Käsi ylös, jos pidät imuroinnista! Niin vähän arvelinkin… Onhan sitä hauskempaakin tekemistä kuin imurointi.
Teoriassa kuulostaa mahtavalta, ettei tarvitsisi imuroida enää lainkaan, mutta hoidetaanpa tämä luulo heti pois päiväjärjestyksestä: robotti-imurin omistaminen ei tarkoita sitä, etteikö enää tarvitsisi siivota. Mainokset lupaavat vaikka ja mitä, mutta robotin käyttäminen vaatii aina jotain esivalmisteluja. Ja vaikka ostaisi itsetyhjentyvän ja moppaavan mallin, ei siivoustulos silti ole yhtä hyvä kuin manuaalityöllä hoidettuna. Paitsi jos on tapana imuroida ihan hutiloiden.
Robotti-imurin suurimpia hyötyjä on – imuroinnin välttelyn lisäksi – siivouksen aikatauluttaminen niin, että voi vain palata pölyttömään kotiin. Näin ei joudu myöskään kuuntelemaan laitteen hurinaa, sillä eivät ne mitään ihan hiljaisia ole.
Hienoa on sekin, että jos on toimintarajoitteinen, sairas tai vaikkapa selkävaivainen, ei tarvitse aina pyytää muita apuun ja saa silti ylläpidettyä kodin suhteellisen siistinä.
Kuin pikkulapsi
Robotti-imuria voi verrata uteliaaseen pikkulapseen, joka ei ihan vielä osaa ryömiä. Imuri jää helposti jumiin kynnyksiin. Pitää huolehtia, ettei se tipu rappuja alas. Se nielaisee kaiken eteen tulevan, olipa kyseessä sitten pölypallero, sukka tai laturin johto.
Testistä
Kaikki vertailun laitteet asennettiin käyttöohjeen mukaan, jos sellainen tuli mukana. Helpottaakseni vertailua rajoitin testialueen kahteen huoneeseen, joiden pinta-ala on yhteensä noin 45 m2. Huoneiden välissä on noin 3 cm korkea kynnys ja olohuoneessa tiivisnukkainen, pari senttiä paksu matto.
Ennen aloitusta poistin ilmiselvät esteet, kuten johdot, kissan lelut ja muut pikkutavarat. En kuitenkaan nostanut tuoleja ylös, sillä mielestäni imurin pitäisi helpottaa arkea eikä edellyttää liikaa esityötä.
Tein imureille lisähaastetta ripottelemalla lattialle muun muassa kukkamultaa, kissanhiekkaa ja pölypalloja.
Robotti-imureista
Robotti-imuria valitessa kannattaa muistaa, että mallista huolimatta on tyydyttävä siihen, että nurkkiin jää aina hieman pölyä ja roskaa. Jos haluaa siivousjäljen olevan tip top, on parasta tarttua itse imuriin tai palkata siivooja. Robotti-imuri on parhaimmillaan tehokas siivousapuri, jolla koirankarvat ja kenkien mukana tuleva hiekka pysyvät kurissa siivouspäivien välillä kuin kaiken imuroinnin korvaava automaattisiivooja.
Itse imurikin vaatii huomiota: joissain malleissa imuri tyhjentää itsensä latausaseman pölypussiin, joka on aika ajoin tyhjennettävä. Toinen vaihtoehto on kipata imurissa itsessään olevaa pölysäiliötä välillä roskikseen. Myös imureiden harjakset vaativat silloin tällöin huoltoa, sillä varsinkin hiukset jäävät niihin usein tiukasti kiinni.
Dreame Bot Z10 Pro
Edullinen mutta hutiloiva kotiapulainen
Testin halvin laite sekä imuroi että moppaa lattiat. Mutta kuinka hyvin?
Ecovacs Deebot X1 Omni
Ystävällinen jätti
Ecovacsin kanssa tarvitaan paljon tilaa ja iso lompakko, mutta vastineeksi saa paljon.
TCL Sweeva 6500
Ei ihan maalissa
Vertailun toiseksi halvin malli on itsetyhjentyvä ja steriloi lattiat UV-C-säteilyllä, mutta ongelmiakin on.
Samsung Jet Bot+
Imurointia melun kera
Valkoinen itsetyhjentyvä robotti-imuri on tyylikäs, mutta latausasema on aika erikoinen.
iRobot Roomba j7+
Pehmeiden kalusteiden lemmikkikotiin
Jos lemmikille sattuu vahinko, P.O.O.P eli PetOwnerOfficialPromise pelastaa.
Electrolux Pure i9.2
Kaunis mutta kummallinen
Nurkkien siivousta ajatellen suunniteltu kolmiomuoto houkuttaa, samoin imurin kultaväri. Mutta ei pidä innostua pelkän ulkonäön suhteen…