Bar 1300 on JBL:n kaikkien aikojen suurin ja edistyksellisin soundbar. Amerikkalainen kaiutinvalmistaja kuuluu audiomaailman ikonisimpiin brändeihin, joka liitetään läheisesti myös ammattitason konsertti- ja elokuvateatteriääneen.
Olemme aiemmin saaneet vaikuttua JBL:n edullisista soudbareista, kuten Bar 500 -testivoittajasta, joten on jännittävää päästä kuulemaan, mitä valmistaja on saanut aikaan huomattavasti suuremmilla resursseilla!
JBL Bar 1300
JBL:n valikoiman huippumalli ei ole mikään pikkujuttu: 134 cm leveä Bar 1300 on vielä isompi kuin Sonyn jättiläinen! Se on varustettu peräti 15 kaiutinelementillä edustaen 11.1.4-konfiguraatiota. Kokonaisuuteen kuuluu jopa täysikokoinen subwoofer 10-tuumaisine bassoelementteineen bassorefleksikaapissa.
Kiinnostavinta on kuitenkin settiin kuuluvat langattomat takakaiuttimet.
Ne on kiinnitetty soundbarin molempiin reunoihin, mutta ne on helppo napsauttaa irti magneettikiinnikkeistään ja viedä huoneen takaosaan, kun haluaa aitoa surroundia.
Takakaiuttimet toimivat akulla, ja ne latautuvat aina ollessaan telakoituna pääkaiuttimeen. Niitä voi käyttää myös USB-C-laturiin kytkettyinä. Kaiuttimissa on jopa oma Bluetooth-yhteytensä, joten niitä voi käyttää myös erillisinä kaiuttimina. Etuosan näytöltä näkee valitun sisääntulon ja ääniasetuksen.
Bar 1300 on helppo ottaa käyttöön JBL:n omaa sovellusta käyttäen. Tarjolla on huonekorjauskin, jonka saa käyttöön takakaiutinten sisäänrakennettuja mikrofonien avulla. Takakaiuttimet asetetaan haluttuun paikkaan, jonka jälkeen huonekorjaus mittaa kaiun ja korjaa taajuusvasteen ja viiveen.
Liitäntävaihtoehdot ovat hyvät: soundbarissa on peräti kolme HDMI-sisääntuloa ulkoisille videolähteille. Valitettavasti niistä yksikään ei tue 4K/120 Hz -laatua, joten pelikonsolit on kytkettävä suoraan televisioon.
Äänenlaatu
Aloitimme testin takakaiutinten ollessa kiinni soundbarissa. Surround oli yllättävän hyvä. JBL maalaa laajan äänimaiseman, joka levittäytyy pitkälle television sivuja laveammalle. Takaa ei ääniefektejä kuulu, mutta ne levittäytyvät sivuille hyvin.
Puhe on selkeää ja tulee hyvin keskeltä. Puhe on täyteläistä ja kirkasta ja imaisee heti mukaan toimintaan.
– Tässä on todella hyvin ruutia ja auktoriteettia, Geir innostuu.
Audun nyökkäilee:
– Dialogit erottuvat hyvin eikä tarvitse kysellä toiselta, että mitä ruudussa sanottiin.
Vasta, kun takakaiuttimet viedään huoneen takaosaan, pääsee äänikupla kunnolla umpeutumaan. Korkeusefektit ovat erottuvia ja niiden liikkeet tuntee – olipa kyseessä hiljainen taustaääni tai ohi sujahtava F1-auto.
JBL:n subwoofer on niin ikään kovaa kamaa. Tiukka ja tarkka kaiutin onnistuu tarvittaessa tuomaan kunnon jylinää. Urkumusiikin syväbasso saa lattian ja seinät tärisemään, ja Länsirintamalta ei mitään uutta -elokuvan tykistötuli lähettää kunnon shokkiaallon huoneen läpi!
Sonyn ja Sonoksen silkkisen sileisiin sävyihin verrattuna JBL on tyyliltään hyökkäävämpi ja rokahtavampi. Ylä-äänissä on enemmän energiaa, mikä tuo yksityiskohdat paremmin esiin. Etenkin musiikkia kuunnellessa sen huomaa, sillä sointi on avointa, tenhoavaa ja rytmisesti tarkkaa.
2L:n Atmos-levytetty Tuvayhun luo Sonoksen ja Sonyn kaiuttimilla suuremman ja vakuuttavamman 3D-kuplan hieman tehokkaampien takakaiuttimien ansiosta. Sonos ja Sony ovat diskantiltaan hieman pehmeämpiä, ilmavampia ja hienojakoisempia. Ero ei kuitenkaan ole suuri, ja kun huomioi JBL:n paketin noin puolet (!) edullisemman hinnan, on selvää, että hinta-laatusuhde on JBL:llä huippuluokkaa.
Yhteenveto: JBL Bar 1300
JBL Bar 1300 -soundbarissa on niin monta kaiutinelementtiä, että hyvä kun pysyy laskuissa perässä. Kaikeksi onneksi määrä tuottaa tässä tapauksessa laatua, sillä JBL:n soundbar tarjoaa laajan ja vakuuttavan surroundin, josta puhe ja korkeusefektit erottuvat hyvin. Bassosta huolehtii subwoofer, joka soittaa lujaa ja matalalta. Bonuksena vielä hintaan kuuluvat takakaiuttimet, jotka voi irrottaa tarpeen mukaan ja sijoittaa langattomina mihin haluaa. Todella hyvä ostos!
Myös tässä testissä
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus ja Ambeo Sub
Vakuuttavaa ilman takakaiuttimiakin
Sennheiser lupaa Ambeo Soundbar Plussan pärjäävän ilman takakaiuttimia ja luovan silti uskottavan surroundin – ja se pitää paikkansa.
Sonos Arc, Era 300 ja Sub (Gen 3)
Vihdoinkin, Sonos!
Sonos Arc, Sub ja uudet Era 300 -takakaiuttimet luovat yhdessä vaikuttavan suuren ja eläväisen äänikuvan.
Sony HT-A7000, SR-SA5 ja SW-SA5
Huippuluokan surroundia
Sonyn pakettiratkaisu on loistava niin elokuville kuin musiikin kuunteluun.
LG S95QR
Yritetäänpäs vielä, LG
LG:n soundbar vaikuttaa paperilla hyvältä, mutta jättää toivomisen varaa kriittisimmissä kohdin.
Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ ja 2 x Pulse Flex 2i
Hyvää ääntä rajoituksin
Bluesound tekee hyvänkuuloisia tuotteita, mutta Pulse Soundbar+ -mallista jää puuttumaan jotakin tärkeää.