Yamaha ATS-2090 on kompakti soundbar, jonka pyöristetyt reunat ja langaton subwoofer säästävät tilaa. Soundbar ei tue Dolby Atmos -ääntä, mutta DTS Virtual:X antaa vaikutelman ylhäältä tulevasta äänestä, vaikka ylöspäin suunnattuja kaiuttimia ei olekaan.
Wi-Fi ja puheohjaus Alexan kautta löytyvät, mutta ei Google Assistantia. Spotify Connectin avulla Spotifyta voi soittaa suoraan puhelimesta, mutta muiden suoratoistopalveluiden kanssa on otettava käyttöön Bluetooth.
ATS-2090:ssa on äänenpalautuskanava HDMI-ulostulossa helpon televisiokytkennän saamiseksi. HDMI-sisääntuloa voi hyödyntää korkearesoluutioisen äänen toistamiseen Blu-rayltä.
Yamahan soundbarissa ei ole näyttöä, vaan valittuja sisääntuloja ja ominaisuuksia merkitään yläreunan ledvaloilla. Kun säätää volyymia, eri määrä ledvaloja syttyy äänenvoimakkuudesta riippuen. Maksimivolyymillä kaikki yhdeksän valoa ovat päällä ja pienimmillään vain yksi valo vasemmassa reunassa palaa. Sama juttu subwooferin volyymin kanssa.
Yamaha ATS-2090 käytössä
Yamaha ATS-2090:n käyttäminen ei ole vaikeaa, mutta jäimme silti kaipaamaan näyttöä. Sen avulla olisi helpompi pysyä kärryillä sisääntuloista, surroundefektistä ja volyymistä, etenkin kun äänenvoimakkuutta merkkaavat ledvalot ovat soundbarin päällä eivätkä edessä. Testin aikana piti monta kertaa nousta ylös tarkistamaan, mitä olikaan valittuna.
Yamaha tarjoaa paljon enemmän ruutia kuin Panasonic. Netflixin Snabba Cash -trillerin salamataistelut jylisevät ja rytisevät soundbarin hintaan nähden yllättävän realistisesti. Kannattaa käyttää Music-asetusta myös elokuvien kanssa, jolloin dialogi toistuu selkeimmin.
Subwoofer on yläbassorekisterissä hiukan liian energinen. The Irishman -elokuvan dialogin rintaäänet toistuvat subwooferin kautta, kun taas ylemmät äänet tulevat soundbarista. Soundbarin ja subwooferin pitäisi näin ollen olla lähekkäin, mutta jouduimme kuitenkin hiljentämään subwooferia, jottei kokonaisuus alkaisi kuulostaa keinotekoiselta. Subwooferia näpelöidessä ääni lipsahtaa helposti liian kesyksi, eli tarkkana saa olla.
Isoin ongelma on kuitenkin 3D Surround -efekti. Vaikka se tuottaakin suuren 3D-vaikutelman, luo se samalla keinotekoisen jälkikaiun – kuin seisoisi jättihallissa. On melkeinpä yhdentekevää, onko elokuvassa intiimi loungemiljöö vai karski vankilasali – Yamaha tekee kaikkeen tuhdin kaiun. Niinpä sammutimme 3D-efektin, vaikka se himmensikin surround-vaikutelmaa – mutta ainakin akustiikka korjaantui.
ATS-2090 ei ole suosikkimme stereomusiikin kuunteluun, sillä sen basso on värittynyt. Se toimii ihan hyvin, mutta jos haluaa Yamahan toimivan kodin ainoana musiikkilaitteena, valitsisimme mallin, jossa basso toistuu luonnollisemmin ja ylärekisteri ilmavammin.
Johtopäätökset
Yamaha tarjoaa isoa ja melko voimakasta ääntä hintaansa nähden. Elokuvan toimintaan on helppo uppoutua, ja ATS-2090:sta lähtee tarpeeksi ruutia vaativampiinkin kohtauksiin. Dialogi toistuu mehevästi ja ääni on puhdas.
3D-ääniefektiä seuraava jälkikaiku sen sijaan ei ole mieleemme, ja subwoofer saisi olla lineaarisempi, minkä huomaa etenkin kuunnellessa musiikkia. Näyttöäkin olisimme kaivanneet, vaikka tällaiseenkin käyttöön tottuu melko nopeasti.
Myös tässä testissä
TCL TS8132
Atmos-ääntä budjetilla
TCL kisaa edullisen pään soundbarilla, jossa on ”aito” Atmos-ääni ja korkeuskanavat. Hintaansa nähden ääni on vallan mainio!
Klipsch Cinema 600
Kivenkovaa bassoa
Klipsch tarjoilee jymäköitä räjähdyksiä ja muutenkin harvinaisen tujut erikoistehosteet – ainakaan me emme ole tähän hintaan kuulleet mitään näin siistiä!
Panasonic SC-HTB490
Hintaansa nähden hyvä
Testin edullisin soundbar tekee televisioäänestä paljon parempaa, mutta osoittaa toisaalta, että panostus vielä parempaan soundbariin kannattaa kyllä.
Samsung HW-Q610A
Vaikuttava äänikuva
Samsung HW-Q610A on loistava soundbar, jonka suuri kolmiulotteinen ääni ja Atmos-efektit tekevät vaikutuksen!