Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

: 6 edullista kotiprojektoria

Suuri kuva, pieni hinta

Videotykki takaa suurimman ja aidoimman elokuvateatterifiiliksen kotioloissa. Testasimme kuusi projektoria, joilla saa kotiin suuren kuvan ilman suurta lovea lompakkoon.

/ 13.04.2017 - 15:41
6 edullista kotiprojektoria

Valot sammutettu – check. Popcornit valmiina – check. Elokuva pyörimään! Täydellisen leffaillan tunnelmaa voi olla vaikea saavuttaa television kanssa, ainakaan jos budjetti on rajoitettu. Silloin ratkaisu on videotykki, joka tarjoaa juuri halutun kokoisen kuvan aina 300 tuumaan asti, eikä valkokankaaseenkaan tarvitse törsätä.

Hyvän kuvanlaadun saa edullisellakin projektorilla. Jos musta toistuu oikeasti tummana ja kirkkaus on hyvä, on tykki täyttänyt jo puolet tehtävästään. Jos projektoria käytetään hämärissä tiloissa, kuten kellarissa, on mustan mustuus tärkeintä, ja valoisammassa tilassa taas kuvan kirkkauden tulisi olisi mahdollisimman intensiivinen.

Kirkkaus – huomioi nämä

Useimmat projektoria hankkivat pitävät kuvan kirkkautta tykin tärkeimpänä ominaisuutena, joten se on myös valmistajien suurin mielenkiinnon kohde. Tämän vuoksi tykeistä pyritään tiristämään mahdollisimman paljon valoa ulos, mutta useinkaan koko värispektri ei seuraa mukana. Halvoissa DLP-projektoireissa on esimerkiksi erityinen valkoinen segmentti värispektrissä. Näin kuvan valkoiset alueet toistuvat valoisampana, mutta värikkäät alueet eivät. Tämä johtaa värikylläisyydeltään himmeämpään kuvanlaatuun, jossa kirkkaus on kuitenkin maksimoitu. LCD-projektoreissa tätä ongelmaa ei ole, koska niissä valkoista ei ole erikseen, vaan kaikki valo suodattuu värisuotimen läpi. Tämä ei kuitenkaan takaa hyvää väritasapainoa.

Kontrasti

Videotykin kontrastisuhde on tärkeä, sillä se kertoo kuinka mustaa kuvan musta on. Halvoissa laitteissa musta toistuu usein himmeämpänä. Sitä yritetään kompensoida niin kutsutulla dynaamisella kontrastilla – tekniikalla, joka avaa ja sulkee optista suljinta kuvan kirkkauden mukaan. Hämäräkohtauksissa dynaaminen iiris sulkeutuu, ja valoisissa kohtauksissa se avautuu.

Dynaamisen iiriksen huono puoli on siitä lähtevä ääni. Ongelmia syntyy myös silloin, kun kuvassa on samanaikaisetsti pimeitä ja valoisia alueita. Jos vaikkapa kohtauksessa on auto ajamassa yömaisemassa, saattaa kuva olla niin pimeä, etteivät ajovalot tahdo erottua lainkaan. Tästä syystä laitan dynaamisen kontrastin aina pois päältä.

Muuta huomioitavaa

Hyvä projektori toistaa kuvaa mahdollisimman häiriöttömästi. Klassinen ”mosquito noise” -efekti tarkoittaa kuvan kohinaa, joka muistuttaa parveilevia hyttysiä. Efektistä voi syyttää huonoa kuvaprosessoria tai liian suurta valkoisen osuutta DLP-projektorin väripyörässä.

Myös tuulettimen ääni kannattaa ottaa huomioon tykkiä valitessa. Edullisissa laitteissa tuuletin voi pitää melkoista meteliä, sillä tuulettimen kotelo on pienempi, jolloin tuulettimen pitää pyöriä nopeammin. Nopeammat kierrokset aiheuttavat enemmän ääntä. Lisäksi halvan tuulettimen kuulalaakeri voi olla heikkoa laatua, jolloin se synnyttää enemmän kitkaa ja sitä myöten melua. Niinpä suosittelemme käyttämään projektorin eco-asetusta ainakin ilta-aikaan: se vähentää kuvan kirkkautta ja sitä myöten tuulettimen tehoa. Valoisassa tilassa katselu vaatii lisää kirkkautta, joten silloin tuulettimen ääntä on vain kestettävä.

6 projektoria

Testin videotykit löytyvät hintaluokasta 700–1000 euroa. Viisi testilaitetta edustaa DLP-tekniikkaa, ja niissä on noin kaksi miljoonaa peiliä, jotka ovat päällä tai pois päältä riippuen siitä, mitä väriä kyseisen pikselin tulisi toistaa. Tämä erittäin edistynyt tekniikka on paitsi erittäin nopea, myös huoltovapaa. Ainoa haittapuoli on niin sanottu ”sateenkaariefekti”, joka tarkoittaa värien hajoamista katseen liikkuessa kontrastialueelta toiseen – mutta kaikki ihmiset eivät havaitse tätä virhettä. DLP-tykit tuottavat kerrallaan vain yhtä väriä, tosin niin nopeasti, että aivot tulkitsevat kokonaiskuvan oikein. Osa ihmisistä kuitenkin kokee tästä johtuen, että DLP-kuvaa pitkään katsellessa väsyy, toisin kuin LCD-kuvaa katsellessa.

Epson TW5200 on testin ainoa LCD-projektori. LCD-tekniikka heijastaa jokaisen värin oman värisuotimensa läpi samanaikaisesti. Kontrastialueien reunoilla väreilevää sateenkaariefektiä ei siis pääse syntymään. Haittapuolena on LCD:n vaatima pölysuodatin, joka tarvitsee säännöllistä putsausta tai vaihtamista.

Testistä

Tutkimme kaikki videotykit suoraan laatikosta otettuna. Sen jälkeen säädimme kirkkauden, kontrastin ja terävyyden kalibrointilevyä käyttäen. Värintoiston säädimme yksinkertaisesti valitsemalla valmiista asetuksista neutraaleimman näköisen moodin.

Projektorin asentamisen jälkeen käytimme yksinkertaista valomittaria valkoisena, mustana ja väreissä tarkistaaksemme, etteivät silmämme vääristä värien tulkintaa.

Testivideona käytimmw Blu-ray-dokumenttia ”Wonders of the Universe”, jossa on sekä hienoa grafiikkaa että upeita luontokuvia ja silloin tällöin myös kasvokuvia. Näin pystyimme tutkimaan sekä kontrastia että värintoistoa, ja katsomaan, tuleeko elokuvaan kohinaa.

BenQ W1300

Ennennäkemätön kuvanlaatu!

Testin voittaa DLP-projektori, jonka kuva on terävä ja värikäs. Lähes kohinattoman kuvan kontrastit ovat huippuluokkaa.

Pikimusta ja erinomainen kirkkaus mahtuvat samaan laitteeseen tarjoten huippulaatuisen kontrastin kuvaan. Värikylläisyys on erinomainen ja kohina puuttuu miltei täysin. Testin ainoa videotykki, jossa linssiä voi säätää (lens shift).
Tehdasasetuksilla sininen spektri korostuu liiaksi.
Lue koko testi

Epson EH-TW5200

Parasta päivänvalossa

Testin ainoa LCD-projektori erottuu erinomaisilla väreillään, ja kuva on yhtä hyvä niin päivänvalossa kuin pimeässäkin.

Epsonin värintoisto on aivan omaa luokkaansa, erityisesti täydellä valaistusteholla. Tämä on hyvinkin testin paras videotykki päivänvalossa katseluun.
Musta on liian kirkas. Pimeät kohtaukset ovat elottoman ja jännitteettömän oloisia. Kaukosäätimessä ei ole valaistuja nappeja.
Lue koko testi

Acer H7532BD

Iloinen yllätys

Acer ei kovin tunnettu kotiprojektoreistaan, joten on mukava huomata, että Acerin videotykki on varsin hyvä.

Hyvä kirkkaus ja tumma musta, joten kuva on intensiivinen ja eläväinen. Kohinaa ei ole juurikaan. Kuva on terävä ja värit miellyttävän kylläiset. Erittäin hyvä kuvalaatu!
Tuuletin häiritsee. Projektori vaatii säätämistä. Kauko-ohjaimessa ei ole valaistuja nappeja.
Lue koko testi

Infocus IN3128HD

Valovoimainen tykki

Testin kirkkain projektori on vanhan testivoittajan seuraaja. Tässä tapauksessa kirkas kuva valitettavasti laskee kuvanlaatua.

Projektori tuottaa erittäin kirkkaan kuva, mikä on eduksi etenkin valoisassa huoneessa. Melko tehokas zoom tarjoaa joustoa tykin sijoitteluun.
Kuvassa on paljon kohinaa, joka häiritsee ja melko lailla pilaa elokuvaelämyksen.
Lue koko testi

Optoma HD131XE

Kirkkaasti kaunis kuva

Testin halvimpiin kuuluva projektori ei tarvitse juuri lainkaan säätöä. Värit toistuvat hyvin mutta hieman kohinaakin kuvasta löytyy.

Värit toistuvat neutraaleina ja kylläisinä luoden kuvasta luonnollisen ja miellyttävän. Mukana tulee 3D-lasit.
Kuvanlaatu kärsii kohinasta etenkin valoisien ja tummien alueiden rajalla. Eco-moodissa kuva voisi olla kirkkaampi. Elokuvan yötaivaan tähdet eivät loista niin kirkkaina kuin pitäisi ja mustakin voisi olla mustempaa.
Lue koko testi

Vivitek H1180HD

Paljon valoa ja liikaa lämpöä

Hyvästä asetusvalikoimastaan huolimatta Vivitek ei onnistu kuvanlaadussa.

Musta toistuu tummana ja kirkkaus on hyvä tehden kuvaan hyvän kontrastin. Kohinaa on vain vähän eikä kuvaan synny häiritsevää häiriötä. Erittäin hyvä valikoima asetuksia.
Värikylläisyydessä olisi parannettavaa. Värit ovat valjuja ja kasvot näyttävät melkein sairaan kalpeilta.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähiprojektorilla helposti valtavaa kuvaa

Isompaa kuvaa läheltä

Elokuvat mukaan reissuun!

Erikoisen hyvä

Kirkasta jättikuvaa laserprojektorilla

Google TV kaikille ruuduille

Nyt on niukkaa

Kotiteatterista jyrähtää!

4 projektoria 4K-resoluutiolla

Isoa kuvaa lyhyellä etäisyydellä

Iskevää 3D-ääntä

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Ääni & Kuva
Scroll to Top