Langattomat kaiuttimet ovat nyt alan kuuminta kamaa, olipa sitten kyse yksittäisestä kaiuttimesta, joka soittaa musiikkia kännykästä tai kokonaisista monihuonejärjestelmistä. Uusien malleja virtaa markkinoille sellaista tahtia, että meillä on täysi työ ehtiä testaamaan niitä! Aiemmin tänä vuonna vertailimme erilaisia monihuonejärjestelmiä, laukkuun sujahtavia matkakaiuttimia sekä hieman tyyriimpiä Bluetooth-kaiuttimia.
Tällä kertaa testipöydälle päätyi kotona käytettäviä kaiuttimia. Langattomuuden etu näissä on siis ennen kaikkea helppo yhdistettävyys soittimen kanssa, ei niinkään se, että itse kaiutinta olisi tarvetta kuljetella ympäriinsä. Poikkeuksiakin on: joissakin testatuissa malleissa on akku, joka mahdollistaa kaiuttimen ottamisen mukaan vaikka parvekkeelle kahvihetkeä ilostuttamaan tai autotalliin hommia tahdittamaan. Lomareissuun sopivaa kaiutinta etsivän kannattaa kuitenkin lukaista varsinainen matkakaiutintestimme kesänumerostamme.
Muista, että kännykkä ei ole ainoa vaihtoehto musiikin soittamiseen, vaan yhtä hyvin tehtävään sopii vaikka kannettava tietokone, jossa on Bluetooth. Kokosimme tähän loppuun vielä listan keskeisistä termeistä, jotka toistuvat testissä.
Langatonta sanastoa
Bluetooth – laitteiden välisen kommunikoinnin mahdollistava langaton standardi, jonka toimintasäde on tavallisesti kymmenisen metriä. Kätevä tapa liittää kännykkä langattomiin kuulokkeisiin tai kaiuttimiin.
NFC – Near Field Communication. Bluetooth-laite ei NFC:tä käyttämällä tarvitse salasanasuojausta tai etsiä laitetta, vaan riittää, että NFC:tä tukevat laitteet asetetaan vierekkäin. Toimii uusimmissa puhelimissa iPhonea lukuun ottamatta.
aptX – Äänenpakkausmuoto, joka tuottaa langattomiin laitteisiin paremman äänenlaadun kuin pelkkä Bluetooth. Sekä lähettimen (kännykän) että vastaanottimen (kaiutin) täytyy tukea aptX:ää. Aptx:ää hyödyntäviä puhelimia ovat ainakin HTC One, Galaxy S ja Sony Xperia Z Ultra ja Z2.
AirPlay – Applen standardi musiikiin striimaukseen, eli toimii vain Applen mobiililaitteiden ja tietokoneiden kanssa. Käyttää wifiä, joka tarjoaa enemmän kaistaa ja parempaa laatua kuin Bluetooth.
Testistä
Tämä testi keskittyy kotona käytettäviin langattomiin kaiuttimiin. Vaikka joissakin kaiuttimissa on myös akku, ovat ne lähtökohtaisesti liian suuria laukussa kanniskeltaviksi.
Tässä hintaluokassa kaiuttimet kuulostavat useimpien korvaan niin hyvältä, että langattomalla voi huoletta korvata vanhat stereot. Olemme kiinnittäneet huomiota käytön ja asennuksen helppouteen, ominaisuuksiin sekä liitäntämahdollisuuksiin. Äänen laatua on testattu kuuntelemalla teknisesti laadukasta musiikkia, jonka siirtoon on käytetty parasta mahdollista yhteyttä. Loppuluokituksessa on huomioitu myös hinta.
Sony SRS-X77
Musiikkia monoliitistä
Massiivinen soundi ja useat liitäntämahdollisuudet nostivat X77:n testin voittajaksi.
Samsung R6 Multiroom 360
Ympärisoiva rytmimuna
Samsungin futuristinen monihuonekaiutin toimii hyvin myös yksinään.
Marshall Kilburn
Rokkia kainaloon
Marshallin Kilburn muuntuu myös kannettavaksi retkikaiuttimeksi.
Philips BTS7000
Stereo television kaveriksi
Philipsin kaiuttimet sopivat paremmin television katseluun kuin musiikinkuunteluun.
Harman Kardon Onyx Studio
Simppeli lihaskimppu
Onyx Studio on edullinen ja tyylikäs kaiutin, joka valitettavasti on hukannut edeltäjänsä hienoudet.
Geneva Lab Aerosphere Small
Fiksu ja filmaattinen
Genevan veistoksellinen kaiutin levittää sulosointujaan kaikkiin ilmansuuntiin, mutta tarvitsee bassoa varten hieman apuja isoveljeltään.
Denon Heos 1
Jatkettava ja käytännöllinen
Denon Heos 1 toimii hyvin osana monihuonejärjestelmää, mutta yksinään sillä ei niinkään ole arvoa.
Audion Pro Addon T14
Bileet pystyyn!
Audio Pro on aikamoinen velho – on nimittäin täyttä taikaa, että näin pienestä kaiuttimesta lähtee näin mojovat bassot!