Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Argon Audio TT-4 Special Edition

Erikoisversiosta parempaa ääntä

Argon Audio on tehnyt levysoittimeensa kuuluvan parannuksen.

/ 21.11.2023 - 08:01
Argon Audio TT-4 Special Edition

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Perusversioon verrattuna paljon parempi äänirasia tekee soinnista läpinäkyvämpää ja vivahteikkaampaa. Viisi kerrosta mustaa lakkaa tekee soittimesta ylellisen näköisen.
  • Sisäänrakennettu phono-esivahvistin toimii vain MM-rasioiden kanssa.

Argon Audio on antanut levysoittimelleen lisänimen Special Edition, mutta erikoismallin erot ovat melko pieniä ja hintavia tavalliseen verrattuna. TT-4 Special Edition maksaa enemmän kuin soittimen perusversio, mutta ulkonäöllisesti soittimet muistuttavat pitkälti toisiaan, ellei oteta lukuun erikoismallin korkeakiiltoista mustaa pintaa, joka on syntynyt viidellä lakkauskerroksella.

Ja kyllähän soittimessa myös lukee Special Edition hienoilla kirjaimilla. Ja huopamaton sijan käytössä on kuminen. Soitin on vaimennettu pohjasta, mikä vähentää resonanssia, mutta suurin ero on kuitenkin äänirasiassa. Argon Audio on vaihtanut Ortofon 2M Red -rasian 2M Bronze -rasiaan, mikä on oivallinen valinta.

2M Bronze on nimittäin Ortofonin parhaita keskihintaisia Moving Magnet -rasioita, joka tuo äänenlaatuun huomattavan parannuksen 2M Rediin verrattuna. Bronze on toki samalla kalliimpi ja yksistään suurimmaksi osaksi vastuussa erikoisversion korkeammasta hinnasta.

Bronzen toleranssi on parempi kuin 2M Redillä. Neulan ei tarvitse painaa yhtä kovasti, vaan kevyempikin paine riittää seuraamaan ääniraitoja. Bronzen terävämpi hionta on lineaarisempi, joten teoriassa rasian pitäisi onnistua saamaan raidoista irti enemmän musiikkia ja vähemmän kohinaa.

Argon TT 4 Special Edition
Ortofon 2M Bronze on huomattava parannus 2M Rediin verrattuna. Kuva: Lasse Svendsen

Eikä siinä vielä kaikki! Bronzen ansiosta neulan voi päivittää neula 2M Blackiksi, jonka ominaisuudet ovat paremmat kuin perusversion neulassa.

Muutoin levysoitin on hyvin samankaltainen kuin tavallinen TT-4. Kyseessä on siis hihnavetoinen soitin elektronisella nopeudenvaihtimella. Varsi on 8,8-tuumainen alumiinivarsi hiilikuitupinnoitteella ja irrotettavalla rasiakotelolla. Varren putki on vakautettu ATS:llä (Anisotropic Torsion Stabilizer), joka vaimentaa resonanssia 450–500 Hz:n taajuudella. RCA-ulostulon kaapelit ovat perusversiota paremmat. MM-rasialle sopiva sisäänrakennettu phono-esivahvistin on irrotettavissa, jos haluaa vaihtaa toiseen esivahvistimeen.

Argon TT 4 Special Edition 2
Sisäänrakennettu phono-esivahvistin toimii vain MM:n kanssa. Kuva: Lasse Svendsen

Mittaukset

Levysoittimen kanssa toimitetaan pölysuoja, irrotettavat kaapelit ja rasia valmiiksi koottuna. Käyttäjän tarvitsee siis vain laittaa kumihihna ja lautanen paikalleen sekä tasapainottaa varsi vastapainon avulla ja säätää neulan paine ja anti-skating 1,5:een.

TT-4:n nopeus mittauksissa oli 33,56 +0,69 prosentin poikkeamalla, mikä ei ole paljon. Wow & flutter oli alhainen 0,27 %. TT-4 Special Edition puolestaan on tarkempi: +0,07 prosentin nopeuspoikkeama tarkoittaa nopeuden olevan 33,35 kierrosta minuutissa. Wow & flutter on vastineeksi hieman korkeampi, 0,49 %, mutta mahtuu yhä marginaaliin. Se on samalla tasolla kuin Rega Planar 3 50th Anniversary -soittimella, joka sattumoisin maksaa yhtä paljon kuin TT-4 Special Edition.

Argon TT 4 Special Edition 3
Vartta voi säätää korkeussuunnassa. Kuva: Lasse Svendsen

Avoimempi äänikuva ja parempi fokus

Kilpailu tässä luokassa on siis kovaa. Regan soitin ei nimittäin ole ainoa hyvänkuuloinen LP-soitin hintaluokassaan: hyviä vaihtoehtoja ovat myös Pro-Ject Debut Pro, Reloop Turn5 ja Technics SL-100C.

Reloopin ja Technicsin soittimiin saa saman äänirasian kuin TT-4 Special Editioniin, ja molemmat toimivat erittäin vakaalla suoravedolla. Pro-Ject puolestaan on hieman halvempi.

Mikä soitin näistä onkaan itselle paras, riippuu siitä, millaisesta soinnista pitää, millaista musiikkia kuuntelee ja mitä painottaa eniten. Technics SL-100C ja Rega Planar 3 50th Anniversary tarjoavat syvintä ja tiukinta bassontoistoa, mutta TT-4 SE todistaa, että TT-4-perusversion kohdalla esitetty arviomme pitää paikkansa: ”Varsi pystyy selvästi parempaankin kuin mihin se Ortofon 2M Redin kanssa yltää, joten äänirasian päivittämällä äänikuva noussee entistä parempiin korkeuksiin.”

Argon TT 4 Special Edition 5
Elektroninen nopeudenvaihdin. Kuva: Lasse Svendsen

TT-4 on nimittäin erinomainen edullinen soitin, hinta-laatusuhteeltaan suorastaan luokkansa parhaita. 2M Bronzella varustettu Special Edition tuo ääneen huomattavan parannuksen.

Äänenlaatu on täyteläinen ja bassontoisto avoimempaa ja fokusoidumpaa kuin perusmallilla. Jan Gunnar Hoffin piano Living-kappaleella soi syvemmin. Dire Straitsin Love Over Gold on symbaaleiltaan erottelevampi ja kitaroiltaan täyteläisempi.

Äänikuva on suurempi, vakaampi ja avoimempi. Sen huomaa etenkin livelevytyksissä, kuten  Pat Methenyn Side Eye NYC -albumilla. Perkussiot toistuvat väkevämmin ja dynaamisemmin laveammassa äänikuvassa.

Argon TT 4 Special Edition 4
Special Edition on merkittävästi paranneltu versio tavallisesta TT-4-soittimesta. Kuva: Lasse Svendsen

Yhteenveto: Argon Audio TT-4 Special Edition

Argon Audio TT-4 Special Edition on tyylikkään viimeistelynsä ja paremman äänirasiansa ansiosta parempi kuin perusversio TT-4. Toki perusversioonkin voisi vaihtaa 2M Bronze -rasian Redin tilalle ja saada saman vaikutuksen äänenlaatuun, mutta ei siinä kyllä rahaa säästä. Itse asiassa rasian vaihtaminen tulisi kalliimmaksi kuin Special Editionin ostaminen! Erikoisversio on erittäin hyvä levysoitin, jonka ainoa ongelma on tässä hintaluokassa käytävä äärimmäisen kova kilpailu.

Karakter
Argon Audio TT-4 Special Edition
Premium
Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Erikoisen hyvä

Kaiutin, jossa on kaikki

Erikoisversiosta parempaa ääntä

Upean kuuloinen stereovastaanotin

Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa

Täysautomaattinen levysoitin

Dynamiikat esiin!

Studioääntä olohuoneeseen

Kompakti suoratoistovahvistin

Laatuluokan integroitu vahvistin

Kätevä stereokaiutin

Tivolia talon täydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top