Kun testasimme JBL Charge 3 -kaiuttimen kolme vuotta sitten, totesimme, että JBL:llä on kyky tehdä hyviä matkakaiuttimia. Nyt malli on saanut seuraajan, JBL Charge 4:n, ja se on yhtä dramaattinen parannus edeltäjäänsä kuin viimeksikin. Kaiuttimet näyttävät lähes identtisiltä putkimaisine muotoineen, huomaamattomine nappeineen ja liitännät peittävine kumiläppineen. Sitä tarvitaan, sillä kaiutin on vedenkestävä ja sopii siten myös rannalle ja altaalle. Värivaihtoehtoja on peräti kymmenen, eli tuplasti enemmän kuin ennen.
Ominaisuudet ja ääni
Huomattavin ero on akunkestossa, joka pidentynyt viidellä tunnilla. Kaiutin ladataan USB-C-laturilla, mikä on kätevää, sillä se käy useimpiin uusiin puhelimiinkin. Laite on saanut nimensä USB-ulostulostaan, jonka ansiosta kännykkää voi ladata kaiuttimesta. Kaiuttimen akunkestoa ajatellen soittoaika ei puhelimen ruokkimisesta pahemmin kärsi.
JBL Connect -sovellus on JBL:n ässä hihassa, sillä sovelluksessa voi yhdistää jopa 100 JBL-kaiutinta yhteen. Pulse 3, Flip 4 tai Boombox – ei haittaa, mikä malli kaverilta löytyy, sillä niitä voi yhdistellä keskenään. Kahdella kaiuttimella saa aikaan oikean stereoäänen. Sovelluksesta voi myös päivittää ohjelmistoa. Taajuuskorjainta ei kuitenkaan löydy, joten ääntä ei voi säätää omaan makuun sopivaksi.
Kyseessä olisi isompi ongelma, mikäli kaiutin kuulostaisi edeltäjältään Charge 3:lta, joka soi hiukan sulkeutuneesti ja jonka diskantti oli sen suurin heikkous. Onneksi tässä on toinen iso ero entiseen: diskantti on eläväisempi ja ääni kokonaisuudessaan tasapainoisempi. Basso- ja volyymiresursseja ei ole toki unohdettu, vaan päissä olevat passiivielementit huolehtivat niiden riittävyydestä. Pyöreästä muodostaan huolimatta JBL Charge 4 ei soi joka suuntaan, vaan kokeilemalla selviää, missä asennossa kaiuttimesta saa parhaan soundin.
Johtopäätökset
Edeltäjä oli suosikkimme ilmestymisvuotensa matkakaiutintestissä. Uusi malli JBL Charge 4 edellisen mallin suurimman ongelman eli epätasapainoisen äänen. Nyt kaiutin soi huomattavasti paremmin, mutta vakuuttavaan bassoon ja volyymiin ei ole onneksi kajottu. Charge kestää vettä ja akku jaksaa soittaa melkein vuorokauden ympäri ja ladata puhelimen siinä sivussa. Useamman JBL-kaiuttimen yhdistäminen onnistuu myös, joten tarvittaessa äänestä saa jättimäisen.
Myös tässä testissä
LG Xboom Go PK3
Pienempi mutta kestävämpi
Pienin Xboom Go -malli ei ehkä näytä yhtä viileältä kuin isommat versionsa, mutta on kestävämpi.
Urbanears Rålis
Puutarhakaiutin
Isompi ei aina ole parempi, todistaa Rålis, joka ei onnistu soittamaan kilpailijoitaan suohon.
Ultimate Ears Wonderboom 2
Söpö ja vahva
Älä anna söötin ulkonäön hämätä: Wonderboom 2:n ääni on yllättävä pommi.
Sony SRS-XB32
Puistobileet!
Sony ei tyydy vain hyvään soundiin, vaan kuorruttaa kannettavan kaiuttimensa vielä diskovaloilla ja ääniefekteilläkin.
Marshall Stockwell 2
Reissurokkareille
Marshallin matkakaiutin kestää vihdoin ulkona ja kuulostaa paremmalta kuin koskaan.