Philips ei ehkä ole loistanut viime vuosien audiotuotteillaan, mutta valikoimiin kuuluu muutama oikein hyvä tuote. Etenkin ylellinen Fidelio-kuulokesarja vakuuttaa laadullaan. Niinpä olimme uteliata näkemään, miten halpa TAT3508-malli pärjää.
Toiminnot
Philipsin kuulokkeissa on neljäportainen vastamelu ja ympäristöäänet. Philips Headphones -sovelluksessa on 6-käyräinen graafinen taajuuskorjain äänen säätämiseen.
Puheluissa äänenlaatu on keskinkertainen eli riittävän selkeä, mutta keinotekoisen kuuloinen. Etenkin hälyssä puhe särisee digitaalisesti, ja jos ei puhu tarpeeksi kovaa, DSP:n noise gate nielaisee helposti osan sanoista. Puhelun aikana ravintolan taustahäly vaimenee tehokkaasti.
Testikuulokkeiden Bluetooth-yhteys muuttui epävakaaksi ohjelmistopäivityksen jälkeen, ja ääni pätki usein, vaikka puhelin oli ihan lähettyvillä. Täytyy toivoa, että Philips saa ongelman korjattua pian uuden päivityksen myötä.
Vastamelua voi säätää neliportaisesti, ja maksimiasennossa vastamelu toimii ihan hyvin. Silloin matalat taajuudet vaimentuvat hyvin, mutta korkeammat pääsevät helposti läpi. Ympäristöäänet toimii erinomaisesti, mikä on monessa tilanteessa kätevää. Ympäristöäänet tosin suhisevat, mutta sen kanssa pystyy elämään.
Philips TAT3508:n äänenlaatu
Philipsin kuulokkeissa on käytössä tavallinen SBC-koodekki ja uusi LC3, jota en ikävä kyllä saanut toimimaan Google Pixel 8 Pro -puhelimella. LC3-koodekilla äänenlaadun pitäisi olla parempi kuin SBC:llä, mutta parhaiksi olen kokenut esimerkiksi aptX:n ja LDAC:n.
Tehdasasetuksilla ääni on aika epätasapainoinen: basso on turpea, diskantti terävä ja keskirekisteri piilossa. Onneksi tilanteen voi korjata EQ-asetuksilla. Valmiista asetuksista puheasetus on suosikkini, sillä sen keskirekisteri on mukavan selkeä. Toisaalta siinä on liian vähän bassoa, eikä valmisprofiileja pysty säätämään. Omankin asetuksen luominen onnistuu, mutta lähtötilanteen epätasapainoisuudesta johtuen sointia on hankala saada kaikilta osin korjattua. Päädyin laskemaan bassoa 100 Hz:n ja 400Hz:n kohdalta, korostamaan aika lailla 1 kHz:n aluetta ja vaimentamalla hieman diskanttitaajuuksia.
Näin basso sai hyvää energiaa ja Kacey Musgravesin laulu uudella Deeper Well -kappaleella tuli esiin kirkkaammin kuin millään muulla asetuksella. Pop ja rap kuulostivat viihdyttäviltä, ja klassinenkin musiikki toimii.
Yhteenveto
Philips TAT3508 tarjoaa käyttökelpoisia ominaisuuksia, kuten vastamelun ja ympäristöäänet. Ääni ei tehdasasetuksilla ole ihan kohdillaan, ja sitä on hankala säätää täydelliseksi. Kärsivällisyydellä pääsee kuitenkin pitkälle. Philips jää kuitenkin tässä vertailussa monen muun jalkoihin. Emme rokottaneet pisteitä pätkivästä Bluetoothista, sillä sen voi odottaa korjaantuvan päivityksen myötä.
Myös tässä testissä
Belkin SoundForm Pulse
Monipuolinen
Belkin SoundForm Pulse tarjoaa paljon ominaisuuksia pikkurahalla sekä mahdollisuuden oikein oivalliseen äänenlaatuun.
Huawei Freebuds 5
Avoimet nappikuulokkeet
Huawei todistaa, että avoimen rakenteen täyslangattomat voivat kuulostaa yhtä hyviltä kuin suljetutkin.
JBL Live Flex
Tilaääntä
JBL Live Flex on avoimen rakenteen kuulokemalli, jonka soinnissa mikään ei ärsytä. Toimiva vastamelu nostaa niiden houkuttelevuutta.
Technics EAH-AZ40M2
Luokkansa parhaat nappikuulokkeet
AZ40M2 on Technicsin testivoittajan AZ40:n paranneltu versio, jossa on nyt myös vastamelu.
JLab JBuds Mini
Mininapit
JBuds Mini on varmaankin pienin koskaan testaamamme nappikuulokemalli.
Samsung Galaxy Buds FE
Halvemmat Galaxy Budsit
Jos haaveilet Samsung Galaxy Buds -kuulokkeista, mutta ne ylittävät budjettisi, on tässä oiva vaihtoehto – kunhan tiedostaa yhden asian.
Creative Aurvana Ace
Hybridielementeillä varustetut täyslangattomat
Creativen nappikuulokkeissa on aivan uudenlaiset elementit.
EarFun Free Pro 3
Yllättävän hyvä
Edelleen melko tuntematon EarFun valmistaa ilahduttavan edullisia nappikuulokkeita.