Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Sonos Beam

Voittaja hevosenmitalla

Sonos asettuu lähtöviivalle ison puutteen kanssa: subwooferia ei ole. Siitä huolimatta se laukkaa maaliin ensimmäisenä.

/ 30.11.2018 - 17:03
Sonos Beam

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Tottelee ääniohjausta. Vihdoin Sonos-laitteessa on HDMI! Luo television ääneen uuden ulottuvuuden luonnollisella ja miellyttävällä soundillaan.
  • Ei tukea DTS:lle, ja langattoman subwooferin hankkiminen tuplaa hinnan.

Sonos on monen toivelistan kärjessä, mutta moni myös pitää sitä liian kalliina. Heitä varten Sonos on lanseerannut Beam-soundbarin, joka maksaa puolet vähemmän kuin suurempi PlayBar ja PlayBase. Beamissä on kuitenkin samat käytännölliset ominaisuudet ja monihuonetoiminto, josta Sonos on kuuluisa – ja lisäksi myös puheohjaus, eli tuki Amazon Alexalle, AirPlay 2:lle ja pian myös Google Homelle.

Beam on ensimmäinen Sonos-laite, jossa on HDMI, yhden ulostulon muodossa ja ARC-kanavalla varustettuna. Kaikki videolähteet kytketään televisioon, joka sitten siirtää äänen ARC:tä pitkin Beamiin. Jos tv:ssä ei ole ARC-HDMI:tä, tarjoaa Sonos adapterin optisen ja HDMI:n välille.

Tuki löytyy Dolby Digitalille mutta ei DTS:lle.

Tilakorjaus

Beam voi mukauttaa äänen ympäristönsä mukaan, jos omistaa iPhonen tai iPadin. Sonos kutsuu ominaisuutta Trueplayksi, ja se käyttää iOS-laitetta mittaavana mikrofonia. Se toimii oikein hyvin, soundbar onnistuu poistamaan ongelmataajuudet ja luomaan ilmavamman ja suuremman äänikuvan. Niinpä suosittelemme Android-käyttäjiä lainaamaan jostain iPhonen ja tekemään tilakorjauksen.

Äänenlaatu

Kun ääni on muokattu tilaan sopivaksi, kuulostaa Sonos Beam erittäin hyvältä. Elokuvien puhe erottuu selkeästi äänikuvasta. Tämä on keskelle sijoitetun diskanttielementin ansiota, sillä se tuo soundiin lisää ilmaa keskikanavasta.

Viiveellä toimiva sivukaiutin tuo äänikuvaan avaruutta ja antaa johonkin pisteeseen asti vaikutelman surroundista.

Ääni on ennen kaikkea luonnollinen ja tyylikäs, ja vähemmän räjähtävä. Auto kuulostaa autolta eikä monster truckilta. Elokuvateattereista tuttu elämää suurempi -äänimaisema vaatii tehokkaamman kaiuttimet ja ainakin ulkoisen subwooferin. Esimerkiksi Yamaha YSP-207:ssa – jossa tulee subwoofer mukana vaikka hintaa on vähemmän – on vahvempi ääni, josta löytyy enemmän painetta. Soundi on myös terävämpi ja kovempi, eikä kukaan tässä hintaluokassa pääse haastamaan Beamin luonnollista soundia.

Musiikki kuulostaa myös erinomaiselta. Laulu ja soittimet toistuvat luonnollisesti. Tässä kohtaa olisi tosin toivonut, että surroundin olisi saanut pois päältä, sillä se on musiikille vähän liikaa.

Johtopäätökset

Ilman subwooferiakin Sonos Beam -sounbarilla on uskottavampi ja luonnollisempi soundi kuin muilla testin kaiuttimilla. Bassoa ei toki yhtä paljon kuin muilla, mutta ääni ei kuitenkaan ole lattea. Puhe ja laulu toistuvat erittäin puhtaasti. Soundin lisäksi pakettiin kuuluu Sonoksen tutut monihuonesoittomahdollisuudet ja suoratoisto, joten Beam on varma hitti! Olemme testanneet Beamin aiemminkin, mutta verrattuna muihin saman hintaluokan soundbareihin, on tähdet nostettava täyteen kuuteen. Emmekä ole edes huomioineet siinä mahdollisuutta täydentää settiä subwooferilla ja takakaiuttimilla!

Karakter
Sonos Beam

Myös tässä testissä

LG SK5

Toimii paremmin elokuvien kuin musiikin kanssa

LG SK5 onnistuu elokuvissa hyvin valtavan äänikuvansa ansiosta, mutta on sillä rajoituksensakin.

Surroundvaikutelma on luokkansa suurimpia, kiitos DTS Virtual:X:n.
Ääni ei pysy täysin hallussa, bassontoisto on laiskaa. Käyttäjäystävällisyyteen olisi voinut panostaa enemmän.
Lue koko testi

Samsung HW-N460

Keskinkertainen

HW-N460:ssa riittää energiaa, mutta suttuinen subwoofer pilaa kokonaisvaikutelmaa.

Selkeä ja hyvä ääni, joka kestää korkeankin volyymin – etu silloin, kun äänitys on tehty matalalla äänenvoimakkuudella.
Subwoofer on hieman liian löysä, ja diskantti vaatii herättelyä, jotta ääni avautuu riittävästi.
Lue koko testi

JBL Bar 2.1

Tehokas mutta karkea

Koska ihastuimme JBL Bar 3.1:een niin rajusti, odotimme suuria pienemmältä 2.1-soundbarilta. Valitettavasti se ei yllä ihan niiden tasolle.

Ääni – ja etenkin subwoofer – ovat luokkansa vahvimpia, ja käyttäjäystävällisyys on huippua.
Ääni on karkeanpuoleinen. HDMI-sisääntulo ei tue HDR-ääntä, joten on käytettävä ARC-kanavaa.
Lue koko testi

Yamaha YAS-207

Kehittynyt äänikuva

Yamaha oli ensimmäinen, joka teki aktiivisia soundbareja. Uutuusmalli on heidän ensimmäinen DTS Virtual:X-surroundäänellä varustettu soundbarinsa.

Äänikuva levittäytyy leveälle ja korkealle, kaiutin jäljittelee aitoa surroundia loisteliaasti.
Jäimme kaipaamaan näyttöä, LED-valot eivät anna riittävästi informaatiota. Ylärekisterissä saisi olla enemmän ilmaa.
Lue koko testi

Sony HT-XF9000

Yhä ylös yrittää: vaikuttava korkeusvaikutelma

Sonyn soundbar simuloi sekä Dolby Atmosta että DTS:X:ää korkeusvaikutelmassa, mikä tuo äänimaisemaan uuden ulottuvuuden. Toimii!

Äänikuva on elokuvia katsoessa suuri ja puhe erottuu kirkkaasti. Subwooferissa riittää tehoa.
Ylärekisteri voi kuulostaa vähän kovalta, ja subwooferissa on ylä-äänissä vähän liikaa ytyä ja vähemmän matalimmilla bassotaajuuksilla. Musiikki ei ole erityinen elämys tästä kuunneltuna.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Highend-tekniikkaa pienellä budjetilla

Ääni & Kuva
Scroll to Top