Fysiikan laeille emme mahda mitään. Ohuen television ääni tulee aina olemaan ohut! Ääni on kuitenkin puolet katselukokemusta, joten suosittelemme vahvasti panostamaan televisiosta erilliseen äänentoistoon. Vaikka Disney ostikin Star Warsin oikeudet, ei Darth Vaderin halua kuulostavan Miss Piggyltä…
Onneksi äänenlaadun vieminen toiselle tasolle ei ole hirvittävän tyyristä. Ei ole pakko hankkia highend-surroundjärjestelmää saadakseen kotiteatterin tuntua olkkariin. Asiaan vihkiytyneitä hifiharrastajia lukuun ottamatta moni pärjää hyvälaatuisella soundbarilla.
Subwoofer
Tässä testissä halusimme katsoa (tai kuulla), miten hyvää ääntä saa alle 600 euron hintaisista soundbareista. Asetimme ehdoksi myös, että hintaan on sisällyttävä myös erillinen subwoofer, sillä tiedämme kokemuksesta, ettei soundbar yksistään toista bassoa riittävän vahvasti. Niinpä moni suosittu merkki jäi testistä pois, kuten Sonos, HEOS, Bluesound ja Bose, joiden järjestelmät tulevat liian kalliiksi, kun niihin yhdistää subwooferin.
Ei suoratoistoa
Tällä kertaa emme edellyttäneet testilaitteilta monihuonejärjestelmää tai suoratoistomahdollisuutta, vaan keskityimme vain parhaaseen mahdolliseen äänenlaatuun. Sattuikin niin, että yhtä testilaitetta (LG SJ8) lukuun ottamatta soundbareista puuttuu verkkoyhteys, jonka sijaan suoratoisto on mahdollista vain Bluetoothin avulla.
Kenelle soundbar sopii?
Soundbar on nappivalinta lähes kenelle tahansa, joka haluaa saada parempaa ääntä kuin mitä television omat kaiuttimet pystyvät tarjoamaan. Se ei kuitenkaan ole paras valinta, jos kuuntelu keskittyy musiikkiin – silloin perinteiset stereokaiuttimet toimivat paremmin. Hyvät jalustakaiuttimet luovat paremman stereokuvan ja erottelevat musiikin vivahteita paremmin, mutta elokuvien katselussa soundbarin ja sen subwooferin bassoefektit ovat vailla vertaansa.
9 ehdokasta
Saimme testiin yhdeksän soundbaria, joiden hinnat vaihtelevat 270 ja 600 euron välillä. Myös koon puolesta testilaitteet eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille kaikille elokuvaäänen digitaalinen dekoodaaminen joko HDMI:n tai optisen digitaalisen sisääntulon kautta. Kaikissa on myös Bluetooth langattomaan musiikin kuunteluun.
Testistä
Kaikki soundbarit testattiin kuunteluhuoneessa, Sonyn televisioon yhdistettynä. Äänilähteenä oli Xbox One S ja testikuunteluun käytettiin sekä Alien: Covenant -elokuvaa että Forza Horizon 3 -peliä. Musiikkia soitettiin Bluetoothin kautta iPhoneen ladatusta Tidalista, ja jos se ei toiminut, oli varalähteenä cd-levy.
JBL Bar 3.1
Tehopakkaus


Klipsch RSB-6
Ei riitä


Samsung HW-N660
Täydellistä tasapainoa


LG SJ8
Ääni virtaamaan


Sony HT-XF9000
Yläpäästä kajahtaa


Creative Sound BlasterX Katana
Pelaajan soundbar


Philips Fidelio B1/12
Ennemmin television kuin musiikin kaveri


Yamaha YAS-207
Yllättävän hyvä ääni


Panasonic SC-HTB250
Sinne päin

