Kaikki eivät halua maksaa satoja euroja täyslangattomista kuulokkeista, eikä kaikilla myöskään ole varaa tuhlailla niin paljon. Tällä kertaa tutustuimmekin siis nappikuulokkeisiin, jotka ovat saatavilla myös tarkan markan budjetilla.
Bluetooth-tekniikka on kehittynyt, akunkesto parantunut ja hinnat halventuneet. Mutta kuinka alas hintaa voidaan laskea ennen kuin äänenlaatu muuttuu kelvottomaksi?
Otimme vertailuun seitsemän nappikuulokemallia, jotka maksavat noin 15 eurosta noin sataan euroon. Kaksi mallia (Ankriyul ja LifeBee) on tilattu verkkokauppajätti Temusta, ja loput ovat tunnetumpien merkkien malleja. Kaikki lupaavat tarjota hyvää ääntä edulliseen hintaan.
Kompromisseja
Jotta äänenlaadun saisi pidettyä mahdollisimman hyvänä halvassakin mallissa, jätetään kulujen karsimiseksi muita toimintoja usein pois. Vastamelulle (ANC) ja taajuuskorjaimelle (EQ) saa siis jättää hyvästit. Jos priorisoi äänenlaadun, on mahdollista pitää hinta alhaalla ja samalla laatu hyvänä, ja siksi onkin yllättävää, että useampi vertailun malli tarjoaa vastamelun, ympäristöäänet ja sovelluksen. Muutamassa on jopa tuki korkearesoluutioisille äänikoodekeille, kuten aptX:lle ja LDAC:lle.
Kuulostaa mahtavalta, mutta ovatko speksit liian hyviä ollakseen totta? Osittain. Yleensähän hinta korreloi laadun kanssa, ja vertailun kalleimmat mallit tasapainottelevat parhaiten toimintojen ja äänenlaadun kanssa. Toisessa ääripäässä taas on useita esimerkkejä siitä, miten halvasta valinnasta tuleekin lopulta kallis. Onneksi testattavien joukosta löytyy helmiäkin, jotka tarjoavat yllättävän hyvää äänenlaatua alle satasella. Ei kuitenkaan pidä odottaa saavansa 15 euron kuulokkeista samaa äänenlaatua kuin 150 euron kuulokkeista. Vaikka markkinointiosasto kuinka olisi lyönyt pakkaukseen kylkeen mainoslauseen ”cinematic 9D sound” …
Temu-tuotteista
Pyysimme kiinalaiselta Temu-verkkokaupalta testiin muutaman edullisimman vaihtoehdon, joten kaksi vertailun tuotetta on peräisin verkkokauppajättiläiseltä. Temu tarjoaa 90 päivän avokaupan kaikille tuotteilleen, kunhan tuote ja pakkaus ovat ”kuin uusia” eli naarmuuntumattomia ja ehjiä. Kannattaa huomioida, että Temun minimitilaus on noin 30 euroa, eli maksamaan ei pääse ennen kuin ostoskorissa on tarpeeksi tuotteita.
Ankriyul i17
Surkeuden uusi ennätys
Viidentoista euron hintainen Ankriyul i17 on vertailun halvin malli. Se tarjoaa aika lailla hintansa arvoista laatua – eli ei yhtään mitään.
LifeBee BX29
Parempi kuin pahnanpohjimmainen
LifeBeen kuulokkeita markkinoidaan treenikuulokemallina, joissa on mieletön akunkesto ja hintaa vain parikymppiä. Kuulokkeet eivät kuitenkaan kestä hikoilua saati sadetta, ja äänenlaatukin on kamala.
Belkin Soundform Bolt
Turvallinen valinta tunnetulta merkiltä
Belkin todistaa, että alle viidelläkympilläkin voi saada kohtuullista laatua, joskin ilman erityisiä hienouksia.
Technaxx MusicMan Pro BT-X72
Halvalla paljon
Fiksu kosketusnäyttö ja toimintojen runsaus tekevät Technaxxin kuulokkeista houkuttelevat. Mutta onko äänenlaatu hintansa arvoinen?
Creative Zen Air SXFI
Hyvä ääni – näillä vinkeillä
Pienen EQ-säädön jälkeen Creativen kuulokkeet tarjoavat yllättävän hyvää hinta-laatusuhdetta.
EarFun Air Pro 4
Tekninen tyrmäys
EarFunin kuulokkeet ovat täynnä edistyksellisiä ominaisuuksia. Ja mikä parasta, sointi on aivan erinomainen!
Huawei FreeBuds 6i
Premiumia budjettihintaan
Huawein keskihintainen malli tarjoaa ensiluokkaista ääntä budjettihintaan. Ainoa varsinainen heikkous on sovelluksen monimutkainen asennus Androidilla.