JBL on tunnettu audiomerkki sekä ammattilais- että kuluttajapuolella. Amerikkalaisyrityksen soundbarit ovat tehneet meihin monta kertaa vaikutuksen. Ja nyt testivuorossa on malliston pienin soundbar, Bar 300.
JBL Bar 300: Design ja toiminnot
JBL:n soundarin design on tyylikästä ja hillittyä: tummaharmaa muovipalkki ei hirveästi herätä huomiota tv-tasolla. Rakenne vaikuttaa kestävältä ja laadukkaalta. Kaiuttimessa on iso ja selkeä näyttö, josta näkee valitun sisääntulon ja äänenvoimakkuuden.
Bar 300 tukee Dolby Atmosta, mutta muiden vertailun mallien tapaan vain sen virtuaalista versiota, sillä erillisiä korkeuskanavia ei soundbarissa ole. Myöskään erillistä subwooferia ei ole, joten JBL saa pärjätä basson suhteen omillaan.
Eikä subwooferia ole mahdollista lisätä kokonaisuuteen jälkikäteenkään, toisin kuin vaikkapa Sonosin ja Denonin tapauksessa. Kaiuttimessa on sentään HDMI eARC tv-kytkentää varten, ja se tukee langatonta striimausta wifin, Airplayn, Chromecastin ja Bluetoothin kautta. JBL:n sovelluksella voi ohjata soundbaria ja muuttaa asetuksia, ja huonekorjauskin siitä löytyy.
JBL Bar 300:n äänenlaatu
JBL on aiemmin todistanut olevansa taitava saamaan paljon ääntä irti pienestä laitteesta. Sen huoma myös Bar 300 -kaiuttimesta. Pikkuinen soundbar luo vaikuttavan laajan äänikuvan, joka ulottuu paljon kaiuttimen fyysisiä mittoja leveämmälle. Tuntuu melkein siltä kuin tv:n kummallakin puolella olisi vielä erilliset etukaiuttimet.
Toinen iloinen yllätys on soundbarin kyky luoda liikkeentuntua. Kun helikopteri tai Formula 1 -auto viuhahtaa ohi, ääni tuntuu liikkuvan ympärillämme kuvan mukaisesti. Puhe toistuu selkeästi ja erottuvasti, joten puheentoistossa JBL Bar 300 muistuttaa Sonos Beamia.
Kun ajattelee, miten hyvä äänenlaatu Bar 300:lla yleisesti ottaen on, tulee bassontoiston heikkous jotenkin erityisen selvästi esiin. Bar 300 onnistuu kyllä kuulostamaan mukavan täyteläiseltä, mutta alimmista oktaaveista puuttuu kunnollinen paine. Räjähdykset ja maanjäristykset eivät oikein tunnu miltään.
Myös dynamiikoissa on puutteita. JBL on lisännyt volyymiin rajoittimen, joten enimmäisäänenvoimakkuus tulee vastaan suhteellisen äkkiä. Rajoitin on varmaankin paikallaan estämässä säröilyä, mutta samalla Bar 300:lla on vaikeuksia saada huone täyttymään kunnollisella äänellä ja dynamiikoilla.
JBL Bar 300 suoriutuu musiikin toistosta hyvin: laulu ja ja rytmit kuulostavat kirkkailta, mutta tässäkin volyymin rajoitteet tulevat esiin. Bar 300 sopiikin parhaiten melko pieniin huoneisiin, joissa halutaan olla häiritsemättä naapureita basson jyskeellä.
Yhteenveto
JBL Bar 300 putoaa ikään kuin kahden tuolin väliin tässä testissä: toisaalta se tarjoaa kokoonsa nähden vaikuttavan isoa ääntä ja surround on yllättävän laaja ja uskottava. Samalla erinomainen äänenlaatu kuitenkin luo odotuksia syvästä ja viihdyttävästä bassosta – mutta siinäpä Bar 300 häviää Sonosille ja Samsungille, samoin kuin aiemmin testaamillemme JBL:n isommille soundbareille.
Pieneen huoneeseen ja hillittyyn makuun Bar 300 on oiva valinta, mutta jos rakastaa bassoa, on subwooferilla varustettu isompi JBL Bar 500 parempi vaihtoehto.
Myös tässä testissä
Creative Sound BlasterX Katana V2X
Kuulokkeita karttavalle pelaajalle
Creative Katana V2X on halpa soundbarin ja subwooferin yhdistelmä, joka sopii pieneen olohuoneeseen. Malli on suunniteltu pelejä varten, mutta toimii yhtä hyvin elokuvienkin kanssa.
Sonos Beam (Gen 2)
Lähes voittamaton
Johto kapenee kapenemistaan, mutta kolmen vuoden markkinoilla olon jälkeenkin Sonos Beam (Gen 2) on yhä kilpailijoitaan edellä.
Philips TAB6309/10
Litteä surround-kaksikko
Philipsin superkompakti soundbarin ja subwooferin yhdistelmä tarjoaa yllättävän isoa ääntä.
Samsung HW-B660D
Loistavaa leffaääntä kohtuuhintaan
Samsungin kompakti soundbar kuulostaa hintaan nähden hämmästyttävän suurelta.
Denon DHT-S218
Hyvä budjettivaihtoehto Denonilta
Denon DHT-S218 yllättää soittamalla hyvin kompaktista koosta huolimatta.