Kesäisin ja lomilla musiikin ystävää kohtaa usein paha pulma: musiikki kruunaisi yhdessäolon, kun ollaan rannalla kavereiden kanssa, puistossa perheen parissa tai hotellin parvekkeella kahden kesken, mutta mistä soittaa? Kuulokkeilla kuuntelu ei toimi, jos seurueessa on enemmän kuin kaksi ihmistä, eikä kukaan ilahdu kännykän huudattamisesta täysillä. Langattomat, akkukäyttöiset ja kevyet kaiuttimet tulevat silloin todella tarpeeseen. Ja jos valitsee matkakaiuttimensa oikein, ei halua enää reissata ilman sitä.
Nämä kätevät kaiuttimet liitetään Bluetoothilla kännykkään, tablettiin tai kannettavaan tietokoneeseen, joista musiikkia soitetaan. Tämä jälkeen kaikki ääni tulee kaiuttimen kautta, jolloin sitä voi käyttää myös vaikkapa ryhmäpuheluun. Tehokkailla akuilla varustettuja kaiuttimia voi käyttää jopa puhelimen lataamiseen, jos pistorasiaa ei ole lähettyvillä.
Viime vuonna testasimme hieman suurempia langattomia kaiuttimia, joissa oli todella hyvä äänenlaatu. Tällä kertaa halusimme rajata testiin vain oikeasti mukana kuljetettaviksi soveltuvat mallit, eli sellaiset, jotka mahtuvat näppärästi laukkuun eivätkä paina kovin paljoa. Monet tämän testin laitteista ovat niin pieniä kuin olla voi akunkeston kuitenkaan kärsimättä. Hintaluokassaan ne nousevat esiin keskitasoa paremmalla äänenlaadullaan.
Langatonta sanastoa
Bluetooth – laitteiden välisen kommunikoinnin mahdollistava langaton standardi, jonka toimintasäde on tavallisesti kymmenisen metriä. Kätevä tapa liittää kännykkä langattomiin kuulokkeisiin tai kaiuttimiin. Uudempi Bluetooth ei paranna äänenlaatua mutta voi tarjota pidemmän akunkeston.
NFC – Near Field Communication. Bluetooth-laite ei NFC:tä käyttämällä tarvitse salasanasuojausta tai etsiä laitetta, vaan riittää, että NFC:tä tukevat laitteet asetetaan vierekkäin. Toimii uusimmissa puhelimissa iPhonea lukuun ottamatta.
aptX – Äänenpakkausmuoto, joka tuottaa langattomiin laitteisiin paremman äänenlaadun kuin pelkkä Bluetooth. Sekä lähettimen (kännykän) että vastaanottimen (kaiutin) täytyy tukea aptX:ää. Aptx:ää hyödyntäviä puhelimia ovat ainakin HTC One, LG:n huippumallit sekä uusimmat Samsung Galaxy ja Sony Xperia -mallit.
Testistä
Määrittelimme tarkat kriteerit rajataksemme matkakaiuttimiksi kutsumamme laitteet muista langattomista kaiuttimista. Laite ei saanut olla niin pieni, että äänenlaatu kärsii. Ei myöskään niin suuri, että käyttäjä miettisi kahdesti, viitsiikö sen ottaa mukaan piknikille. Akunkeston piti tietysti olla hyvä – eihän kaiuttimesta muuten ole mitään iloa retkellä – ja Bluetooth-liitäntä kännykkään oli ehdoton. Rajasimme hintaluokan vielä 150 euron tietämille, joka tiputti oitis huonoimmat laitteet pois olematta kuitenkaan kovin kallis.
Matkakaiuttimen pitää kestää kuljetusta, joten tutkimme laitteiden työnjälkeä ja kestävyyttä erityisen tarkasti. Käytettävyydessä huomioitiin, kuinka helppoa yhteyden muodostaminen oli kännykän kanssa, ja miten selkeät säätimet kaiuttimessa oli. Lopuksi soitimme erityylisiä mutta teknisesti laadukkaita kappaleita arvioidaksemme äänenlaatua.
Sony SRS-X33
Iso ääni, pieni koko
X33 osoittaa suuren ja selkeän äänensä voimalla, ettei isompi aina ole parempi.
SMS Audio portable Wireless Speaker
Koukeroinen kaiutin
Rohkea design ja pakkauksessa komeilevat rap-artistit eivät valitettavasti kerro äänenlaadusta mitään.
Monster Superstar Backfloat
Allasbileiden kaiutin
Suurin yllätys ei ole Monsterin hienot äänivarat, vaan se, että se kelluu!
Philips BT6000
Nätti ja näpsäkkä
Philipsin säänkestäviä kaiuttimia on helppo käyttää.
LG Music Flow H4
Joustavia ominaisuuksia
H4 lähtee mukaan matkallekin mutta se on selvästi tarkoitettu kotikäyttöön.
JBL Charge 2+
Paljon parempi!
JBL on ottanut vaikuttavia edistysaskelia edellisvuoden malliinsa verrattuna ja nousee näin yhdeksi suosikiksemme.
Bose Soundlink Colour
Leikkisä ja simppeli kaveri
Värikäs ja yksinkertainen kaiutin kuulostaa hyvältä mutta ei ole niin monipuolinen kuin kilpailijansa.
Denon Envaya
Tomera pommi
Jykevä laite, jonka kanuunankaltainen basso voi tosin pidemmän päälle alkaa tuntua rasittavalta.