Sennheiser on vihdoin tuonut markkinoille edullisemman soundbarin jättimäiseen ja mielettömän kalliiseen Ambeo Soundbariinsa verrattuna. Alkuperäinen järkäle on nyt saanut lisänimen Max, ja uusi pienempi versio taas tunnetaan nimellä Ambeo Soundbar Plus. Sen voi yhdistää langattomasti peräti neljään (!) Ambeo Sub -bassokaiuttimeen. Tässä testissä tyydyimme yhteen.
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus
Sennheiser lupaa ”uskomatonta” surroundääntä Ambeo Soundbar Plussastaan, ja ihan ilman takakaiuttimien apua. Soundbar tukee useimpia suosittuja ääniformaatteja, kuten Dolby Atmosta ja DTS:X:ää.
Lue myös: Sennheiser Ambeo Soundbar SB01 – Maailman paras soundbar
Sennheiser tarjoaa 7.1.4-surroundia, joskin soundbarissa on vain viisi elementtiä edessä ja neljä päällä. Sennheiser hyödyntää channel mapping -nimistä tekniikkaa, jossa kaksi lisäkanavaa käsitellään prosessorilla, jonka jälkeen muut elementit jakavat näiden kahden kanavan toistamisesta aiheutuvan työn.
Sama juttu subwooferin kanssa, sillä erillisiä bassoelementtejä ei soundbarissa ole. Sennheiserin mukaan basson pitäisi silti olla riittävä useimpien tarpeisiin.
Ambeo Sub
Jaa. Kuuntelimme soundbaria ilman subwooferia, ja vaikka se suoriutuu aika lailla samantasoisesti kuin Sonos Arc ilman subwooferia (eli riittävän hyvin), suosittelemme ehdottomasti Ambeo Subin hankkimista soundbarin kaveriksi.
Ambeo Sub ulottuu aina 27 Hz:iin saakka ja on varustettu tehokkaalla 350 watin D-luokan vahvistimella. Subwoofer kylläkin maksaa 700 euroa, mutta emme haluaisi olla ilmankaan. Pakko kysyä: eikö olisi aikamoista liioittelua ostaa neljä subwooferia samaan kokonaisuuteen, vaikka siihen olisikin varaa?
Huonekorjaus
Useimpien highend-soundbarien tapaan on Ambeo Soundbar Plus -mallissakin huonekorjaus sisäänrakennettuna. Laitteessa on neljä mikrofonia, jotka nappaavat huoneen äänen, jonka jälkeen kaiutin säätää äänen tilaan sopivaksi. Se korjaa sekä sointitasapainon että viiveen niin soundbarin kuin subwooferinkin osalta. Huonekorjauksen tekeminen sujuu käden käänteessä.
Käyttöönotto
Ambeo Soundbar Plus on helppo yhdistää kotiverkkoon Google Home -sovelluksen kautta. Sen jälkeen kaiutin ilmestyy Sennheiser Smart Control -sovellukseen, jossa sen voi kalibroida huoneen mukaan. Testisignaalien soittaminen ja analysoiminen vie noin kolme minuuttia.
Ambeo Soundbar Plus on varustettu eARC HDMI -ulostulolla television ääntä varten. Siinä on lisäksi kaksi HDMI-sisääntuloa, joihin saa vaikkapa pelikonsolin tai Apple TV:n.
Äänenlaatu
Äänimaiseman suuruus tekee vaikutuksen, vaikka takakaiuttimia ei olekaan ja soundbarin mitat ovat maltilliset. Puhe, laulu ja soittimet soivat luonnollisemmin ja täyteläisemmin kuin Sonos Arcilla. Kaikki kuulostaa todella hyvältä.
Ääni ei ehkä ole yhtä lämmin kuin Sony HT-A7000:lla, mutta diskantin erottelevuus on parempi kuin JBL Bar 1300:lla ja LG S95QR:llä. 2L:n Rachel’s Song -kappaleella laulavat ”äiti ja tytär” kuulostavat ihastuttavilta. Tilantuntua on paljon, mutta se ei ehkä ole tarkimmasta päästä. Kun surround luodaan keinotekoisesti, eivät äänen eri elementit sijoitu aivan yhtä tarkasti kuin jos äänet tulisivat eri puolille sijoitetuista kaiuttimista.
Sennheiserin suurin kompastukivi on subwoofer. Se on hentoisempi kuin JBL:n ja Sonyn vastaavat, eivätkä Länsirintamalta ei mitään uutta -elokuvan musiikki tai räjähdykset toistu erityisen fyysisesti. Sennheiserin subwoofer on parempi kuin LG:n, mutta ei kuitenkaan ihan riittävä. Suhtaudumme ymmärtäväisesti heihin, jotka haluavat tähän lisätä toisen subwooferin – tai kolmannen! Silloin hintakin kyllä moninkertaistuu.
Lopuksi on huomautettava, että vaikka soundbar luo vaikuttavan surroundin omillaankin, se olisi ollut vielä parempi takakaiuttimien kanssa. Silloin surround olisi vielä tarkempi, ja etualan kaiutinelementit voisivat keskittyä tärkeämpiin asioihin. Näin dynamiikat olisivat paremmat ja sointi vieläkin luonnollisempi.
Yhteenveto: Sennheiser Ambeo Soundbar
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus on vaikuttava kaiutin. Se on omillaan luokkansa paras soundbar ja pystyy luomaan holografisen äänimaiseman ilman takakaiuttimia. Se kuulostaa hyvältä musiikin ja elokuvien kanssa, ja keskirekisteri on sen suurin valtti. Myös dynamiikat ovat hyvät, ja ääni on aina uskottava.
Subwoofer voisi olla tehokkaampikin, ja olisimme toivoneet mahdollisuutta lisätä takakaiuttimet vieläkin tarkemman surroundin saamiseksi.
Myös tässä testissä
Sonos Arc, Era 300 ja Sub (Gen 3)
Vihdoinkin, Sonos!
Sonos Arc, Sub ja uudet Era 300 -takakaiuttimet luovat yhdessä vaikuttavan suuren ja eläväisen äänikuvan.
Sony HT-A7000, SR-SA5 ja SW-SA5
Huippuluokan surroundia
Sonyn pakettiratkaisu on loistava niin elokuville kuin musiikin kuunteluun.
JBL Bar 1300
Mahtavan hinta-laatusuhteen leffaääntä
JBL Bar 1300 on testin edullisin soundbar, mutta se ei suinkaan tarkoita, etteikö kaiutin tarjoaisi erittäin vahvaa ja lujaa kotiteatteriääntä.
LG S95QR
Yritetäänpäs vielä, LG
LG:n soundbar vaikuttaa paperilla hyvältä, mutta jättää toivomisen varaa kriittisimmissä kohdin.
Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ ja 2 x Pulse Flex 2i
Hyvää ääntä rajoituksin
Bluesound tekee hyvänkuuloisia tuotteita, mutta Pulse Soundbar+ -mallista jää puuttumaan jotakin tärkeää.