Moni on jo ajat sitten antautunut langattomille kuulokkeille. Mutta kaikki eivät ehkä tiedä, että langallisilla kuulokkeilla pääsee nauttimaan paljon paremmasta äänenlaadusta. Langattomilla malleilla osa budjetista pitää nimittäin käyttää akkuun, Bluetooth-tekniikkaan ja digitaaliseen äänenkäsittelyyn, kun taas langallisissa kuulokkeissa voi keskittyä lähes pelkkään äänenlaatuun.
Langattomissa kuulokkeissa äänenlaatua heikentävät myös pakattu ääni ja pienet vahvistimet, jotka rajoittavat äänenpainetta. Johto tarjoaa siis enemmän musiikkia samaan rahaan. 300 euron hintaluokastakin löytyy langallisia sankakuulokkeita, jotka lyövät laudalta lähes kaikki markkinoiden langattomat kuulokkeet!

Avoin vai suljettu?
Tärkeimpiä päätöksiä kuulokkeita ostaessa on, valitako avoin vai suljettu rakenne.
Suljetut kuulokkeet eristävät ulkoista hälyä ja estävät musiikkia häiritsemästä muita. Ne ovat täydelliset toimistoon tai perheenjäsenten keskellä kuunteluun. Bassontoisto on yleensä avoimia malleja vahvempi ja äänikuva intiimimpi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos lentää usein tai matkustaa vaikkapa bussissa paljon, voivat langattomat vastamelukuulokkeet olla kätevin vaihtoehto.
Avoimet kuulokkeet vuotavat ääntä sekä sisään että ulos. Niinpä ne sopivat parhaiten kotikäyttöön, tai toimistoon, jos käytössä sattuu olemaan oma huone. Niiden sointi on usein luonnollisempi ja ilmavampi, ja musiikki tuntuu tulevan enemmän ympäröivästä huoneesta kuin oman pään sisältä.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että avointen kuulokkeiden dynamiikat ovat paremmat kuin suljetuissa kuulokkeissa. Mutta poikkeuksiakin on – kuten tästää vertailusta pian paljastuu.

Tarvitaanko vahvistinta?
Jos panostaa paljon rahaa hyviin kuulokkeisiin, voi olla järkevää investoida myös erilliseen kuulokevahvistimeen. Tässä hintaluokassa sellainen ei kuitenkaan ole välttämätön. Moni testatuista malleista toimii aivan moitteetta kannettavan tai puhelimen tavallista kuulokeliitäntää käyttäen. Monista nykypäivän puhelimista kuulokeliitäntä kuitenkin puuttuu, ja sitä silmällä pitäen kannettavan sisäänrakennetulla vahvistimilla varustetun DA-muuntimen hankkiminen voi kannattaa.
Eri kuulokkeet vaativat erilaiset tehot. Toiset eivät ole erityisen kranttuja, kun taas toiset kaipaavat kunnon vahvistintehoa päästäkseen oikeuksiinsa. Jos kuulokkeet edustavat jälkimmäistä osastoa, kannattaa harkita myös vahvistimen ostoa.

Testistä
Otimme vertailuun kolme avointa ja kolme suljettua kuulokemallia noin 300 euron hintaluokasta. Suljettuja malleja ovat Sony MDR-M1, Beyerdynamic DT 700 Pro X ja Yamaha HPH-MT8, kun taas avointa rakennetta edustavat FiiO FT1 Pro, Sennheiser HD 505 ja AKG K712 Pro.
Kaikki kuulokkeet testattiin sekä Hegel H120- vahvistimen kanssa että suoraan MacBook Pro M4 Maxin kuulokeliitäntää käyttäen. Soittolistalla oli monenlaista jazzista klassisen ja elektrosta akustiseen popiin ja rockiin. Kuuntelimme tarkkaan vivahteita, sointitasapainoa ja dynaamisuutta. Arvioimme myös kuulokkeiden mukavuutta.
Sennheiser HD 505
Luotettavaa keskiluokkaa
Sennheiser HD 505 on onnistunut seuraaja klassisille HD 500 -malleille. Äänikuva on on hintaansa nähden vaikuttava luonnollinen ja tasapainoinen.


Sony MDR-M1
Monitorimaista avoimuutta
Sony on luokkansa ainoa musiikintuottaja. Ja sen kyllä huomaa, kun kuuntelee MDR-M1-kuulokkeita.


Beyerdynamic DT 700 Pro X
Hyvää vastinetta rahoille
Beyerdynamic DT 700 Pro X on ehkä luokkansa mukavin kuulokemalli – monellakin tapaa.


Yamaha HPH-MT8
Musiikin ystävän kuulokkeet
Yamahan kuulokkeet ovat aina kuuntelemisen arvoiset, mutta HPH-MT8 aiheuttaa myös pettymyksen.


FiiO FT1 Pro
Maailmanluokan audioteknologiaa
Fiio FT1 Pro vie äänentoiston uudelle tasolle mullistavalla teknologiallaan ja uskomattomalla musikaalisella tarkkuudellaan.


AKG K712 Pro
Eloton studioklassikko
AKG K712 Pro -mallia markkinoidaan studiokuulokkeina ammattikäyttöön, mutta tavalliseen musiikinkuunteluun kuulokkeet soivat yllättävän latteasti ja elottomasti.

