Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Sonos Beam (Gen 2)

Edelleen luokkansa paras

Olemme pitäneet Sonos Beamia jo pitkään parhaana kompaktina soundbarina. Miten Gen 2 pärjää uusia kilpailijoita vastaan?

/ 15.12.2023 - 13:35
Sonos Beam (Gen 2)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kirkas ja luonnollinen sointi. Dolby Atmos tuo äänikuvaan muhkeutta. Voidaan yhdistää Sonoksen monihuonejärjestelmään. Toimii erinomaisesti Sub Minin kanssa, ja vielä paremmin Sub-mallin kanssa.
  • Omillaan jää hieman voimattomaksi. Pieninkin langaton subwoofer kasvattaa hintaa roimasti, ja vielä enemmän, jos valitsee parhaan vaihtoehdon eli Sonos Subin.

Päivitetty Sonos Beam (Gen 2) on varustettu edeltäjäänsä tehokkaammalla prosessorilla, metalliverkolla kankaisen sijaan, korkearesoluutioisen audion tuella eARC:n kautta sekä helpommalla iPhone-yhteydellä NFC:n avulla. Jälkimmäinen toiminto toimii useimmiten moitteetta, mutta joskus laite ei rekisteröi yhteyttä heti, jolloin on kokeiltava muutaman kerran.

Alkuperäisessä Beamissa sivukaiuttimet hoitivat oikean ja vasemman kanavan, ja keskellä olevia kahta täysrekisterielementtiä ja diskanttia käytettiin keskikanavana. Toisen sukupolven laitteessa sivukaiuttimet sen sijaan huolehtivat surroundista ja Atmos-kanavista, kun taas etukaiuttimet toimivat vasempana, oikeana ja keskikanavana.

Sonos_Beam lifestyle 3-scaled
Kuva: Sonos

Käyttö ja ominaisuudet

Sonos Beam osaa tietysti soittaa yhdessä muiden Sonos-laitteiden kanssa, kun ne yhdistää keskenään sovelluksessa. Sovelluksesta löytyy useita musiikki- ja äänikirjapalveluita, mikä tekee kokonaisuudesta varsin käyttäjäystävällisen.

Kun Beam on tökätty töpseliin, voi laittaa päälle TruePlay-huonekorjauksen. Se vaatii iPhonen ja kävelyä ympäri huonetta – mielellään kuuntelupaikkojen kohdalla. Puhelin mittaa huoneen akustiikan, ja kaiutin sitten korjaa äänen tilaan sopivaksi. Äänestä tulee näin avoimempi ja surroundista vakuuttavampi ja suurempi.

Sonos_Beam_02
Kuva: Sonos

Sonos Beam (Gen. 2):n äänenlaatu

Beam luo Atmos-äänen virtuaalisesti eikä siis fyysisten korkeuskanavien avulla, mutta vaikutelma on silti vaikuttava. Ääni täyttää huoneen luonnollisella äänikuvalla ja selkeillä dialogeilla. Bassontoisto on yllättävän vahvaa soundbarin kokoon nähden.

Omillaan eli ilman subwooferia Sonos Beamin bassontoisto on parempaa kuin Yamaha SR-B40A:lla ja TCL P733W:llä, vaikkakaan basso ei ole yhtä isoa, syvää tai vahvaa. Sonoksen sointi on kokonaisuutena parempaa kuin millään muulla tämän hintaluokan laitteella, jos meiltä kysytään.

Etenkin stereona soitetun musiikin kohdalla. Caroline Polachekin laulu pääsee kauniisti esiin syntikoiden ja atmosfääristen perkussioiden keskeltä Crude Drawing of an Angel -kappaleessa.

Lue myös: Sonos Sub Mini – Odotettu, edullisempi Sonos-subwoofer

Myös trance, jota tässä testissä edusti Infected Mushroom, kuulostaa hyvältä. Vaikka subwooferia ei olekaan, toimii Beam yllättävän hyvin yksinäänkin.

Surroundin vaikutelma voisi olla parempikin, sillä sekä Drive to Survive -formuladokumentti että Länsirintamalta ei mitään uutta -sotadraama on varustettu suurilla ja eläväisillä äänikuvilla, jotka osalla vertailun soundbareista levittäytyvät laajemmin huoneeseen. Dialogit toistuvat kuitenkin paremmin ja äänikuva on kokonaisuudessaan hyvin tasapainossa.

Kun Beamin kaveriksi yhdistää Sub Minin, saa mukaan matalimmatkin oktaavit ja samalla äänikuva vankemman pohjan. Sointi on fyysisempi ja dynaamisempi ja sekä elokuvat että musiikki tempaavat mukaansa paremmin. Subwooferin hankinta tosin tuplaa kokonaiskustannuksen, mutta meistä Sub Mini on sen arvoinen. Jos ostaa Beamin, kannattaa ehdottomasti alkaa säästää myös subwooferia varten.

Sonos_Beam_05
Kuva: Sonos

Yhteenveto

Sonos Beamin toisen sukupolven soundbar tarjoaa käyttäjäystävällisen kokonaisuuden ja entistä parempaa surroundia muun muassa Dolby Atmos -tuen ansiosta.

Beam soi vakuuttavasti ja tasapainoisesti, ja bassontoisto on hyvää jopa ilman subwooferia. Äänenlaatu on jopa parempaa kuin monella subwooferilla varustetulla soundbarilla, mikä kertoo paljon. Meistä Beam (Gen2) on Sonoksen onnistunein soundbar, ja jos sen pariksi yhdistää vielä Sub Minin, saa paketin, joka toimii erinomaisesti niin elokuvien kuin musiikinkin kanssa.

Karakter
Sonos Beam (Gen 2)
Basic

Myös tässä testissä

Sony HT-A3000

Paras bassoton soundar?

Sonyn soundbar kuulostaa hyvältä omillaankin, mikä onkin hyvä, sillä merkin subwoofer on varsin kallis lisävaruste.

Sony HT-A3000 on kompakti soundbar, joka soi täyteläisesti. Joustavat päivitysmahdollisuudet.
Ei korkeuskanavia, joten 3D-vaikutelma on jokseenkin rajoittunut.
Lue koko testi

TCL P733W

Odotettua parempi

TCL P733W on varsin edullinen, mutta onnistuu silti yllättävän hyvin.

Halpa parannus tv:n ääneen, sopii pieniin huoneisiin. Subwoofer tuo kiva potkua ääneen. Kokonaispakettina todella edullinen.
Puhe jää vähän ohueksi ja basso irralliseksi. Ei Dolby Atmos -tukea.
Lue koko testi

Yamaha SR-B40A

Latteaa sointia

Yamaha SR-B40A hämmästytti testaajat – mutta valitettavasti vain ei positiivisessa mielessä.

Subwoofer kuuluu hintaan. Dolby Atmos -tuki.
Yamaha SR-B40A:n käyttö muistuttaa arvausleikkiä ja äänenlaatu latteudessaan pannukakkua.
Lue koko testi

Philips TAB7908/10

Erinomaista sointia

Philipsin uutuus tarjoaa ison äänikuvan ja mehukasta bassontoistoa.

Philips TAB7908 tarjoaa isoa ja täyteläistä sointia sekä vahvaa bassontoistoa. Hyvät liitäntävaihtoehdot ja käytännöllinen näyttö.
Subwoofer saattaa villiintyä joidenkin musiikkityylien kanssa liikaakin.
Lue koko testi

Samsung HW-Q610C

Muhkeaa leffaääntä edullisesti

Samsungin kompakti soundbar kuulostaa hintaansa nähden yllättävän suurelta.

Samsung HW-Q610C tarjoaa ison ja vakuuttavan äänikuvan, jossa on runsaasti vivahteikkuutta ja viihdyttävyyttä.
Kulmikas muotoilu ei ole erityisen kaunis. Ei wifiä.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonos Arc Ultra: siisti parannus

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Ääni & Kuva
Scroll to Top