Sonos tunnetaan langattomista älykaiuttimistaan ja soundbareistaan. Beam– ja Arc-soundbarit ovat nousseet suosioon äänenlaadullaan, joka on omillaankin hyvä, sekä laajennusmahdollisuuksiensa ansiosta.
Huippumalli Arc on Sonoksen suurin ja paras soundbar, joka tunnetusti tarjoaa mahtavaa televisioääntä. Vasta, kun Arcin kaveriksi lisää subwooferin ja takakaiuttimet, alkaa ääni muistuttaa kunnon kotiteatteriääntä. Tähän testiin valitsimme huippuluokan herkut ja testasimme kokonaisuutta, johon kuuluvat Arcin lisäksi Sub Gen 3 -subwoofer sekä aivan uudet Era 300 -surroundkaiuttimet.
Sonos Arc, Sub ja Era 300
Arc ja Sub ovat olleet markkinoilla jo jonkin aikaa, ja mekin olemme ehtineet testata niitä eri kokoonpanoissa hyvin tuloksin. Tällä kertaa uutisarvoa onkin Era 300 -kaiuttimilla, jotka edustavat merkittävää parannusmahdollisuutta monelle Sonoksen tuotteen nykyiselle ja tulevalle omistajalle. Era 300 on Sonoksen ensimmäinen korkeuskaiuttimilla varustettu ja siten Dolby Atmosta täysin hyödyntävä malli. DTS:X-tukea ei ole.
Kun Era 300 -parin yhdistää Arciin, saadaan 7.1.4-kanavainen järjestelmä, joista kaksi korkeuskanavaa sijaitsee edessä ja kaksi takana. Era 300 on testin suurin ja kallein takakaiutinmalli.
Käyttöönotto
Esimerkiksi Sonyyn ja JBL:ään verrattuna Arcissa ei ole ylimääräistä HDMI-sisääntuloa ulkoisille videolähteille. Soundbar on helppo kytkeä televisioon HDMI eARCin kautta, ja musiikin soittoa ohjataan Sonoksen sovelluksella.
Sonoksen systeemin käyttöönotto voi viedä hieman aikaa, sillä ensin on ladattava uusin sovellusversio, sitten rekisteröidyttävä ja päivitettävä jokainen tuote erikseen.
iPhonen omistajat voivat käyttää Trueplay-huonekorjausta, joka säätää taajuusvastetta ja eri kanavien välistä viivettä. Kun kaikki on säädetty, kokonaisuus toimii lähes virheettömästi.
Äänenlaatu
Sonos Arc tunnetaan suuresta, laveasta, vivahteikkaasta ja teräväkärkisen muotoisesta äänikuvastaa, jossa puhe toistuu hyvin. Ääni voi myös olla vähän varovainen ja sulkeutunut ja jäädä paitsi sellaisesta dynaamisesta voimasta, joka monelta kilpailijalta löytyy. Sekä Sony HT-A7000 että JBL Bar 1300 ovat soittotyyliltään energisempiä ja aktiivisempia.
Era 300 -kaiuttimien kanssa ääni on aivan erilainen. Ne vapauttavat Arcin toistamasta surroundia ja lisäävät painetta surround- ja korkeuskanaviin. Länsirintamalta ei mitään uutta -elokuvan hurjat taistelukohtaukset tempaavat mukaansa.
Elokuvan alussa ollaan luonnon helmassa, jossa kuuluu sateen ropinaa ja tuulen hiljaista huminaa, joita etäältä kuuluvat tykistötuli ja konekiväärien pauke rikkovat. Sonoksen kaiuttimet ympäröivät meidät luonnon äänillä, kunnes taistelukentällä pääsee helvetti irti ja subwoofer pääsee rymistelemään kunnolla samalla, kun kiväärien luodit viuhuvat päidemme ohitse. Sonos pitää paineen yllä sovittamalla etu- ja takakaiuttimien äänet hyvin yhteen. Ääni saa ylimääräisen ulottuvuuden!
Era 300:n äänen luonne on neutraali, mikä sopii hyvin yhteen Arcin kanssa. Kaiuttimet sulautuvat äänimaisemaan eivätkä kiinnitä liikaa huomiota itseensä. Samalla äänikuva kasvaa huomattavasti suuremmaksi. Ääni täyttää koko huoneen ja nousee vaivattomasti kattoon asti.
– Todella hyvä koheesio. Tästä kuulee, että soundbarin ja takakaiuttimien sointitasapainon eteen on tehty paljon työtä, Audun toteaa.
– Tässä taitaa olla Trueplay-huonekorjauskin suuressa roolissa, Geir huomauttaa.
Sonoksen kokonaisuus toistaa musiikkia miellyttävästi. Kuuntelimme muiden muassa norjalaisen Grammy-ehdokas 2L:n Tuvayhun-albumia. Rachel’s Song paljastaa hyvin laulajien sijoittelun ja korkeuserot. Subwooferin sielunelämä pääsee esiin The Pure in Heart -kappaleella, jonka syväbasso soi vahvasti ja hallitusti. Sonos Sub ei ole bassoltaan testin reippaimpia – sekä Sony että JBL iskevät kovemmin – mutta sointi on erittäin syvää ja puhdasta.
Yhteenveto: Sonos Arc + Sub + Era 300
Era 300 -kaiuttimet tuovat Arcin ja Subin soittoon selvän parannuksen. Oli jo aikakin saada Sonoksen valikoimiin korkeuskanavilla varustetut kaiuttimet, kun esimerkiksi Samsungilla sellaiset on jo pitkään ollut.
Era onnistuu kuuden eteen- ja ylöspäin sekä sivuille suunnatun kaiutinelementtinsä avulla luomaan kuulijan ympärille vaikuttavan äänikuplan. Asiassa on vain yksi miinus: kaiuttimet maksavat 500 euroa – kappaleelta! Näin ollen Sonoksen kokonaisuus on testin kallein.
Voi vaikuttaa hullulta käyttää takakaiuttimiin yhtä paljon rahaa kuin soundbariin, mutta Era 300:n luoman vaikutelman ansiosta siinä on järkeä. Säästölinjalla oleva voi hankkia ensin Sonos Arcin ja laajentaa kotiteatterijärjestelmäänsä pikku hiljaa. Sillä kokonaisuus tarjoaa testin parasta ääntä!
Myös tässä testissä
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus ja Ambeo Sub
Vakuuttavaa ilman takakaiuttimiakin
Sennheiser lupaa Ambeo Soundbar Plussan pärjäävän ilman takakaiuttimia ja luovan silti uskottavan surroundin – ja se pitää paikkansa.
Sony HT-A7000, SR-SA5 ja SW-SA5
Huippuluokan surroundia
Sonyn pakettiratkaisu on loistava niin elokuville kuin musiikin kuunteluun.
JBL Bar 1300
Mahtavan hinta-laatusuhteen leffaääntä
JBL Bar 1300 on testin edullisin soundbar, mutta se ei suinkaan tarkoita, etteikö kaiutin tarjoaisi erittäin vahvaa ja lujaa kotiteatteriääntä.
LG S95QR
Yritetäänpäs vielä, LG
LG:n soundbar vaikuttaa paperilla hyvältä, mutta jättää toivomisen varaa kriittisimmissä kohdin.
Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ ja 2 x Pulse Flex 2i
Hyvää ääntä rajoituksin
Bluesound tekee hyvänkuuloisia tuotteita, mutta Pulse Soundbar+ -mallista jää puuttumaan jotakin tärkeää.