Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser HD 650

Edelleen huippu

Sennheiser HD 650 lähentelee jo klassikon asemaa. Oltuaan markkinoilla jo 20 vuotta jaksaa se yhä haastaa uudemmat kilpailijat.

/ 12.06.2024 - 11:00
Sennheiser HD 650

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kaunis sointi koko taajuusalueella minkään korostumatta. Miellyttävä istuvuus. Laadukas. Hyvä hinta.
  • Hiukan pidättyväiset dynamiikat. Keskirekisteri voisi olla erottuvampi.

Sennheiser HD 650 on hifimaailman ikoneita. Se lanseerattiin vuonna 2003 edeltäjänsä, vuonna 1997 julkaistun HD 600 -mallin päivitetyksi ja hieman lämminsointisemmaksi versioksi. Vuonna 2019 saatiin matalamman impedanssin versio HD 660 S, mutta HD 650 on edelleen markkinoilla.

Ja siihen on syynsä. HD 650:n elementit valitaan käsin, niin että vasemman ja oikean kaiutinelementin välinen toleranssi on korkeintaan 1 dB. Kuulokekupit on pehmustettu muhkeasti ja päällystetty veluurilla, ja säädettävä nahkainen sanka hivelee käyttäjän päätä puristamatta. Tai tarkemmin sanottuna: tässä testissä kuulokkeet eivät puristaneet Lassen päätä, mutta Geir tunsi pientä painetta leukaluiden alapuolella. Onneksi alumiinista sankaa voi hieman taivutella niin, että istuvuuden saa kohdilleen.

Sennheiser HD 650 cropped
Sennheiser HD 600 on ollut markkinoilla jo 20 vuotta, mutta pärjää yhä mainiosti kovassa kisassa. Kuva: Sennheiser

Sennheiser HD 650:n äänenlaatu

HD 650:n basso on täyteläinen ja tasapainoinen, mikä sopii Lizzon rytmeihin. About Damn Time -kappaleen keskirekisteristä jää kuitenkin dynamiikkaa ja energiaa uupumaan sen verran, ettei se oikein pääse loistamaan. Rytmipuoli toistuu hiukan varovaisesti. Energiaa riittää, mutta nopeuden kokemus voisi olla parempi.

Hieman pidättyväiset dynamiikat ovat läsnä myös Hoff Ensemblen pianokappaleessa, jossa flyygeli soi kauniisti myös ei täysin vivahtein. Kontrabasso ei toistu yhtä kirkkaasti kuin parhailla plaanarisilla kuulokkeilla, ja perkussioista puuttuu vähän iskua.

Mutta huhhei, miten hyvältä Sennheiser yleisesti ottaen kuulostaakaan! Pidämme soinnista kovasti, eikä äänikuvan tasapainoisuudessa ole moitteen sijaa. Taylor Swiftin laulu Exilessä soi täyteläisenä, lämpimänä ja ilmavana – ihastuttavaa! Tilantuntua on kuitenkin vähemmän kuin Hifimanilla ja Neumannilla. Ja jopa Sonyn keskirekisterissä ja tilallisuudessa on piirteitä, jotka vievät voiton Sennheiserista.

Sennheiser HD 650 lifestyle
Kuva: Sennheiser

Yhteenveto

Sennheiser HD 650 oli aikanaan mullistava, ja se on edelleen laadukas kuulokemalli. Se toistaa eri musiikkityylejä tasapainoisesti, neutraalisti ja täyteläisesti. Dynamiikoiltaan sointi on vähän vaisu eikä äänikuva ole yhtä lavea kuin parhaimmilla. Mutta hyvä istuvuus ja mukava hinta – sekä ikonin status – tekevät HD 650:stä edelleen erittäin hyvän vaihtoehdon premium-luokan avoimeksi kuulokkeeksi.

Karakter
Sennheiser HD 650
Premium

Myös tässä testissä

Hifiman Edition XS

Kuin vastapesty ikkuna

Hifiman on hintaluokkansa erottelevin ja äänikuvaltaan avoimin.

Fokusoitunut, vivahteikas, ilmava ja hienojakoinen sointi. Kaunis klangi, laulu nostattaa ihon kananlihalle.
Dynaamista kontrastia uupuu hieman.
Lue koko testi

FiiO FT5

Uskomattoman tasapainoinen

Fiion ensimmäinen avoin planaarinen kuulokemalli FT5 on yllättävän lähellä täydellistä.

Poikkeuksellisen täyteläinen ja dynaaminen äänikuva. Bassontoisto on harvinaisen vahvaa avoimiksi kuulokkeiksi. Laadukas ja mukava. Hyvin varusteltu.
Ylä-äänet saisivat olla avoimempia ja ilmavampia.
Lue koko testi

Neumann NDH 30

Studioääntä kotikäyttöön

Neumann yllättää harvinaisen tasapainoisilla NDH 30 -yleiskuulokkeillaan.

Upea tasapaino ja dynaaminen kontrasti. Bassontoisto on tiukkaa, keskirekisteri sävykästä ja äänikuva läpinäkyvä.
Nopeimmat transientit ovat vähän vaisuja.
Lue koko testi

Sony MDR-MV1

Mitkä dynamiikat!

Sony MDR-MV1 vetoaa niin kasuaaliin kuuntelijaan kuin ammattilaiseenkin, joka kaipaa kevyttehoisia mutta rehellisiä kuulokkeita.

Rehellinen sointi. Kevyttehoiset.
Laatuvaikutelma ei kulje käsi kädessä hinnan kanssa. Musiikki ei toistu aivan yhtä hienojakoisesti kuin joillakin kilpailijoilla.
Lue koko testi

Audeze MM-100

Pikkuisen vaisu studiokaveri

Audeze MM-100 on studiokäyttöön tarkoitettu kuulokemalli, joka soi neutraalisti ja avoimesti. Jäimme kaipaamaan vain enemmän dynaamista kontrastia.

Tarkka ja vivahteikas sointi. Hyvä ääni. Mukava istuvuus.
Vaisut dynamiikat. Basson iskevyys ja rakenne pääsevät esiin vasta vahvan vahvistimen kanssa.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Ääni & Kuva
Scroll to Top