Meneekö ruohonleikkuussa tuntikausia joka viikko? Silloin tämä Husqvarnan malli voi tuntua houkuttelevalta, sillä se hoitaa jopa 3 200 neliömetrin alueen. EI ihme, että kyseinen malli on hankittu monelle golfkentälle ja kartanolle.
Husqvarnan ja testin muiden leikkureiden välinen suurin ero ei kuitenkaan ole koko, vaan hinta. Muissa on nimittäin langaton tekniikka sisäänrakennettuna, mutta Husqvarnalla se on erikseen ostettava lisävaruste: ilman EPOS Plug-in-kitiä leikkuri on kuin mikä tahansa vanhanaikainen robotti, joka vaatii rajauskaapelit toimiakseen.
Robotti itsessään on huomattavasti suurempi kuin testin muut koneet, ja sitä on vaikea olla näkemättä pihalla. Onneksi sama ei päde ääneen, vaan se on lähes äänetön.
Muotoilultaan robotti on hillitty ja turvallinen. Tummanharmaasta laitteesta pistää silmään vain pakollinen punaisena loistava hätäsammutusnappi.
Ammattilainen asentaa
Husqvarnan robottia ei voi asentaa itse, ja kiitollisena seuraan asentaja Kennin hoitavan kaiken työn.
EPOS Plug-in pitää asentaa korkealle, esimerkiksi talon päätykolmioon, josta käsin se kommunikoi satelliittien kanssa Husqvarnan omaa AIM-tekniikkaa käyttäen. Kiinteästi sijoitettava satelliittivastaanotin on tyylikkäämpi ratkaisu kuin monen käyttämä pihatolppasysteemi.
Asentaja hienosäätää asetukset tietokoneellaan ennen robotin opastuskierrosta, jossa laitteelle osoitetaan vältettävät ja leikattavat alueet.
Testipuutarhassa on pieni kukkapenkki, joka merkitään vältettäväksi alueeksi. Testijakson päätyttyä kukat ovat ehjiä ja penkkiä reunustavat muutamat korkeat ruohonkorret, jotka on helppo trimmata käsin. Erittäin hyvä tulos.
Luonnon monimuotoisuutta vaalimassa
Kukkasista puheen ollen, Husqvarna kuuluu niihin valmistajiin, jotka ovat päättäneet keskittyä luonnon monimuotoisuuteen. Teema ei yleensä sovi samaan lauseeseen tarkasti trimmattujen nurmikoiden kanssa, mutta Husqvarnapa on tuonut malleihinsa uuden toiminnon: rewilding moden.
Tarkalleen ottaen toiminto löytyy vain rajauskaapelia käyttävistä malleista, mutta idea on siis se, että robotti jättää alueesta 10 % leikkaamatta, jolloin pihalle syntyy parhaimmillaan pölyttäjille mieluisa läntti. Osalle toiminto on varmasti erittäin tervetullut, kun taas toiset eivät voi pöljempää kuvitella.
Toivottavasti Husqvarna tuo rewilding-toimintonsa pian kaikkiin malleihinsa, jotta puutarhan omistajat voivat itse päättää, haluavatko käyttää sitä vai eivät.
Sovellus
Sovelluksessa on monia fiksuja ominaisuuksia, jotka saa laitettua päälle tai pois. Esimerkiksi spiraalileikkaustoiminnolla robotti tunnistaa, jos jollain alueella ruoho on pidempää. Silloin se leikkaa ruohon spiraalikuviota kulkemalla, minkä pitäisi varmistaa tarkempi leikkaustulos.
Robotille voi myös asettaa sääajastimen, jolloin leikkuri säätää asetuksiaan automaattisesti sen mukaan, kuinka nopeasti ruoho kasvaa.
Sovelluksesta säädetään myös leikkuukorkeutta, jonka saa enimmillään 10 cm:iin, jos tuuheampi ilme on enemmän omaan mieleen.
Testijakson aikana sovellus lähetti mielettömän määrän ilmoituksia milloin mistäkin asiasta, mutta ehkä ne harvenisivat ajan myötä. Iso osa ilmoituksista koski ”törmäyksiä”, eli sovellus kertoi, kun robotti oli varovaisesti ajanut jotakin päin. Kyseessä olivat aina kalusteiden tapaiset esteet, jotka ei ollut paikalla robottia asennettaessa. Törmäilytaipumus tarkoittaa myös sitä, että jos makaa nurmella leikkuun ollessa käynnissä, kone voi tulla lempeästi puskemaan.
Laite ei siis tunnista esteitä etukäteen, mutta ei se myöskään yritä ajaa päälle, vaan vaihtaa suuntaa törmätessään. Itse suosin malleja, jotka ennakoivat esteitä ja kiertävät ne kauaa.
Työnjälki
Husqvarnan robotti pääsi pihaan, jossa ruoho oli ehtinyt venähtää aika pitkäksi, ja jossa on myös paljon sammalta. Testijaksolla havaitsimme, että kun leikkuukorkeuden sääti matalimmalle, robotti poisti myös sammaleen.
Nurmikko näytti lopulta täydellisen tasaiselta ja kauniilta. Ei ihme, että Automower 430X Nera on valittu niin monelle golfkentällekin!
Yhteenveto: Husqvarna Automower 430X Nera ja EPOS Plug-in kit
Husqvarnan robottiruohonleikkuri ei ehkä ole itsestäänselvin valinta tavallisen kokoiseen pihaan. Jos nurmikko on kuitenkin tavattoman suuri, kannattaa harkita Husqvarnan luotettavaa robottia.
Myös tässä testissä
Segway Navimow H800E
Epätasaisen nurmen hiljainen sankari
Segway Navimow ja Vision Fence tarjoavat (lähes) kaiken, mitä robottileikkurilta voi toivoa.
Stiga Stig-A 1500
Nurmen keltainen kaveri
Stigan robottiruohonleikkuri tekee, mitä pitääkin.
Ecovacs Goat G1
Naapuruston siistein robotti
Ecovacs on miettinyt designia pidemmälle kuin kilpailijansa.
Ecoflow Blade
Pikemminkin nopea kuin nätti
Minimalistinen turboterminaattori hoitaa nurmen pikana kuntoon.