TCL QLED850 on nimensä mukaisesti QLED-näyttö eli LCD, jonka värisuotimessa on kvanttipisteitä – tekniikka, joka tunnetaan etenkin laajemmasta värikirjostaan. Suoralla ledtaustavalaistuksella ja paikallisella himmennyksellä varustettuna kuvanlaatu erottuu myös hyvällä kontrastillaan.
TCL QLED850
Houkuttelevan näköisen TCL:n kehys ja jalka ovat hillittyä harjattua metallia. Keskelle sijoitetun jalan ansiosta tv on helppo sijoittaa tasolle.
Käyttöliittymä on Androidin uusin eli entistä selkeämpi käyttää. Lisäksi tv reagoi selvästi nopeammin kuin TCL:n aiempien sukupolvien laitteet. Bluetoothilla toimiva kaukosäädin on hyvä, sillä sitä ei tarvitse osoittaa suoraan ruudun alle.
Formaateissa ja liitännöissä löytyy
TCL QLED850 erottautuu hyvällä tuellaan eri formaateille, kuten HDR10+:lle ja Dolby Vision IQ:lle. Niiden ansiosta modernien HDR-videosisältöjen katselu onnistuu parhaalla tavalla, ja IQ-versio ottaa jopa huoneen valaistuksen huomioon. Myös Dolby Atmos -äänelle löytyy tuki, mikä on hienoa, jos haluaa televisioon liittää Dolby Atmos -soundbarin.
TCL tarjoaa neljä HDMI-sisääntuloa, joista kaksi tukee 4K/120 Hz-videosignaalia. Peliominaisuuksiakin on, kuten erillinen peliasetus, jonka viive on erityisen lyhyt. Mittasimme input lagin ajaksi alle 10 millisekuntia, mikä on todella nopea tulos.
Ääni ja kuva
TCL on kuvanlaatunsa puolesta testin parhaita. Kuva on kontrastiltaan erinomainen ja erittäin terävä ja niin kirkas, että monet kilpailijat näyttävät valjuilta sen rinnalla. Kirkkaus riittää hyvin päivänvalossa katseluun, ja samalla musta on niin syvää, että tv:n katselu onnistuu yhtä hyvin pimeässäkin. Dolby IQ -valosensori auttaa televisiota sopeutumaan vallitseviin valaistusolosuhteisiin: tummista kohdista erottaa hyvin yksityiskohtia ja kirkkaissa kohdissa riittää painetta.
Katselukulma ei sen sijaan ole QLED850:n parhaita puolia: kuva menettää osan hienosta kontrastistaan ja värintoistostaan, jos sitä katselee hieman sivusta. Ei siis paras valinta suuriin olohuoneisiin ja leveiden sohvien kaveriksi. Parhaasta kuvanlaadusta pääsee nauttimaan vain istumalla suoraan ruudun edessä.
Äänestä vastaavat Onkyon signeeraamat stereokaiuttimet. Emme tiedä, kuinka paljon japanilaisvalmistaja on oikeasti ollut mukana äänen käsittelyssä, mutta lopputulos on todella hyvä. TCL QLED850:n ääni on kirkas, vahva ja selkeä, josta puhe ja basso erottuvat hyvin. Squid Gamea katsoessa ääneen syntyi jopa hieman surroundvaikutelmaa!
– TCL:n äänessä on hyvää painetta. Ei se soundbaria voita, mutta ääni on kirkkaampi kuin muilla testin televisioilla. Surroundista saa aavistuksen ja puhe on mukavan täyteläistä, toteaa audioeksperttimme Geir Nordby.
Myös tässä testissä
LG NANO88 (65NANO886PB)
Valoisten tilojen viihdyttäjä
LG:n televisio on kirkas kuin mikä, mutta tummilta alueilta puuttuu vastaavasti vivahteita.
Samsung AU8075 (UE65AU8075)
Hyvää kuvaa
Tyylikäs AU8075 on edullinen vaihtoehto, jonka kuvanlaatu ei pärjää Samsungin omille QLED-malleille.
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Hintansa arvoinen
Panasonic on tunnettu hyvästä kuvanlaadustaan myös kohtuuhinnalla. JX800E on valmistajan ensimmäinen Android-TV, joka tarjoaakin hyvää vastinetta rahalle.
Philips The One 65” (65PUS8506/12)
Ambilight ilahduttaa
Philips The One PUS8506 eroaa kilpailijoistaan värikkään taustavalaistuksensa avulla, ja se tuo katselukokemukseen uuden tason.
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
QLEDia klassikkomerkiltä
Nokia tekee paluun televisiomaailmaan uudella Android-pohjaisella mallistollaan. Muistojemme kuvaputkimallien sijaan nyt päästään katsomaan, miltä näyttää Nokian tulkinta QLED-televisiosta!
Sony X89J (KD-65X89J)
Väreiltään hyvä tv
Sonyn televisiolla on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta kontrasti jää vaisummaksi testin parhaimmistoon verrattuna.
Hisense A7GQ (65A7GQ)
Fiksu tulokas
Kiinalainen Hisense tarjoaa uuden ja jännittävän käyttöliittymän, mutta kuvanlaadussa olisi parantamisen varaa kontrastin ja terävyyden osalta.