LG:n edullisimmassa soundbarissa on 2.1-ääni, kaksi keskirekisterielementtiä per kanava. Tyypillistä siis tämän hintaluokan soundbareille, mutta toisaalta se jäljittelee 7.1.4-surroundääntä DTS Virtual:X:n avulla, mikä ei ole näissä laitteissa itsestäänselvyys.
HDMI-sisääntulo tukee vain 1.4-versiota, eli se ei siirrä 4K-videota tai HDR:ää. Selvästi LG on ajatellut, että kaiutin liitetään televisioon äänenpalautuskanavaa pitkin. Niinpä kaikki videolähteet on kytkettävä suoraan telkkariin. Kiintoisasti LG SK5 on luokkansa harvoja, joka tukee korkearesoluutioista ääntä (24 bit/96 kHz), mutta se ei kulje ARC-kanavaa pitkin. Siitä nauttiakseen on kytkettävä äänilähde HDMI-sisääntuloon, eli se ei voi olla 4K-sisältöä.
Soundbarin käyttö on yksinkertaista mutta siinä on puutteensa. Samaa nappia on paineltava kaukosäätimestä uudestaan ja uudestaan halutun valinnan tekemiseksi, eikä kaiuttimessa ole näyttöä helpottamassa valinnan tekemistä. Sen sijaan valittu ominaisuus ja audioasetus näkyvät LED-valoina, jotka on merkitty heikosti. Meidän oli yhtenään palattava tiirailemaan soundbaria lähietäisyydeltä nähdäksemme, mikä valinta kulloinkin oli voimassa.
Äänenlaatu
Elektropop toistuu melko siistin ja mehukkaan basson siivittämänä. Jonkin ajan kuluttua selviää, että basso on testin turvonneimpia ja subwoofer peittää laulua. Ylemmässä bassorekisterissä on vähän kuoppainen soundi, mikä haittaa myös akustista kitaraa. Niinpä käännämme subwooferia pienemmälle. DTS Virtual:X -surroundvaikutelma toimii hienosti ja kuulostaa perusasetuksellaan parhaimmalta.
Elokuvien kohdalla soundi toimii hyvin DTS-efektin kanssa. Maltilliset ääniefektit (Foley-efektit) kohtauksessa, jossa alien työntyy selkärangasta ulos hätkähdyttävät elokuvassa Alien: Covenant ja saavat leffan laajenemaan koko testihuoneen kokoiseksi. Äänet tempaavat mukaansa paremmin tällä kuin muilla testin soundbareilla.
Subwoofer ei ole yhtä höttöinen, kun surroundefekti on päällä, joten SK5 toimii erinomaisesti elokuvien kanssa. Maksimivolyymi saisi olla kovempikin, mutta toisaalta testihuoneemme on vaimennettu ja imee siksi osan äänistä. Tavallisessa olohuoneessa tätä vaivaa ei ehkä ole.
Johtopäätökset
LG SK5 toimii erityisen hyvin leffojen katseluun suuren äänikuvansa ansiosta, joka on pääosin DTS Virtual:X:n tuottamaa. Elokuvat tempaavat mukaansa ja kaipaamaan jää vain vähän lisää volyymia. Musiikki on pulmallisempi, sillä basso peittää tärkeää keskirekisteriä, jolloin laulu ja jousisoittimet kuulostavat värittyneiltä. Käyttäjäystävällisyys on vain ok, ei huippua.
Myös tässä testissä
Sonos Beam
Voittaja hevosenmitalla
Sonos asettuu lähtöviivalle ison puutteen kanssa: subwooferia ei ole. Siitä huolimatta se laukkaa maaliin ensimmäisenä.
Samsung HW-N460
Keskinkertainen
HW-N460:ssa riittää energiaa, mutta suttuinen subwoofer pilaa kokonaisvaikutelmaa.
JBL Bar 2.1
Tehokas mutta karkea
Koska ihastuimme JBL Bar 3.1:een niin rajusti, odotimme suuria pienemmältä 2.1-soundbarilta. Valitettavasti se ei yllä ihan niiden tasolle.
Yamaha YAS-207
Kehittynyt äänikuva
Yamaha oli ensimmäinen, joka teki aktiivisia soundbareja. Uutuusmalli on heidän ensimmäinen DTS Virtual:X-surroundäänellä varustettu soundbarinsa.
Sony HT-XF9000
Yhä ylös yrittää: vaikuttava korkeusvaikutelma
Sonyn soundbar simuloi sekä Dolby Atmosta että DTS:X:ää korkeusvaikutelmassa, mikä tuo äänimaisemaan uuden ulottuvuuden. Toimii!