Kiinalainen Fiio on nopeasti saanut mainetta kuulokkeillaan, ja FT1-mallillaan valmistaja pyrkii mylläämään budjettimarkkinan uusiksi – kyseessä on nimittäin erittäin edullinen planaarikuulokemalli.
Yleensä planaarielementtejä näkee vain kalliimmissa kuulokkeissa, mutta nyt teknologia on halventunut Hifimanin ja Audezen tapaisten pioneerien ansiosta. Alle 400 eurolla planaarikuulokkeita on yhä vaikea löytää, joten FT1 Prolla onkin aikamoinen etulyöntiasema.
95 x 86 millimetrin kokoinen – ja vain 1 mikrometrin paksuinen – kalvo on Fiion omaa kehitystyötä. Kalvo on hiusta ohuempi ja käytännössä painoton, minkä ansiosta musiikkia on mahdollista toistaa tarkkuudella, joka saa Gordon Ramseyn näyttämään kömpelykseltä.
Safiirista ja alumiinista tehty pinnoite tekee muutakin kuin parantaa äänenlaatua: alumiinikerros vähentää impedanssia ja parantaa dynaamisuutta, kun taas safiirin kerrotaan parantavan diskantin erottelevuutta.

Fiio FT1 Pron äänenlaatu
Lopputuloksena äänentoisto on sekä teknisesti loistavaa että musikaalisesti tenhoavaa. Sivert Høyhemin synkissä balladeissa laulu levittäytyy niin syvänä ja lämpimänä, että kylmät väreet kulkevat selkäpiitä pitkin. Terje Rypdalin monimutkainen sävellys tuntuu niin tilalliselta, että unohtaa kokonaan käyttävänsä kuulokkeita. Äänikuva avautuu maisemaksi, johon voi astella.
Billie Eilishin Birds of a Feather toistuu niin rytmikkäiden rumpujen saattelemana, että se saa muut kuulostamaan epätarkoilta ja löysiltä Fiioon verrattuna. Jos joku olisi aiemmin sanonut, että tällaista sointia saa alle 500 eurolla, en olisi uskonut.
Kuulokkeet painavat 374 grammaa, mikä on ehdottomasti luokan painavammasta päästä, mutta edelleen kevyt verrattuna planaarikuulokkeiden tavalliseen, 400–500 gramman painoon. Sanka jakaa painon tasaisesti, joten käytössä sitä ei huomaa. Sankaa voi säätää 12-portaisesti, joten kuulokkeet mukautuvat hyvin useimpiin pään muotoihin. Avoin rakenne luo luonnollista tilantuntua, johon suljetuilla kuulokkeilla ei vain pääse.
Vain 20 ohmin impedanssilla ja 112 desibelin herkkyydellä FT1 Pro toimii useimpien laitteiden kanssa. Ei kuitenkaan kannata antaa sen hämätä – Fiion kuulokkeet pääsevät oikeuksiinsa vasta kunnollisen kuulokevahvistimen kanssa. Kannettavan kuulokeliitäntään tökättynäkin FT1 Pro tosin kuulostaa useimpia kilpailijoita paremmalta. Jos aikoo vahvistimen hankkia, niin kannattaa valita matalan ulostuloimpedanssin malli (alle 2 ohmin). Olemme huomanneet, että osa vahvistimista ei soita matalan impedanssin kuulokkeita kovin hyvin.
Yhteenveto
Fiio on onnistunut tekemään jotakin poikkeuksellista: FT1 Pro tasapainottelee teknisen kehityksen ja musikaalisuuden kesken tavalla, joka asettaa hintaluokassaan uuden standardin. Moderni planaariteknologia, ainutlaatuiset materiaalit ja hämmästyttävä äänenlaatu erottavat FT1 Pron vahvasti muiden avointen kuulokkeiden joukosta.
Vivahteita, dynaamisuutta ja autenttista musiikintoistoa arvostava kuulija joutuu investoimaan paljon kalliimpiin kuulokkeisiin, mikäli haluaa jotakin merkittävästi parempaa kuin Fiio FT1 Pro. Kuulokkeet ovat täydellinen esimerkki siitä, miten teknologian avulla voi palvella musiikkia eikä seistä sen tiellä.

Myös tässä testissä
Yamaha HPH-MT8
Musiikin ystävän kuulokkeet
Yamahan kuulokkeet ovat aina kuuntelemisen arvoiset, mutta HPH-MT8 aiheuttaa myös pettymyksen.


AKG K712 Pro
Eloton studioklassikko
AKG K712 Pro -mallia markkinoidaan studiokuulokkeina ammattikäyttöön, mutta tavalliseen musiikinkuunteluun kuulokkeet soivat yllättävän latteasti ja elottomasti.


Sony MDR-M1
Monitorimaista avoimuutta
Sony on luokkansa ainoa musiikintuottaja. Ja sen kyllä huomaa, kun kuuntelee MDR-M1-kuulokkeita.


Sennheiser HD 505
Luotettavaa keskiluokkaa
Sennheiser HD 505 on onnistunut seuraaja klassisille HD 500 -malleille. Äänikuva on on hintaansa nähden vaikuttava luonnollinen ja tasapainoinen.


Beyerdynamic DT 700 Pro X
Hyvää vastinetta rahoille
Beyerdynamic DT 700 Pro X on ehkä luokkansa mukavin kuulokemalli – monellakin tapaa.

