D-suorituskyvyssä ei puutteita ole. Näillä tehoilla on tarkoitus tosin keskittyä johonkin ihan muuhun kuin etätyöpäivän jälkeiseen pelikoomailuun, nimittäin Photoshop ja muut vastaavat graafiset ohjelmat syövät näytönohjaimen tehoja samaa tahtia kuin raskaat pelitkin.

3DMark Time Spy -testistä tulokseksi tuli 9 010, kun taas saman tekijän Fire Strike -testi antaa 19 720. Pisteiden perusteella on lupa odottaa, että kuvankäsittely ja videoeditointi sujuvat leikiten.

Suurten mediatiedostojen tallentamistakaan ei ole unohdettu. Asus erottuu joukosta 3,2 GB/s siirtonopeuksillaan, mikä tekee StudioBookin tiedostojen tallentamisesta ja lukemisesta tuplasti nopeampaa kuin useimmilla testaamillamme tietokoneilla.

Jopa akkutesti yllättää iloisesti: kirkas 4K-näyttö ja nopea näytönohjain harvoin kulkevat käsi kädessä hyvän akunkeston kanssa. Viiden tunnin akunkestollaan kone on kuitenkin samaa luokkaa energiatehokkaiden ultrabookien kanssa!

Mac mittatikkuna

Harvalla itseään kunnioittavalla PC-valmistajalla EI ole nykyään luoville tekijöille suunnattuja koneita. Silti niiden kaikkien suorin kilpailija on Apple MacBook Pro – onhan Apple iso nimi graafisten tekijöiden keskuudessa. Hinnalla ja suorituskyvyllä mitattuna muutoin kalliin puoleinen StudioBook Pro 16 pärjää hyvin vertailussa. Samalla suorituskyvyllä varustettu MacBook Pro 16 maksaa helposti 30–50 % enemmän, eikä Applella edes ole tällä hetkellä tarjota värintoistoltaan ja resoluutioltaan vastaavaa laatunäyttöä.

ProArt Studiobook 16 Pro 16 OLED H5600 W5600 3
Asus ProArt StudioBook 16 on suunnattu luovien alojen ammattilaisille, joilla on varaa sijoittaa työvälineisiin. Kuva: Asus

Yhteenveto: Asus ProArt StudioBook 16

Asus ProArt StudioBook 16 on erittäin hieno kannettava graafiseen työskentelyyn. Tehoja riittää ja näyttö on niin värikäs ja kirkas, että tekee mieli lipaista Facebook-feedissä pyöriviä ruokakuvia. Asus Dial -ohjain ja yhdistetty kosketus- ja piirtolevy ovat kekseliäitä toimintoja, jotka voivat tehdä työskentelystä tehokkaampaa ja mukavampaa.

Luoville tekijöille tuttu standardi valmistetaan kuitenkin Kalifornian Cupertinossa, ja monen ensireaktio on varmastikin tyyppiä: ”Hieno, mutta se ei ole Mac!”. Ainakin siihen asti, kun he näkevät Asuksen näytön.

 

Karakter
Asus ProArt Studiobook 16 OLED (H5600QR-L2106X)
High End
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Pistimme näppimme peliin: suuri pelinäppäimistövertailu!

Ääni & Kuva
Scroll to Top