Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Segway Navimow H800E

Epätasaisen nurmen hiljainen sankari

Segway Navimow ja Vision Fence tarjoavat (lähes) kaiken, mitä robottileikkurilta voi toivoa.

/ 05.06.2023 - 16:30
Segway Navimow H800E

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Lähes äänetön. Sopii haastavaankin maastoon. Mallit neljään erikokoiseen pihaan.
  • Vision Fence on hankittava lisävarusteena. Testattu malli vaatii 4G-datapakettitilauksen.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy renkaisiin. Ne ovat kuin minikokoiset traktorinrenkaat! Muuten asentajan laatikosta paljastama robotti on litteä.

”Tämä ei jää jumiin”, lupaa Segwayn asentaja. Se lohduttaa, sillä robotin olisi tarkoitus päästä leikkelemään varsin epätasaista ja hoitamatonta nurmikkoa.

Asentaja kertoo tarinoita näkemistään pihoista, joissa toisen valmistajan robottileikkurit nököttävät jumiutuneina. Ilmeisesti on aika tavallista, että robottiruohonleikkurin hankkivilla ihmisillä ei nurmi lähtötilanteessa ole aivan kauneimmassa kuosissa.

Jos muuten Segwayn nimi soittaa kelloja ja yhdistät sen kaupunkilomilla näkemiisi kaksipyöräisiin, niin kyllä, kyseessä on sama firma. Viime vuonna yritys laajensi toimintaansa ja toi ensimmäisenä markkinoille robottiruohonleikkurin, joka ei tarvitse rajauskaapelia, vaan suunnistaa pihalla satelliittien ja nyt myös tekoälyn avulla.

SegwayHjul
Segway Navimowin renkaat selviävät rajussakin maastossa. Valmistajan mukaan robotti suoriutuu jopa 45 asteen rinteestä. Kuva: Pernille Redder

Nyt myös lisävarusteita

Tänä vuonna Navimowiin voi ostaa lisävarusteena Vision Fence -kameran, jonka avulla robotti tunnistaa ja väistää erilaisia esteitä.

Vision Fence toimii myös varajärjestelmänä, jos satelliittiyhteys on heikko. Yhteyskatkon aikana robotin ei siis pitäisi rynnistää kukkapenkkiin tai terassille, sillä tekoälykamera osaa erottaa nurmikon kaikesta muusta.

Testipihalla oli yksinäinen karviaispensas, joka jätettiin robotin havaittavaksi. Navimow leikkasi joka kerta pensaan vieruksen siististi väistäen kuitenkin itse pensasta.

Yhden kerran testijakson aikana robotti onnistui yllättämään. Kotiin tullessamme leikkuri nimittäin seisoi terassilla akku tyhjentyneenä. Emme saaneet selville, miksi ja miten näin oli päässyt käymään, mutta ongelma ei enää toistunut.

Segwayprogram
Ammattilainen asensi testissä käytetyn robotin, mutta sen voi ohjelmoida itsekin. Kuva: Pernille Redder

Siileille turvallinen

”Suosittelemme leikkaamaan nurmikkoa vain päivällä, mutta ei laite silppua siilejä, vaikka sen laittaisikin leikkaamaan yöllä”, asentaja kertoo asentajamme, joka muuten pitää tarinoita robottiruohonleikkureiden murhaamista siileistä lähinnä myyttinä.

Nurmella lojuvia siiliviipaleita ei kuitenkaan tarvitse Segwayn kanssa pelätä, sillä robotin pohjassa olevat terät nousevat esteen kohdatessaan ylös. Eli juuri niin kuin Tohtori Siilikin suositteli.

Useita kokovaihtoehtoja

Segway Navimow on saatavilla neljässä koko- ja hintaluokassa. Pienin on tarkoitettu enintään 500 neliömetrin kokoisiin pihoihin eikä siinä ole 4G-yhteyttä, joten päivitysten tekemiseen pitää omaan käyttää Wi-Fiä. Pienimmässä mallissa ei myöskään ole murtosuojausta.

Testasimme toiseksi pienintä H800E-mallia, joka suoriutuu enimmillään 800 neliömetrin kokoisista pihoista. Testatussa mallissa on 4G ja murtosuojaus, ja hintaero pienimpään malliin on niin vähäinen, että valitsisin tämän myös pienemmälle pihalle. Kannattaa tosin ottaa huomioon, että ensimmäisen vuoden 4G on ilmainen, jonka jälkeen datapaketti maksaa 30 euroa/vuosi.

Malliston suurin robotti sopii jopa 3 000 neliömetrin pihalle.

Segway Navimow kommunikoi satelliittien kanssa antennin välityksellä. Pieni musta antennilaatikko kiinnitetään mukana tulevan, noin 150 cm korkean mustan tangon päähän ja sijoitetaan lähelle latausasemaa.

SegwayLanghaaret
Harva robottiruohonleikkuri selviää näin korkeasta ruohikosta, mutta Segway Navimow hoiti homman vikisemättä. Kuva: Pernille Redder

Lähes äänetön

Vaikka robotin renkaat näyttävät rajuilta, on leikkuri todella hiljainen. Koneesta kuuluu vain vaimeaa huminaa sen ajellessa pitkin pihaa. Äänestä on vaikea päätellä, leikkaako robotti nurmikkoa vai ajaako se vain paikasta toiseen.

Segwayn robotin kanssa voi rauhassa ottaa aurinkoa nurmikolla huolehtimatta siitä, ajaako leikkuri päin. Toisin kuin monella muulla mallilla, ei Vision Fencellä varustettu robotti tule edes pehmeästi tökkäämään jalkaan, sillä se havaitsee nurmikolla makaavan ihmisen jo hyvissä ajoin.

Laite ilmoittaa erilaisilla piippauksilla vastaanottaessaan signaalin sovelluksesta. Äänet ovat melko vaimeita ja ne saa halutessaan kokonaan pois päältä. Segway Navimow sopii siis hyvin äänistä häiriintyville käyttäjille.

SegwayBusk
Musta nuoli osoittaa karviaispensasta, jonka Segway Navimow älysi jättää rauhaan ja leikata vain siististi sen ympäriltä. Valkoinen nuoli osoittaa luumupuun istutuskuoppa, jonka ohjelmoimme saareksi. Kuvakaappaus

Sovellus

Sovelluksessa määritellään alueet, missä Navimow leikkaa ja missä ei. Segway käyttää Exact Fusion Locating System -nimistä kartoitusta, jonka pitäisi olla GPS:ää tarkempi. Valmistaja lupaa Navimowin olevan erittäin tarkka haastavassakin maastossa erilaisten sensoriensa ansiosta.

Kun robotti on yhdistetty puhelimeen, on aika tutustua puutarhan muotoihin. Leikkuria ohjataan sovelluksella ajamaan ympäri pihaa ihan niin kuin autopelissä.

Tuntikausien autopelisessiot teinin kanssa ovat siis uuden robottiruohonleikkurin omistajalle hyvää harjoitusta (kukapa olisi uskonut?), mutta ilman aiempaa kokemustakin on robottia helppo ohjailla nurmikon reunoja pitkin. Aiemmin tällainen kartoitus on pitänyt tehdä hautaamalla pihan reunoille rajauskaapelia, joten nyt voi vain iloita siitä, miten helppoa nykytekniikan avulla on hoitaa nurmikkoa!

Puut ja kukkapenkit voi merkitä saariksi, mutta Vision Fenceä käyttämällä sitäkään ei ole pakko tehdä, vaan nurmikosta poikkeavat kohdat voi jättää robotin itsensä löydettäviksi.

Testipuutarhassa on tosin yksi luumupuu, joka on vähän kuopassa. Asentaja suosittelee sen merkitsemistä saareksi, jonka jälkeen robotti kiertää sen joka kerta hienosti. Leikkurin tarkkuus on huippuluokkaa.

Asentaja myös lupaa, että leikkuurajojen korjailu jälkikäteen onnistuu helposti. ”Jos vaikka huomaa, että jokin nurkkaus jää aina ajamatta.”

Työnjälki

Navimow sai varsin pitkän ruohon leikattavakseen, mutta muutaman viikon jälkeen robotti on saanut pihan näyttämään todella tasaiselta ja hyvältä. Navimow H800E on ohjelmoitu leikkaamaan kuviotekniikalla niin, ettei nurmikkoon jää renkaanjälkiä.

Testijakson aikana satoi monta kertaa vettä, ja silloin robotti ajoi takaisin latausasemalleen ja odotti nurmikon kuivuvan ennen työn jatkamista.

Yhteenveto: Segway Navimow

Segway Navimow on todella hyvä robottiruohonleikkuri, jota on helppo käyttää ja joka tekee siistiä työtä haastavammassakin maastossa. Plussaa hiljaisuudesta ja sovelluksen helppokäyttöisyydestä.

Karakter
Segway Navimow H800E
Premium

Myös tässä testissä

Husqvarna Automower 430X Nera ja EPOS Plug-in kit

Todella isoon pihaan

Husqvarnan robottileikkuri sopii vaikka golfkentälle.

Puistomaisen suuriin pihoihin täydellinen ratkaisu.
Ei havaitse esteitä ennakolta, vaan törmää niihin ensin ja kiertää vasta sitten.
Lue koko testi

Stiga Stig-A 1500

Nurmen keltainen kaveri

Stigan robottiruohonleikkuri tekee, mitä pitääkin.

Stigan patentoitu AGS-tekniikka (Active Guidance System) takaa jatkuvan yhteyden satelliitteihin.
Robottileikkurin käyttäminen edellyttää datapakettia, joka maksaa ensimmäisen vuoden jälkeen 30–240 euroa vuodessa.
Lue koko testi

Ecovacs Goat G1

Naapuruston siistein robotti

Ecovacs on miettinyt designia pidemmälle kuin kilpailijansa.

Ehdottomasti testin kaunein leikkuri. Goat G1 on myös hintaluokkaa edullisempi kuin kilpailijansa.
Vaatii toimiakseen eri puolille pihaa sijoitettavia navigointimajakoita.
Lue koko testi

Ecoflow Blade

Pikemminkin nopea kuin nätti

Minimalistinen turboterminaattori hoitaa nurmen pikana kuntoon.

Todella nopea leikkuri. Ei törmää esteisiin, vaan tunnistaa ne 30–40 cm päästä.
Äänekkäämpi kuin testin muut robotit. Design on erilainen, ehkei kovin kaunis.
Lue koko testi
Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbejdet som journalist og redaktør i TV-branchen siden 2003. Blandt andet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærligt og kontant om alt det, der gør livet som blandt andet husejer og forælder sjovere og nemmere.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää hoitoa kodinhoitoon

Lattiavalaisin diskotyyliin

Tuplasti parempaa tupla-airfryerilla

Luotettava video-ovikello

Tekoälysiivousta

Valoshow makuuhuoneessa

Valaisimista kameroihin

Johdonmukaisesti johdotonta

Jääkaappi ruokahävikkiä vastaan

Juhlavalot – myös arkeen

Pyykkikunkku

Isän suosikki

Ääni & Kuva
Scroll to Top