EcoFlow Blade on turboahdettu versio robottiruohonleikkurista. Testissämme se ajoi ruohon kolme kertaa nopeammin kuin muut. Se viuhahtaa pihan poikki melkein tanssien ja palaa sitten takaisin lataukseen.
EcoFlow Blade onkin hyvä vaihtoehto sellaiselle, joka viettää paljon aikaa pihallaan eikä halua väistellä ruohonleikkuria. Tehokkaasti nurmen hoitava robotti kulkee jopa 40 mm korkeiden esteiden yli, joten kanssa ei ehkä halua olla ulkona samaan aikaan – sen tielle ei kannata osua.
EcoFlow Blade pitää pihaa siistinä muutenkin kuin leikkaamalla ruohoa. Se osaa kerätä lehtiä, risuja ja muuta pientä nurmikolta, mikä tosin vaatii erikseen ostettavan Lawn Sweeper Kitin, jota emme tällä kertaa testanneet.
Du justerar klipphöjden i appen, där du också väljer om din Blade ska klippa trädgården ”quick”, ”standard” eller ”gentle”. Inställningarna gäller även för volymen, för när Blade klipper så fort den kan så låter den också lite mer.
Hur som helst klipper den gräset ganska fint, men inte jämnast i testet. Alla tillverkare rekommenderar att man ser till att gräsmattan är finklippt innan man sätter igång roboten. Det är extra vettigt med EcoFlow Blade, eftersom den kör så fort att det faktiskt blir några missar här och där efter de första klippningarna. Men när maskinen kör varje dag blir resultatet utan tvekan en finklippt gräsmatta som ser snygg ut.
Smart liten rackare
Alla robotar i testet är säkrade från att köra ihjäl igelkottar och skära sönder bortglömda skor. Sådana historier hör till det förflutna. Det är ett minne blott att knivarna under robotarna var livsfarliga. I dag är nästan alla utrustade med små smidiga ”rakblad”, som fälls in när de stöter mot något som inte är gräs. Men det stannar inte där, för där några av robotarna upptäcker föremål genom att krocka mot dem (försiktigt, visserligen, men ändå), tillhör EcoFlow Blade den smartare kategorin.
Den har nämligen smart obstacle avoidance, vilket gör att den upptäcker hinder när den är 30–40 centimeter ifrån dem. Då stannar den och hittar en väg runt. Vi testade det flera gånger och den reagerar blixtsnabbt och konsekvent. Det är tur, med tanke på att den kör så fort.
Stöldskydd
Är inte en sådan här ett uppenbart mål för tjuvar? Det är en av de första tankarna som dyker upp när man ger sig in i den nya sköna världen med robotgräsklippare. För en sådan här kostar många tusenlappar och kör runt i trädgården (en del långt från huset), så att man i princip bara kan traska in och ta den när ägaren inte är hemma.
EcoFlow Blade on helppo ohjelmoida hoitamaan pihaa. Kuva: Pernille Redder
Erottuva ulkonäkö
EcoFLow Bladen muotoilu on Terminaattorin, kuulaskeutujan ja retrotraktorin risteymä. Joidenkin silmään robotti näyttää varmaankin siistiltä ja toisten mielestä se on varmasti aikamoinen hirvitys. Minusta design ei ole kauneimmasta päästä, mutta makuasioitahan nämä.
Ainakin robotti erottuu joukosta, sillä toisin kuin muut, se ei ole pyörillä liikkuva muovilaatikko, joka ryömii huomaamattomasti nurmikolla. Päinvastoin: EcoFlow Blade on pitkä, kulmikas, metallinen ja kaikkea muuta kuin huomaamaton.
Edessä on kummalliset kulmikkaat pyörät, jotka tuovat mieleen Tähtien sodan ajoneuvot – ne sellaiset, jotka ampaisevat avaruuteen väläyksessä. Sitä tämä robotti ei tee, mutta kummille pyörille on selitys.
Etupyörien ansiosta leikkuri voi nimittäin kääntyä oman akselinsa ympäri. Muut robotit vaativat tilaa kääntyäkseen, mutta pyörähtää ympäri kuin ballerina, joten se sopii erityisen hyvin pihoille, joissa on ahtaita kulkuväyliä.
Sovellus ja ohjelmointi
EcoFlow Bladen asentaminen sujuu melko kivuttomasti. 4G-yhteydellä varustettu robotti viestii satelliittien kanssa pienen mustan laatikon välityksellä. Laatikko sijaitsee pylväässä, joka tulisi asentaa pihalla paikkaan, josta on suora näkyvyys taivaalle – ei siis talon seinalle tai puun alle. Tolppalle voi olla hankala löytää huomaamatonta paikkaa, mutta jos päätyy EcoFlow Bladeen, ei huomaamattomuus varmaankaan ole kovin korkealla prioriteettilistalla.
Robotti on helppo yhdistää sovellukseen ja verkkoon, ja alle vartissa olemme jo opastamassa sitä nurmikon rajoista. Sovelluksesta on muuten tarjolla vain englanninkielinen versio.
Jos kotona on tietokonepelejä harrastava teini, voi robotin ohjelmoinnin antaa hänen tehtäväkseen, sillä se on todella hauskaa ja helppoa.
EcoFlow Bladen voi asettaa leikkaamaan nurmikkoa joka päivä, joka viikkoa tai joka toinen viikko. Ei oikein ole mitään mieltä leikata nurmikkoa vain 14 päivän välein, mutta ehkä ajatuksena on, että kauden ulkopuolelle kone voi keräillä risuja tai tehdä kevyttä trimmausta.
Työnjälki
Leikkuukorkeus valitaan sovelluksesta, josta myös valitaan leikkaukden tyyppi: ”quick”, ”standard” tai ”gentle”. Asetukset vaikuttavat robotin äänitasoon, sillä nopeimmilla asetuksella leikkurista kuuluu eniten ääntä.
Blade leikkaa ruohon hyvin, mutta työnjälki ei ole testin tasaisinta. Kaikki valmistajat suosittelevat, että ennen robotin käyttöönottoa ruoho on leikattu. Etenkin EcoFlow Bladen kanssa suositusta on syytä noudattaa, sillä se liikkuu niin nopeasti, että siltä jää kohtia leikkaamatta. Jos laitetta kuitenkin käyttää joka päivä, ei pitkiä ruohotupsuja pääse syntymään, vaan nurmikko näyttää aina siistiltä.
Kiertää esteet kaukaa
Kaikki testin robotit osaavat olla murhaamatta siilejä ja viipaloimatta pihalle jääneitä kenkiä. Kauhutarinat silpoutuneista siileistä ovat historiaa, sillä robottileikkureiden terät eivät enää ole kuolemaksi. Tänä päivänä lähes kaikissa leikkureissa terät taittuvat piiloon kohdatessaan esteen. Osa roboteista tunnistaa esteet törmäämällä niihin (hellävaroen, mutta silti), mutta EcoFlow Blade on niitäkin fiksumpi.
Robotin älykäs esteidentunnistus (smart obstacle avoidance) havaitsee esteet nimittäin jo 30–40 cm:n päästä. Silloin se pysähtyy ja kiertää esteen. Testasimme toimintoa, ja robotti reagoi joka kerta salamannopeasti – mikä on hyvä, kun miettii, miten hurjaa vauhtia se pihalla kiitää.
Murtosuojaus
Eikö tällainen lähde helposti varkaiden matkaan? Kysymys herää äkkiä, kun astuu robottiruohonleikkureiden maailmaan. Tuhansien eurojen arvoinen laite, joka saattaa olla aika kaukanakin talosta, voisi olla helppo kohde.
Valmistajat ovat toki ottaneet tämän huomioon. EcoFlow’n ratkaisu on ”lukita” robotti vain ohjelmoidulle alueelle. Sovelluksen Find my mower -toiminnolla voi etsiä leikkuria, vaikka siitä olisi akku loppu. Silloin sovellus näyttää laitteen viimeisen tiedetyn sijainnin.
Sovellukseen voi merkitä, mikäli leikkuri on kadonnut. Emme uskaltaneet kokeilla sitä, mutta silloin robotti kuulemma vilkkuu sinistä ja punaista ja sanoo kovalla äänellä: ”Mower is locked. Please unlock it in the app.” Jos joku siis varastaisikin laitteen, saisi hän siitä vain paljon harmia eikä lainkaan ruohonleikkuuapua.
Yhteenveto: EcoFlow Blade
EcoFlow Blade on scifin näköinen robotti, joka ei varmastikaan vetoa kaikkiin puutarhan omistajiin. Jos ilme kuitenkin miellyttää, ja etenkin sen nopeus ja kyky siivota myös lehdet ja roskat nurmelta (kunhan ostaa Lawn Sweeper Kit -lisävarusteen), on EcoFlow Blade erinomainen ostos.
Myös tässä testissä
Segway Navimow H800E
Epätasaisen nurmen hiljainen sankari
Segway Navimow ja Vision Fence tarjoavat (lähes) kaiken, mitä robottileikkurilta voi toivoa.
Husqvarna Automower 430X Nera ja EPOS Plug-in kit
Todella isoon pihaan
Husqvarnan robottileikkuri sopii vaikka golfkentälle.
Stiga Stig-A 1500
Nurmen keltainen kaveri
Stigan robottiruohonleikkuri tekee, mitä pitääkin.
Ecovacs Goat G1
Naapuruston siistein robotti
Ecovacs on miettinyt designia pidemmälle kuin kilpailijansa.
Moi,
ostin sen , ja en ole vielä saanut toimimaan. 5x tehnyt tehdasasetusten palautuksen…. ei onnistu. Antenni , ja gps yhteydet on ja ei, ei – on, erittäin vaikeaa löytää oikea paikka. Olisin halunnut sen , koska leikkujälki on OK, jos leikkaa meidän vaikealla nurmella.