Testatessani Argon Audion Forte-kaiuttimia pari vuotta sitten, en voinut lakata ylistämästä niitä. Etenkin pienin Forte A4 -malli onnistui olemaan hyvä vastus jopa paljon suuremmille ja kalliimmille hifi-kaiuttimille. Myös lattiakaiutin Forte A55 ilahdutti erinomaisuudellaan. Mutta A4 oli kyllä sarjan huippu järjettömän hyvällä hinta-laatusuhteellaan.
Lue myös: Argon Audio Forte A4 – Hintaansa parempi
Emme testanneet silloin keskikokoista Forte A5 -kaiutinta, mutta nyt, kun Argon Audio on päivittänyt koko sarjan, on hyvä aloittaa testailut siitä.
Argon Audio Forte A5 MK2 on pieni jalustakaiutin. Speksien mukaan siinä on 5-tuumainen basso/keskirekisterielementti. Vertailun vuoksi mainittakoon, että A4-mallissa on 4-tuumainen ja A55-mallissa kaksi 5-tuumaista yhdistelmäelementtiä. Kaikissa malleissa on 1-tuumainen softdome-diskantti.
Kaiutinkaappien muotoilu on mukavan pyöristettyä, ja elementtejä kehystävät melko näyttävät metalllirenkaat. Näin oli myös alkuperäisessä Forte-sarjassa, mutta mustan ja valkoisen lisäksi kaiuttimet on nyt saatavilla myös pähkinäpuun sävyssä. Oikeaa puuta ”viilu” ei ole nähnytkään, mutta kaiutin näyttää silti oikein hyvältä.
Argon Forte A5 MK2 on aktiivikaiutinmalli, eli kullakin elementillä on oma vahvistimensa ja jako tehdään elektronisesti DSP:ssä. Rahan säästämiseksi kaikki elektroniikka on sijoitettu vasempaan kaiuttimeen. Oikea on passiivinen ja kytketään vasempaan multikaapelilla.
Parempi kuin soundbar
Forte A5 on varustettu hyvillä liitäntävaihtoehdoilla: optinen digitaalinen, analoginen linjasisääntulo, levysoitinliitäntä (vain MM) ja erotuksena ensimmäisen sukupolven mallistoon nyt myös HDMI-sisääntulo. Sen ansiosta pieni aktiivikaiutinpari sopii mainiosti myös television äänentoistoon. Dolby Atmosta tai muitakaan surroundvaihtoehtoja ei ole tarjolla, mutta jos stereoääni kelpaa, tarjoaa Forte A5 MK2 parempaa äänenlaatua kuin mikään saman hintaluokan soundbar.
Musiikin soittaminen onnistuu tietenkin myös Bluetoothia käyttämällä, ja aptX HD -koodekin ansiosta äänenlaatukin on hyvää. Jos musiikki on muutakin kuin pelkkää taustamattoa, kannattaa tietysti käyttää langallista yhteyttä.
Kuten aiemminkaan, ei voi itse valita, kumpi kaiuttimista on vasen ja kumpi oikea kanava. Niinpä on järjesteltävä huonekalut uudelleen, mikäli äänilähteet on sijoitettu huoneen oikealle puolelle. Olemme marisseet tästä aiheesta jo aiemminkin, mutta ikävä kyllä Argon ei vielä ole ottanut kuuleviin korviinsa.
Äänenlaatu
Edellisen sukupolven Forte A4 löi minut ällikällä. En olisi uskonut, että 400 euron hintaisista kaiuttimista voisi lähteä sellainen ääni. Kokemuksen perusteella ajattelin, ettei Forte A5 MK2 voi olla siitä enää parempi. Mutta kyllä vain voi!
Koska en ole kuullut Forte A5 -kaiuttimen ensimmäisen sukupolven versiota, en voi väittää varmuudella, että parempi laatu johtuisi nimenomaan sukupolvenvaihdoksesta. Elementtien, kaapin ja vahvistimen (mutta ei sisääntulojen) kerrotaan olevan muuttumattomia, joten eron aiheuttaa todennäköisesti suurempi basso/keskirekisterielementti.
Enemmän tehoa bassossa
Ensinnäkin Argon Audio Forte A5 MK2 soi matalammalta – speksien mukaan 40 Hz:iin asti, mikä on peräti 10 Hz enemmän kuin Forte A4 -mallilla. On suoranainen (joskin elektronisesti avustettu) ihme, että tällainen kenkälaatikon kokoinen kaiutin pääsee noin syvälle bassossa. Laajemmalla taajuusalueella on todellakin iso vaikutus. Forte A5 pystyy tuomaan esiin sähköbasson alimman kielen täydellä volyymilla. Kunhan äänenvoimakkuuden pitää maltillisena, tarjoilee A5 MK2 musiikin yhtä painokkaasti kuin useimmat lattiakaiuttimet.
Koyaanisqatsin kirkkourut toistuvat vaivatta. Kuoron laulajien äänet erottuvat hyvin toisistaan ja ne pystyy sijoittamaan äänikuvaan. Todella hieno suoritus! Kaiken kaikkiaan nämä pienet ja edulliset kaiuttimet pystyvät toistamaan akustisen maiseman ulottuvuudet tavalla, joka yleensä vaatii paljon kalliimmat laitteet.
Jos avantgarde-ooppera ei kiinnosta, onnistuu Argonilla myös kevyemmän musiikin kuuntelu. Sorten Muldin Balladen om Iver og Buske soi isosti ja väkivaltaisesti. Hamilton-musikaalin Right Hand Manin tempo on melkein fyysinen.
Tietenkin Forte A5 MK2:lla on rajoitteensa. Kysehän on kuitenkin kaiutinparista, joka maksaa puolet vähemmän kuin edullisen hintaluokan lattiakaiutinpari. Hintaan kuuluu vielä 4 x 80 -wattinen vahvistinkin.
Miinuspuolet – joita on helppo sietää
Jyvät erottuvat akanoista yleensä kompleksisemman musiikin kohdalla. Disturbedin Sound Of Silence -cover kasvaa loppua kohden klassisen orkesterin jylhäksi soinniksi, jonka pitäisi täyttää huone yhdessä David Draimanin laulun jokaisella värähdyksellä ja akustisen kitaran kauneudella. Useimmat kaiuttimen ja vahvistimen yhdistelmät lyövät hanskat tiskiin tässä kohtaa.
Niin myös Forte A5 MK2. Mutta lopputulos ei niin huono kuin usein kuulee. Yksityiskohtia toki puuttuu, mutta heti ei kuitenkaan tule tunnetta, että olisi pakko vaihtaa kappaletta.
Yhteenveto: Argon Audio Forte A5 MK2
Argon Audio Forte A5 MK2 on hyväksi havaitun reseptin hienosäädetty versio. Äänessä ei mitään moitittavaa, sillä kaiuttimien tarkkuus on omassa hintaluokassaan todellinen harvinaisuus. Kilpaileva vaihtoehto voisikin todennäköisimmin olla Argonin pienempi ja edullisempi Forte A4. Jos vain budjetti ja huoneen koko antavat myöten, kannattaa valita Forte A5, joka soittaa sekä matalammalta että kovemmin. Keskikokoisessa, 25-neliöisessä olohuoneessani ei painetta jäänyt puuttumaan. MK2-malli on hiukan kalliimpi kuin edeltäjänsä, jota löytyy edelleen kaupoista. Mielestäni HDMI-sisääntulo ja Bluetoothin päivittäminen aptX HD -laatuun perustelevat kuitenkin hintaeron uuden mallin hyväksi.