Oi niitä aikoja, kun kaikkien olohuonetta koristivat stereokaappi ja isot kaiuttimet. Nykyajan nuoret käyttävät kännykkää soittimena ja kuulokkeita kuunteluun. Jos on bileet, otetaan ehkä esiin keskinkertainen langaton kaiutin. Eikä siinä ole mitään vikaa. Mutta olisiko näistä muovipurkeista mahdollista saada oikein todella hyvää äänenlaatua, jos ostokseen satsaa kunnolla?
Jos unohtaa kannettavuuden ja investoi isompaan pöytämalliseen kaiuttimeen, saa ääntäkin irti eri tavalla. Tietysti kaiutin valitaan valmistajalta, jolla on vuosien kokemus suurten stereokaiuttimen kehittelystä. Monet valmistajat ovat heränneet melko myöhään langattomille markkinoille, mutta kehittävät nyt kilvan parempia ja parempia. Usein lopputulos ja äänenlaatu ovat jotakin, mitä tämän kategorian laitteilta ei ole osannut odottaa.
Langattomat trendit
Kun mennään hintaluokassa ylöspäin, on vaikea löytää pelkkää yksittäistä langatonta kaiutinta. Suurimmassa osassa on tuki monihuonejärjestelmälle, eli musiikkia voi soittaa kodin eri huoneissa saman sarjan kaiuttimista. Tähän asti Sonos on hallinnut markkinoita, mutta heidän on syytä pitää varansa, sillä kilpailijat ovat hypänneet kelkkaan ja esittelevät jatkuvasti omia laitteitaan, joissa on panostettu designiin, ominaisuuksiin, avoimempaan käyttöliittymään eikä vähiten äänenlaatuun.
Google Assistant on saatavilla jo muissa Pohjoismaissa, ja jossain vaiheessa Googlen ääniohjaus toiminee suomeksikin. Ääniohjauksella toimivat Googlen Home-kaiuttimet kasvattavat suosiotaan tämän johdosta, mutta kaiuttimina ne eivät ole koristeita kummempia. Niinpä kannattaa saman tien panostaa kaiuttimiin, jotka tarjoavat kaiken, kuten Harman Kardonilla. Tämän testin joissain kaiuttimissa on tai on tulossa tuki Amazon Alexalle, mutta koska Alexa ei Pohjolassa vielä toimi, on ominaisuus Suomessa ainakin toistaiseksi yhtä hyödytön kuin Google Assitant -tuki.
Yllättävä trendi langattomien kaiuttimien keskuudessa näyttää olevan laadukkaammat materiaalit: useimmat eivät ole muovia tai metallia. Sen sijaan ne verhotaan kankaaseen – kaksi tämän testin valmistajaa jopa käyttää samaa tekstiilituottajaa. Kankaassa on järkeä, sillä kaiutin istuu sisustukseen paremmin, kun se sointuu sohvan tai verhojen väritykseen. Vihdoin tekniikkaa, jonka useimmat kelpuuttavat kotiinsa mukisematta!
Bose Home Speaker 500
Pieni mutta ilmava
Tyylikäs kaiutin ja hyvä ääni – mutta kaikki palaset eivät vielä ole ihan kasassa.
Dynaudio Music 5
Dynaudio nostaa hifin pöydälle
Dynaudion tinkimätön kaiutin maistunee kaikille, joiden mielestä ääni on hintaa tärkeämpi valintakriteeri.
Harman Kardon Citation 500
Ääniohjausta ja ämyreitä
Citation on tähän mennessä tehokkain älykaiutin, jonka olemme nähneet – ja myös erittäin näppärä.
Klipsch The Three
Hauska ja ylellinen retrosoitin
Klassinen ulkonäkö ja levysoitinliitäntä hurmannevat hipsterit alta aikayksikön!
Vifa Copenhagen 2.0
Kannettava äänipommi
Vifan äänenpaine tekee vaikutuksen: kylläpä kannettavasta lähtee ääntä!
Yamaha MusicCast 50
Kaiutinten monitoimityökalu
Joustavalla kaiuttimella on hyvät monihuonesoittomahdollisuudet, mutta ääni ei vakuuta.