Eteläkorealainen LG Electronics on tämän hetken aktiivisimpia tv-valmistajia, joka tunnetaan kontrastiltaan erinomaisista OLED-malleista. Edullisemmissa hintaluokissa LG käyttää kuitenkin yhä LCD-paneeleita, ja nyt testattavana oleva NANO81 on esimerkki tällaisesta ja saatavilla monessa koossa aina 75 tuumaan asti.
LG NANO81
LG seisoo kaarevan jalustan päällä, kuten on tehnyt jo vuosien ajan – itse asiassa niin kauan, että ilme näyttää jo vähän retrolta! Tv on vähän paksumpi kuin mihin olemme LG:n OLED-mallien kohdalla tottuneet, mikä on toki luonnollista, sillä LCD-paneelit vievät enemmän tilaa kuin OLED.
Testattavassa LG-mallissa on vain 60 Hz:n paneeli, joten se ei suoriudu vaativista peleistä eikä siten ole paras valinta pelaamiseen. Viive tosin oli mittauksissamme aivan hyvä 15 millisekuntia.
Harmillisesti NANO81, toisin kuin monet muut LG:n televisiot, ei tue Dolby Vision HDR-formaattia. Niinpä iso osa esimerkiksi Netflixin ja Disney+:n sisällöistä ei toistu täysin ihanteellisesti.
Varustelultaan LG NANO81 vaikuttaakin aika riisutulta, mutta ainakin siinä on uusin WebOS 22 -käyttöliittymä, joka tarjoaa laajan valikoiman sovelluksia ja suoratoistopalveluita. Kaukosäädin on LG:n Magic Remote -tyyppiä, jolla voi navigoida valikoissa hiiren osoittimen tavoin.
Kuva ja ääni
LG NANO81 on varustettu IPS-tyypin LCD-paneelilla, jonka etuja on laaja katselukulma, joten tv voi toimia hyvin olohuoneessa, jossa on paljon istuinpaikkoja. Ruutua voi hyvin katsoa sivultakin ilman, että värit heikentyvät.
Ikävä kyllä LG:n kontrasti on varsin keskinkertainen verrattuna testin muihin osallistujiin. Vaativissa kohtauksissa on vähemmän hehkua ja potkua eikä kuva tunnu kovin viihdyttävältä tai mukaansa tempaavalta uusimpia tv-sarjoja katsoessa.
Kun himmennämme huoneen valaistuksen, huomaamme myös, että NANO81 on vaikeuksissa kunnon mustan kanssa. Kuvaan tihkuu taustavalaistusta ja tummimmat sävyt sulautuvat yhteen niin, ettei yksityiskohtia erota. Tummat ja dramaattiset kohtaukset esimerkiksi House of the Dragonista ja Mahtisormuksista eivät ole syvyysvaikutelmaltaan yhtä vaikuttavia kuin mihin olemme tottuneet.
Parantaako ääni kokonaisvaikutelmaa? Valitettavasti ei. LG NANO81 on varustettu useilla ääniasetuksilla, mutta pääosin ne kuulostavat sulkeutuneilta ja epäselviltä. Soundbarin hankkiminen kannattaa tässäkin tapauksessa.
Kaiken kaikkiaan LG:n television ei vakuuta kontrastillaan eikä varustelullaan. Olemme nähneet NANO81-mallia myynnissä todella hyvälläkin alennuksella, mutta suosittelemme silti tutustumaan testin muihin malleihin. Jos taas haluaa ehdottomasti LG:n television, kannattaa mieluummin panostaa johonkin valmistajan QNED- tai OLED-malleista.
Myös tässä testissä
Philips The One 55 (55PUS8897/12)
Paljon valoa ja väriä
Philips The One tarjoaa vaikuttavan terävää kuvaa ja erikoisuuden, jota muilla ei ole: Ambilight-valaistuksen!
Sharp EQ3EA (55EQ3EA)
QLED-televisio Sharpilta
Sharpin televisiomalli tarjoaa hyvää kuvanlaatua ja helppokäyttöisyyttä. Kilpailu on kuitenkin kovaa, joten riittääkö se?
TCL QLED860 (55QLED860)
Kaunista kuvaa ja kätevä käyttää
TCL QLED860 tarjoaa uuden Google TV -käyttöliittymän ja erittäin hyvää kuvanlaatua hintaansa nähden.
Sony X85K/X89K (KD-55X89K)
Peliystävällinen televisio
Sonyn televisio sopii hyvin pelaamiseen ja tarjoaa sekä helppokäyttöisyyttä että hyvää kuvaa.
Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)
Passeli pelaamiseen
Litteä Samsung on täynnä käteviä toimintoja. Olisipa vain kontrasti hiukkasen parempi!