Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

: Optoma HD131XE

Kirkkaasti kaunis kuva

Testin halvimpiin kuuluva projektori ei tarvitse juuri lainkaan säätöä. Värit toistuvat hyvin mutta hieman kohinaakin kuvasta löytyy.

/ 13.04.2017 - 15:52
Optoma HD131XE

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Värit toistuvat neutraaleina ja kylläisinä luoden kuvasta luonnollisen ja miellyttävän. Mukana tulee 3D-lasit.
  • Kuvanlaatu kärsii kohinasta etenkin valoisien ja tummien alueiden rajalla. Eco-moodissa kuva voisi olla kirkkaampi. Elokuvan yötaivaan tähdet eivät loista niin kirkkaina kuin pitäisi ja mustakin voisi olla mustempaa.

Optoman menu on selkeä ja kaukosäätimen valaistut napit näkyvät pimeässäkin. Pää- ja välivärejä voi säätää sävyn, kylläisyyden ja kirkkauden suhteen. Kirkkautta ja kontrastia ei tosin juuri tarvitse hienosäätää, kirkkautta voi ottaa neljä pykälää alemmas ja jättää muut asetukset koskemattomiksi. Paras asetus elokuvien katseluun himmeässä valaistuksessa on ”Reference” ja lamppuasetus ”Eco”.

Kuvanlaatu

Optoman musta on tummempaa kuin InFocuksen, mutta ei täysin mustaa sekään. Lampun teho on testin heikoin, mikä tekee kuvasta lattean ja valoisuusasteista vähemmän vivahteikkaat. Tähtitaivaan taivaankappaleet eivät toistu kovin kirkkaina, ja pilvien kirkkaimmat alueet eivät tummu pehmeästi reunoja kohden.

Elokuvan useimmat kohtaukset eivät toki tapahdu säkkipimeässä, ja päivänvalossa katseltuna elokuva näyttää hyvältä. Värit ovat kylläiset ja tasapainoiset, erityisesti ”Brilliant Color” -asetuksella, joka voimistaa välivärejä. Kasvot näyttävät raikkailta ja neutraaleilta. Valoisten ja tummien alueiden välillä näkyy kohinaa ja hieman ”mosquito noisea”, vaikkakaan ei niin paljon kuin InFocuksella.

Tykissä on kohinanvaimennus, mutta se ei tehoa projektorin itse luomaan kohinaan, sillä sitä ilmenee selvästi vielä senkin jälkeen kun kohinanvaimennus on laitettu päälle.

Valoisassa huoneessa kannattaa pitää lampun tehot täysillä, jolloin lamppu tuottaa testin kolmanneksi kirkkaimman kuvan. Se tosin myös heikentää värikylläisyyttä, sillä vain valkoinen väri saa vahvistusta.

Jos budjetti ei anna myöten, on Optima varteenotettava vaihtoehto. Muutoin kannattaa maksaa laadusta hieman lisää.

 

Myös tässä testissä

BenQ W1300

Ennennäkemätön kuvanlaatu!

Testin voittaa DLP-projektori, jonka kuva on terävä ja värikäs. Lähes kohinattoman kuvan kontrastit ovat huippuluokkaa.

Pikimusta ja erinomainen kirkkaus mahtuvat samaan laitteeseen tarjoten huippulaatuisen kontrastin kuvaan. Värikylläisyys on erinomainen ja kohina puuttuu miltei täysin. Testin ainoa videotykki, jossa linssiä voi säätää (lens shift).
Tehdasasetuksilla sininen spektri korostuu liiaksi.
Lue koko testi

Epson EH-TW5200

Parasta päivänvalossa

Testin ainoa LCD-projektori erottuu erinomaisilla väreillään, ja kuva on yhtä hyvä niin päivänvalossa kuin pimeässäkin.

Epsonin värintoisto on aivan omaa luokkaansa, erityisesti täydellä valaistusteholla. Tämä on hyvinkin testin paras videotykki päivänvalossa katseluun.
Musta on liian kirkas. Pimeät kohtaukset ovat elottoman ja jännitteettömän oloisia. Kaukosäätimessä ei ole valaistuja nappeja.
Lue koko testi

Acer H7532BD

Iloinen yllätys

Acer ei kovin tunnettu kotiprojektoreistaan, joten on mukava huomata, että Acerin videotykki on varsin hyvä.

Hyvä kirkkaus ja tumma musta, joten kuva on intensiivinen ja eläväinen. Kohinaa ei ole juurikaan. Kuva on terävä ja värit miellyttävän kylläiset. Erittäin hyvä kuvalaatu!
Tuuletin häiritsee. Projektori vaatii säätämistä. Kauko-ohjaimessa ei ole valaistuja nappeja.
Lue koko testi

Infocus IN3128HD

Valovoimainen tykki

Testin kirkkain projektori on vanhan testivoittajan seuraaja. Tässä tapauksessa kirkas kuva valitettavasti laskee kuvanlaatua.

Projektori tuottaa erittäin kirkkaan kuva, mikä on eduksi etenkin valoisassa huoneessa. Melko tehokas zoom tarjoaa joustoa tykin sijoitteluun.
Kuvassa on paljon kohinaa, joka häiritsee ja melko lailla pilaa elokuvaelämyksen.
Lue koko testi

Vivitek H1180HD

Paljon valoa ja liikaa lämpöä

Hyvästä asetusvalikoimastaan huolimatta Vivitek ei onnistu kuvanlaadussa.

Musta toistuu tummana ja kirkkaus on hyvä tehden kuvaan hyvän kontrastin. Kohinaa on vain vähän eikä kuvaan synny häiritsevää häiriötä. Erittäin hyvä valikoima asetuksia.
Värikylläisyydessä olisi parannettavaa. Värit ovat valjuja ja kasvot näyttävät melkein sairaan kalpeilta.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top