Ikävä puoli iPhone 8:ssa on se, että näyttää lähes identtiseltä iPhone 7:n kanssa. Sitä pitäisikin kutsua iPhone 7s:ksi. Ero on siinä, että takaosa on lasia, jotta langaton lataus onnistuu. Lasi ei tietenkään ole yhtä kestävää kuin metalli, mikä aiheuttaa hieman huolta.
Siinä on paljon suurempi näyttö kuin pienessä 8-mallissa, ja myös paljon parempi resoluutio. Laajan värikirjon ansiosta se tukee HDR-elokuvia. Uutta on sekin, että Apple toi puhelimen iPad Prosta tutun True Tonen, automaattisen valkotasapainon. Sen ansiosta kenno tulkitsee ympäristön valo-olosuhteita ja säätää värilämpötilaa sen mukaan, mikä saa kuvat näyttämään luonnollisilta.
Voisi sanoa, että kamera on sama kuin iPhone 7:ssa, mutta Apple onkin panostanut laadun parantamiseen. Prosessori analysoi kohteita paremmin ja säätää parametrit sen mukaan onnistuneesti, olipa kuvassa taustavaloa tai paljon valonvaihtelua, jolloin HDR pääsee oikeuksiinsa. Hämärässä kohinaa esiintyy vähemmän, yksityiskohdat erottuvat paremmin ja värit ovat luonnollisempia.
Edelleen on pärjättävä ilman kuulokeulostuloa, mutta langattomien kuulokkeiden kanssa tämä ei ole kovin suuri murhe. Äänenlaadusta ei ole paljon sanottavaa, sillä se on enemmän kiinni kuulokkeista. Apple on kuitenkin ystävällisesti lainannut iPad Pron sisäänrakennettujen kaiuttimien tekniikkaa puhelimeensa. Volyymi on selkeästi korkeampi mutta ei särje, ja pientä stereovaikutelmaakin on havaittavissa. Hyvällä tahdolla voi myös sanoa, että bassoakin löytyy.
iPhone 8:n vaikuttavin seikka on kuitenkin sen suorituskyky. Uusi A11 Bionic -prosessori on paras! Synteettisissä testeissämme, kuten GeekBenchissä, on tulos tuplasti nopeampi (4262/10441) kuin nopeimmat Android-mobiilit (1987/6692), sekä yhdellä että useammalla ytimellä. Selaintestissäkin se suoriutuu 2–3 nopeammin. Akunkesto ei kuitenkaan ole huippuluokkaa, vaikka Plus-mallissa akku kestääkin pidempään kuin pienemmässä mallissa.
Johtopäätökset
Jo pienempi malli iPhone 8 on vaikuttava parannus iPhone 7:ään, vaikka jääkin innovatiivisemman iPhone X:n varjoon. Se on suorituskyvyltään omassa luokassaan, kaiuttimet ovat paremmat ja lataus hoituu nopeasti tai langattomasti. Plus-mallissa saa vielä isomman näytön, paremman akunkeston ja vielä paremman ja monipuolisemman kameran. Lisäksi sillä saa parempia kuvia kuin millään muulla puhelimella!
Myös tässä testissä
Asus Zenfone 4 ZE554KL
Asus esittelee valokuvamallin
Asus pyrkii matkapuhelinmarkkinoille Zenfone 4 -mallillaan, joka kosiskelee kännykkäkuvaajia.
Nokia 8
Peruspuhelin Nokialta
Nopeimmat komponentit eivät vielä riitä, vaan kännykällä pitäisi olla myös USP (Unique Selling Point) – eikä siihen riitä Bothies.
Samsung Galaxy Note 8
Joskus suurin on paras
Note 8 on kaventunut ja fiksu työkaveri eikä muistuta enää jättimäisiä phabletteja.
Sony Xperia XZ1
Kameravelho
Sony on onnistunut yhdistämään samaan pakettiin monia hyviä ominaisuuksia, mutta kamera hienouksineen varastaa huomion.
Moto Z2 Force Dual SIM
Vähän kaikkea ja kaikkea vähän
Mielenkiintoiset lisävarusteet erottavat Moton joukosta, mutta paljon puutteitakin on.