Aktiivisuusrannekkeet ovat kuuminta kamaa juuri nyt, mikä näkyy uusien mallien tulvana markkinoille. Askelmittarin ja puhelimen paikannusominaisuuden ansiosta voimme itse valvoa oman liikunnan runsautta tai vähäisyyttä. Päivällä ranneke mittaa aktiivisuutta ja yön aikana unen laatua.
Vimpaimena ranneke on kätevä lisä älypuhelimeen: sovellus värisyttää ranneketta ja muistuttaa näin liikkumisesta ja näyttää joissakin malleissa myös kuka soittaa – kätevää, jos puheli on taskussa tai laukussa.
Terveyden kannalta istuminen on todettu hitaaksi kuolemaksi, joka lisää syövän, diabeteksen ja sydäntautien riskiä. Edes säännöllinen liikunta ei vähennä riskiä, jos viettää suurimman osan ajastaan istuen. Niinpä on perusteltua ottaa käyttöön aktiivisuusranneke, joka muistuttaa nostamaan takapuolen tuolista ja kannustaa käyttäjää yltämään kymmenentuhannen askeleen päivittäiseen liikuntaan. Ranneke voi auttaa myös nukkumaan paremmin sekä valvoa energiansaantia, mikä voi pitkällä aikavälillä tietysti johtaa parempaan elämänlaatuun.
10 000 askelta päivässä
Itse istun ihan liikaa. Kun en kirjoita tekniikka-artikkeleita, vietän mieluusti aikaa pelaten PC- ja konsolipelejä, ja kun en pelaa, katson usein televisiota ja elokuvia. Työskentelen myös paljon kotoa käsin. Niinpä minusta tuli aikuisiällä lihava ja onneton (178 cm ja 120 kg) mutta onneksi pystyin kääntämään kelkkani ja löysin liikunnallisen elämäntavan. Muutos oli niin valtava, että minusta tuli liikunnanohjaajakin ja treenaan kymmenisen kertaa viikossa erilaisilla tunneilla. Suosikkejani ovat sisäpyöräily- eli spinning-tunnit, joihin yhdistän vaihtelevia voimaharjoituksia.
Silti arkipäiviini ei ole mahtunut tarpeeksi liikuntaa. Työpäivä on pelkkää istumista pöydän ääressä, jonka jälkeen kiiruhdan salille, jolloin saan ensimmäistä kertaa raitista ilmaa koko päivän aikana. Olen myös huomannut, että en huolehdi riittävästi unensaannistani. Aktiivisuusrannekkeiden testaus tuli siis taivaan lahjana! Voisiko ranneke auttaa minua – ja lopulta myös sinua, lukijaa – elämään terveellisemmin?
Vastaus on kyllä, tosin ei aivan niin hyvin kuin olisin toivonut. Rannekkeissa on paljon erilaisia tekniikoita ja ominaisuuksia, mutta tavoitteiden ja toimivuuden suhteen niitä ei usein ole mietitty loppuun asti.
Yksi selitys havainnolleni voi olla oma elämäntapani. En juokse enkä pyöräile ulkona, vaan olen sisäliikkuja. Se taas vaatii toisenlaista mittausta kuin luonnossa liikkuminen. Sykemittaus olisi ehdoton, mutta ominaisuus on saatavilla vain joissakin malleissa, eikä se niissäkään toimi mainostetulla tavalla.
Valmistajat menevät puolustuskannalle, kun asian ottaa puheeksi. Ne puhuvat mieluummin terveydestä ja liikunnan tärkeydestä ja oman rannekkeensa erinomaisuudesta. Mutta kun muistutan meistä salikävijöistä, joilla on vaikeuksia saada hyötyä irti aktiivisuusrannekkeesta, on vastaus luokkaa ”niin no, emme ole ajatelleet asiaa siltä kantilta”. Tekniikan tarjoama hyöty riippuu siis paljon siitä, miten liikut, joten pettymyksen riski rannekkeen kanssa on olemassa.
Bluetooth, synkkaus ja netti
Ranneke vaatii paljon asioita toimiakseen sujuvasti. Bluetooth on välttämättömyys, jonka toimimisesta oli monen kohdalla vaivaa, kun laitteet menettävät yhteyden, jos liikkuu liian kauaksi puhelimestaan. Joskus rannekkeen uudelleenyhdistäminen ei ota sujuakseen.
Tätä tietysti vahvistaa testitilanne, jossa ranteessa on samanaikaisesti kahdeksan laitetta. Näin monta päällekkäistä ja yhtäaikaista signaalia ei ehkä ole tyypillinen tilanne käyttäjälle. Näin testissä tuli arvioitua samalla rannekkeiden Bluetoothin vahvuus, ja useita laitteita testattiin muutaman päivän ajan vielä yksistäänkin.
Toiseksi katsottiin, miten ranneke synkkaa sovelluksensa kanssa, mitä myöskin voi sotkea useat samanaikaiset yhteydet. Yleensä synkkaus saatiin toimimaan käynnistämällä sovellus uudelleen.
Voidakseen käyttää ranneketta, täytyy antaa rekisteröintitiedot valmistajalle: nimi, sähköposti, paino, sukupuoli, pituus ja ikä. Kyllä, valmistaja tietää siis kuka olet, miten elät ja missä liikut. Toimiva internet-yhteys on välttämätön rannekkeen synkkaamiseen, ja samoin valmistajan palvelimien täytyy olla toiminnassa. Aktiivirannekkeen käyttöön vaaditaan siis Bluetooth, synkkaus puhelimen kanssa sekä netti niin käyttäjän kuin valmistajan päässä – monta mahdollisuutta, jossa jokin voi mennä vikaan.
Entä akku? Vain Sonyn ranneke ladataan tavallisella mikro-USB-laturilla. Muilla oli kullakin omat ratkaisunsa, joten on tärkeää huolehtia rannekkeen lisäksi myös itse laturista.
Testistä
Testin tavoitteena on arvioida, miten markkinoiden suosituimmat aktiivisuusrannekkeet onnistuvat mittamaan liikettä ja liikuntaa, ja tuovatko älyominaisuudet tai rannekkeiden omat näytöt jotakin lisää käyttöön tai parantavatko ne ymmärrystä omasta liikkumisesta. Askelten laskeminen on yksinkertainen toiminto, josta kaikki tämän päivän rannekkeet suoriutuvat. Halusimme nähdä, miten ne toimivat salilla ja ryhmäliikuntatunneilla, mikä asettaa oman haasteensa mittaukseen. Lisäksi arvioitiin sovelluksen käytön vaivattomuutta. Vaikka nykypuhelimet tarjoavatkin monia hyviä ominaisuuksia itsessään, on niiden aktiivisuuden mittaamisessa rajoitteensa. Vertasimme rannekkeita myös viime vuoden voittajaan, Jawbone UP 24:ään. Voiko ranneke, jossa ei ole omaa näyttöä, kilpailla uuden ja fiksumman sukupolven rannekkeiden kanssa?
Sony Smartband Talk SWR30
Päiväkirjan pitoa Sonylla
Sony yrittää olla muutakin kuin askelien, unen ja aktiivisuuden mittari – paino sanalla yrittää.
Samsung Galaxy Gear Fit
Kiiltävä ja kaunis
Samsungin rannekkeessa on näyttö ja hyvältä vaikuttavia ominaisuuksia, jotka eivät mene ihan maaliin asti.
Polar Loop
Muovissa on ytyä
Polarin rannekkeessa on potentiaalia, mutta sen käyttö vaatii kärsivällisyyttä ja taitoa.
Jaybird Reign
Valloittava Jaybird
Jaybirdin jännittävä ranneke on uudenlainen niin hyvässä kuin pahassa.
Jawbone UP 24
Voitokas sovellus
Ominaisuuksiltaan rikas ja sovellukseltaan paras ranneke vie koko testin voiton.
Huawei Talkband B1
Kuulokkeet rannekkeessa
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: ranneke, joka sopii myös korvaan.
Garmin Vivosmart
Askelmittareista kaunein
Huomaamaton ja tyylikäs kosketusnäyttö ei riitä nostamaan Garmin Vivostartia askelmittareiden luokasta todellisten aktiivisuusrannekkeiden sarjaan.
Fitbit Charge
Oma liikkuminen haltuun applikaatiolla
Ohut ja huomaamaton Fitbit yltää miltei kaikkiin vaatimuksiimme.