TCL on yhä melko uusi ja tuntematon televisiovalmistaja Pohjolassa, mutta globaaleilla markkinoilla se on lähes yhtä suuri peluri kuin Samsung ja LG, valikoiman kattaessa kaikki edullisista malleista highendiin.
U75C7006:lla on paljon yhteistä viime vuonna testaamamme pienemmän U55C7006-mallin kanssa. Kaunis muotoilu on simppelin metallikehyksen ansiota, ja malli on huomattavasti Samsungin 6-sarjan televisiota litteämpi. TCL on myös panostanut mukavasti ääneen lisäämällä integroidun mini-soundbarin JBL:n kaiuttimilla. Jalat sen sijaan on sijoitettu hölmösti television nurkkiin, joten tarvitaan vähintään 179 cm leveä tv-taso majoittamaan laite – tai sitten se on ripustettava seinälle.
Käyttö ja ominaisuudet
TCL hyödyntää Androidia (7.0) käyttöjärjestelmänään ja voi siten tarjota yleisimmät sovellukset, pelit ja palvelut Google Play Storen kautta. Valmiina löytyvä Chromecast mahdollistaa sisällön katsomisen kännykän kautta tai kännykän käyttämisen kaukosäätimenä YouTubelle ja muille sovelluksille. TCL:n näyttö on nopea ja helppokäyttöinen, vaikkakaan Android-alusta ei toimi yhtä intuitiivisesti kuin Samsungin Tizen. Myös TCL:llä on erityinen peliasetus, jonka viiveeksi mittasimme parhaimmillaan 38 millisekuntia.
Kuvanlaatu
TCL:ssa on reunavalaistu VA-tyypin LCD-paneeli10-bittisellä laajennetulla väritilassa ja HDR:llä. Siinä on myös ohjelmistoperusteinen paikallinen himmennys, joka parantaa kontrastia tarkoilla alueilla tehden suuren eron näyttöihin, joissa tätä ei ole.
Samsungin lähes samanhintaiseen budjettimalliin verrattuna on selvää, että TCL:llä on hieman enemmän ruutia takataskussaan, etenkin kontrastin osalta. Musta on syvempää, tummissa kohtauksissa yksityiskohtia erottuu enemmän ja kirkkaissa kohdissa on enemmän painetta. Kun nämä kaksi televisiota laittaa rinnakkain, on ero merkittävä. Eteläkorealainen näyttää elottomalta kiinalaiseen verrattuna.
Lisäkirkkaudessa on heikkoutensakin. Valon jakautuminen ei ole täysin tasaista, vaan jonkun verran ”cloudingia” näkyy. Värintoisto ei ole yhtä tarkkaa kuin Samsungilla eivätkä harmaan sävyt toistu yhtä tarkasti. Molemmat ominaisuudet heikentävät etenkin sellaisissa tilanteissa, kun katselee vaikkapa talviurheilua ja koko ruutu on valkoisen lumen peitossa. TCL on tehnyt tehdasasetusten säätämisestä mahdollista, mutta siihen tarvitaan ammattilaista, ellei sitten itse satu omistamaan sopivaa välineistöä.
Äänenlaatu
Soundi on selvästi keskivertoa parempi. TCL:n kaiuttimet soivat suoraan katselijaa kohti eikä ääni siis heijastu tason kautta. Puhe erottuu kirkkaasti ja on selkeää. Diskantti ja keskirekisteri kuulostavat raikkailta, mutta bassoa olisimme toivoneet lisää. Subwooferilla varustettu soundbar on tarpeen.
Johtopäätökset
TCL U75C7006 tarjoaa erinomaista kontrastia, mikä on ehdottomasti etu elokuvien ja television katselijoille. TCL kisaa tiukasti Samsungin 75-tuumaisen 6-sarjan mallin kanssa monella saralla – mutta häviää hieman värintoiston ja valon jakautumisen kohdalla. TCL:llä taas on huomattavasti parempi äänenlaatu eikä se ole yhtä riippuvainen ulkoisesta soundbarista. Android-käyttöjärjestelmää on helppo käyttää, joskaan ei yhtä miellyttävä kuin Samsungin Tizania. Yleisvaikutelma on positiivinen: TCL on hyvä ja edullinen vaihtoehto 75-tuumaisten joukossa.
Myös tässä testissä
Samsung UE75MU6175
Jättikokoa pieneen hintaan
Samsungin edullisin jättinäyttö ei ole lainkaan hullumpi.
Philips 75PUS7101
Köyhä kontrasti
Philipsin televisio on testin edullisin, mutta kontrastissa on parhaisiin nähden puutteita.
Samsung UE75MU8005
Fiksu jättitelevisio
Samsungin 75-tuumainen tarjoaa tyylikkään designin, erinomaisen kuvanlaadun ja paljon fiksuja ominaisuuksia samassa paketissa.
Sony Bravia KD-75XE9405
Superkontrastia
Sonyn lippulaivamalli Bravia KD-75XE9405 vakuuttaa 75-tuumaisella kuvallaan!
Panasonic Viera TX-75EX780
Kaunista jättikuvaa
Panasonicin TX-75EX780 on useimpien makuun kolahtava, tyylikäs jättitelevisio.