Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 6 avointa täyslangatonta – talvi 2025

Vertailussa avoimen rakenteen nappikuulokkeet

Avoimet nappikuulokkeet ovat kiinnostava vaihtoehto korvakäytävät tukkiville suljetuille malleille. Teknologialla on kuitenkin hyötyjen lisäksi myös haittansa. Testasimme kuusi erilaista mallia, joiden hinnat vaihtelevat 50 eurosta 350 euroon.

/ 30.01.2025 - 07:01
6 avointa täyslangatonta – talvi 2025

Kovin moni ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, että tavallisille korvat tukkiville nappikuulokkeille on olemassa myös vaihtoehto: avoimen rakenteen täylangattomat, jotka asettuvat korvakäytävän ulkopuolelle ja toistavat musiikin korvan luonnollisen akustiikan avustamana. Se nostaa äänenlaadun aivan eri tasolle.

Yhtä ympäristön kanssa

Avoimen rakenteen edut ovat kiistattomia: käyttäjä pysyy jatkuvasti tietoisena ympäristöstään, kun kuulokkeet eivät sulje ulkomaailmaa pois. Luonnossa voi nauttia samanaikaisesti sekä podcastista että linnunlaulusta. Juoksulenkillä kuulee sekä tsemppimusiikin että autot. Ja tosissaan treenatessa on tärkeää pysyä koko ajan tietoisena oman kehon rytmistä sydämensykkeestä hengitykseen. Silloin ei kannattaisi pitäisi korvillaan mitään, mutta jos on pakko, on syytä edes valita kuulokkeet, jotka eivät estä ulkomaailman ääniä kuulumasta.

Täydelliset etäkokouksiin

Videopalavereissa avoimet kuulokkeet toimivat loistavasti, sillä niiden kanssa ei tarvitse kärsiä suljettujen kuulokkeiden luomasta keinotekoisuuden tunteesta, kun oma ääni tuntuu kuuluvan sulkeutuneesti pään sisältä. Sen sijaan keskustelut kuulostavat luonnollisilta, kun sekä oma että muiden puhe pääsee sekoittumaan ympäröivän huoneen akustiikkaan. On myös ihan käytännöllistä, että toimistolla kollegat voivat saada kuulokkeiden käyttäjän huomion herätettyä huitomatta käsiään.

JLab Flex ear
Jotkut avoimet nappikuulokkeet asettuvat korvalehteen korvakorun tapaan. Kuva: JLab

Kompromisseja

Avoimessa rakenteessa on myös pari juttua, jotka voidaan laskea miinuspuoliksi. Itsestäänselvin miinus on bassontoistossa – kun korvakäytävää ei tiivistetä kuulokenapilla, ei basso pääse esiin niin voimallisesti. Heikon basson huomaa etenkin elektronista musiikkia kuunnellessa, mutta myös akustiset soittimet voivat kuulostaa vaisuilta ja latteilta, etenkin halvemmilla kuulokkeilla.

Vastamelusta on turha haaveilla – on käytännössä teknisesti mahdotonta saada vastamelu toimimaan avoimissa kuulokkeissa. Suljetuissa malleissa vastamelu hyödyntää mikrofoneja, joilla ulkopuoliset äänet rekisteröidään ja niille luodaan vastasignaali, mutta avoimessa rakenteessa vastasignaali vain vuotaisi takaisin mikrofoneihin ja loisi sen pohjalta taas uuden vastasignaalin. Lopputulos olisi karmea.

Koska vastamelua ei ole eikä myöskään passiivinen melunvaimennus onnistu, eivät avoimet kuulokkeet sovi hälyisiin paikkoihin, kuten bussiin tai salille. Hälyssä houkutus nostaa volyymia kasvaa, mikä taas on kuuloterveyden kannalta todella huono asia. Kaikki nyt testatut mallit noudattavat EU:n rajoituksia enimmäisvolyymin suhteen, mutta kannattaa silti tiedostaa, miten kovaa ja miten pitkään musiikkia kuuntelee etenkin meluisissa ympäristöissä.

Belkin SoundForm ClearFit ear
Tavallisimmin avoin kuuloke sisältää koukun tai sangan, joka pitää kuulokenapin paikoillaan. Kuva: Belkin

Lisäksi, ei tilalle

Avoimia kuulokkeita kannattaisikin ajatella käyttökelpoisena lisänä tavallisten kuulokkeiden rinnalle – ei niiden korvaajana. Avoimet nappikuulokkeet ovat täydellinen valinta, kun haluaa kuulla ympäristönsä, ja etenkin podcastien kuunteluun ne sopivat loistavasti! Puhtaasti musiikin kuunteluun, ja varsinkin moderneja bassovoittoisia tuotantoja ajatellen suljetut kuulokkeet toimivat paremmin.

Kuusi erilaista mallia

Valitsimme testiin kuusi mallia, joiden hinnat vaihtelevat 50 eurosta 350 euroon. Vertailun kolme halvinta mallia saa alle satasella, kun taas loput kolme edustavat premium-kategoriaa ja maksavat 200 euroa tai yli. Testasimme kuulokkeita niin musiikin, podcastien kuin videoidenkin kanssa. Tarkastelimme etenkin sitä, miten kuulokkeet ratkaisevat avoimen rakenteen haasteita – sekä äänenlaadun että istuvuuden osalta. Koska teknologian heikkoudet ovat niin hyvin tiedossa, on tässä testissä ehkä tärkein kysymys se, pystyvätkö premium-mallit perustelemaan kalliimman hintansa halvempiin malleihin nähden.

Belkin SoundForm ClearFit

Halpa hinta näkyy valinnoissa

Belkinillä on pitkä historia kuluttajaelektroniikan valmistamisessa, ja SoundForm ClearFit on selkeästi suunnattu edullisia avoimia kuulokkeita tavoitteleville urheilijoille.

Hyvä akunkesto, hipaisukytkimet on sijoiteltu fiksusti. Jämäkkä istuvuus, IPX5-suojausluokitus.
Erittäin lattea ja eloton sointi, ärsyttävän terävä diskantti, huomattava viive videoita katsoessa, ei sovellusta, ei asetuksia. Korvakoukun kulmaa ei voi säätää.
Lue koko testi

Creative Outlier Go

Fiksuja ratkaisuja, keskinkertainen ääni

Creative Outlier Go hakee tasapainoa hyvä äänen ja käytännöllisten ominaisuuksien välillä.

Säädettävä istuvuus, kätevä sovellus taajuuskorjaimella, hyvä akunkesto, multipoint, IPX4-luokitus.
Heikko basso, matala enimmäisvolyymi, rajallisesti EQ-asetuksia, huomattava viive videoilla.
Lue koko testi

Sony LinkBuds Open

Hyvä idea, heikko toteutus

Sony LinkBuds Open -mallin muotoilun ja toimintojen välinen tasapaino on hakusessa.

Mukautuva volyyminhallinta, hyvä sovellus ja paljon toimintoja, multipoint, kevyt. Hyvä äänenlaatu puheluissa.
Ongelmallinen istuvuus, heikko ja ohut ääni, kallis, vaisu basso.
Lue koko testi

Huawei FreeClip

Innovatiivinen design kohtaa ylivoimaisen äänen

Vaikuttavaa ääntä tarjoava Huawei FreeClip erottuu joukosta myös muotoilullaan. Vihdoinkin sointi, jollaista olemme tässä hintaluokassa kaivanneet!

Poikkeuksellisen hyvä ja vivahteikas ääni, ainutlaatuinen ja miellyttävä muotoilu, mahdollisuus käyttää joustavasti oikeaa tai vasenta kuuloketta, erinomainen puheluiden äänenlaatu, hyvä sovellus ja paljon ominaisuuksia, hyvä akunkesto.
Bassontoisto voisi olla syvempääkin (kuten kaikilla avoimilla kuulokkeilla).
Lue koko testi

Bose Ultra Open Earbuds

Hyvää ääntä kovaan hintaan

Bose on onnistunut tuomaan avoimiin kuulokkeisiin ihmeen: melko vakuuttavan bassontoiston. Kuulokkeet ovat kuitenkin hurjan kalliit.

Poikkeuksellinen äänenlaatu ja hyvä bassontoisto sekä keskirekisteri, koherentti äänikuva. Mukava istuvuus ja kestävä rakenne.
Kallis. Sointi voisi olla dynaamisempi.
Lue koko testi

JLab Flex

Edullinen ja tasapainoinen

Avointen nappikuulokkeiden halpiskategoriassa toimiva JLabs tarjoaa yllättävän kypsää ja tasapainoista sointia sekä elämää helpottavia fiksuja toimintoja.

Hyvä ja miellyttävä ääni, hyvä sovellus EQ-säädöin, viivettä poistava Movie Mode. Hyvä istuvuus ja akunkesto sekä multipoint.
Kuulokkeiden heikkous on bassorekisteri.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avoimet nappikuulokkeet: ilo vai kompromissi?

Hyvää vastamelua studiostaralta

Täyslangattomat joka korvalle

Vaikuttavat treenikuulokkeet

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ääni & Kuva